Krachtige WiFi-6 mesh voor grote woningen

Netgear Orbi AX6000 Tri-Band Mesh WiFi 6 System review

0
1510

Netgear Orbi AX6000 Tri-Band Mesh WiFi 6 System

Vanaf € 769,- (2 pack)
7

Diskidee Performance Rating

8.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.3/10

Pros

  • Fast
  • Easy to install
  • Suitable for very big homes

Cons

  • Expensive
  • Big & heavy nodes
  • Armor Security requires extra payment
We testen het Netgear Orbi AX6000 Tri-Band Mesh WiFi 6 System, een krachtig, uitbreidbaar draadloos netwerksysteem. Het voorziet ook zeer grote locaties van performante wifi-6. Maar hoe goed functioneert dat?

Het Netgear Orbi WiFi 6-systeem AX6000 (RBK850) gebruikt drie frequenties: 2,4 GHz met een maximale doorvoersnelheid van 1200 Mbit/s en 5 GHz met maximaal 2400 Mbit/s voor wifi-apparaten en een extra 5 GHz frequentieband van 2400 Mbit/s als draadloze verbinding tussen de Orbi-router en één of meer Orbi-satellieten.

Wij testten het RBK853-pakket met drie modules: één router en twee satellieten. Dat is voldoende om een grotere woning tot 700 m2 met acht of meer kamers van draadlos internet te voorzien. Dit pakket kost iets meer dan duizend euro.

Het basispakket met één router en één satelliet kost ca. € 769,- en volstaat voor 350 m2.

Het bereik breid je uit met losse satellieten die ca. € 499,- per stuk kosten.

Hoeveel satellieten je maximaal kan toevoegen, wordt nergen aangegeven, maar we vermoeden dat het maximum rond de vijf ligt, want Netgear zelf heeft geen grotere bundel dan de RBK855 met één router en vijf satellieten, voldoende voor 1.000 m2 (tien kamers of meer) die wel een stevige hap uit je budget neemt, want deze bundel kost bijna 2.000 euro. De RBK855 wordt bij ons momenteel niet officieel verkocht, maar is wel te vinden in Engeland, Frankrijk en andere landen.

Alle technische informatie over de Orbi AX6000 RBK853 vind je op de website van Netgear.

 
Uiterlijk

Netgear Orbi heeft vrij omvangrijke, zware modules, met een wit-zwarte vormgeving, aangevuld met een discrete (uitschakelbare) veelkleurige status-led vooraan aan de onderkant.

Hoe strak het uiterlijk ook, discreet kan je de router en de satellieten niet noemen. Met behulp van een apart verkrijgbare muurmontagebeugel (ca. 20 euro per module) kan je ze overigens wel tegen een muur of plafond monteren. De benodigde schroevingangen zitten onderaan elke module.

Achteraan vind je vier gigabit ethernet lan-poorten. De router heeft als extra een 2,5 Gbps wan-poort.

Netgear Orbi AX600 RBK853

Netgear Orbi AX600 RBK853 (© Netgear ; licentie: Netgear )

 
Installatie

Ook voor oudere versies van zijn Orbi mesh-systeem claimde Netgear al een groot installatiegemak en dat bleek te kloppen (zie bijvoorbeed onze reviews van de Orbi Pro Tri-Band WiFi system (SRK60) AC3000 en de Orbi Voice RBK50V).

Voor de RBK850 benadrukt Netgear dit nog sterker. Het eerste wat je ziet wanneer je de verpakking opent is een ‘Let’s get started’ document met drie stappen: download, install, explore (niet in het Nederlands helaas).

Download de Orbi app voor Android of iOS, open de app en volg de stap-voor-stap instructies. Helaas is de app niet Nederlandstalig! Je dient ook eerst in te loggen bij je Netgear-account, of een account te creëren. Vervolgens scan je de QR-code op de onderkant van een van de modules (je kan het typenummer ook manueel selecteren).

De installatie start nu, te beginnen met het koppelen van de Orbi-router aan je internetmodem. Een witte, platte ethernetkabel is meegeleverd. Die steek je in de gele wan-poort van de router. Steek de witte externe voeding van de router in het stopcontact en druk op ‘Next’.

De app zoekt de router nu en start de configuratie, een procedure die enkele minuten duurt. Intussen gloeit de led op de voorkant zachtjes in het wit.

Verbind nu je smartphone met Orbi WiFi met ssid ORBI12. De app toont de verstekinloggegevens; ze zijn daarnaast ook zichtbaar op een sticker op de router zelf.

Keer terug naar de app en vervolg de procedure. De app vraagt je om de satellieten in te schakelen en probeert die vervolgens een tweetal minuten lang te detecteren.

Ze toont het aantal gevonden satellieten; je kan de zoektocht herhalen als je alle satellieten niet tijdig ingeschakeld krijgt. Of je kiest voor ‘setup later’ om ze achteraf nog toe te voegen. De led van de satelliet knippert wit tijdens de zoektoch en stabiel blauw zodra ze toegevoegd is aan het meshnetwerk. Is er een of ander probleem dan brandt de led paars; de precieze oorzaak raadpleeg je dan in de app.

Zodra alle satellieten gevonden zijn, ga je verder en kan je de netwerinstellingen personaliseren: ssid, wachtwoord, admin-wachtwoord (evt. aangevuld met Touch ID als je smartphone een vingerafdruksensor heeft) en twee beveiligingswachtwoorden voor het geval je je inloggegevens zou verliezen.

 
Firmware

Verbind je smartphone met het nieuwe draadloze netwerk om de installatie voort te zetten. De app past nu eerst eventuele nieuwe firmware toe.

De firmwarecontrole duurt een vijftal minuten. Wordt er nieuwe firmware gevonden, zoals bij ons het geval was, dan pas je die verplicht eerst toe door op de ‘Update’-knop te drukken. Dat duurt nog eens een vijftal minuten. Tijdens de procedure worden de Orbi’s opnieuw gestart. Verliest je smartphone intussen de verbinding met het nieuwe Orbi-netwerk dan zal de app je waarschuwen, zodat je de wifi correct kan instellen, want anders werkt de installatiewizard uiteraard niet langer.

Druk op ‘Next’ zodat de app een laatste controle kan uitvoeren en je vervolgens toegang verleent tot het beheerscherm. Je nieuwe mesh-netwerk is nu gebruikklaar.

De installatieprocedure is inderdaad poepsimpel en vrijwel ‘idiot-proof’. Het enige minpunt is dat alles in het Engels verloopt.

 
Praktijk

Het hoofdscherm van de app toont de toestand van de Orbi-modules, met daaronder acht pictogrammen voor het beheer van individuele apparaten, de beveiligingsconfiguratie, de controle van de internetsnelheid (via Ookla Speedtest), de analyse van het wifi-netwerk, de wifi-configuratie, de weergave van een netwerkkaart, een overzicht van het netwerkverkeer en het configureren van het wifi-gastnetwerk.

Via het menu links boven onder het ‘Home’-symbool open je de geavanceerde instellingen, maar erg uitgebreid zijn die niet. Je wijzigt hier bijvoorbeeld de naam van de router, controleert handmatig of er updates zijn en voegt desgwenst een nieuwe satelliet toe. Er zijn verder links naar de Netgear-supportopties en jouw Netgear-accountgegevens.

Onder de Security-tab vind je alle beveiligingsinstellingen van Netgear Armor: antimalware geleverd door Bitdefender Security (die je via de app op elk verbonden apparaat kan activeren); vpn-verbinding als extra beschermingslaag voor je internet; beveiligde cloudtoegang tot de Orbi-instellingen en tot je thuisnetwerk; en de mogelijkheid om de beveiliging van je netwerk automatisch te controleren.

Armor stuurt je waarschuwingen bij verdachte situaties en je kan die dan direct blokkeren, al doet Armor dit desgewenst ook automatisch.

netgearorbiwifi6_speedtest

In de Netgear Orbi app meet je de internetsnelheid met behulp van Speedtest (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

De beveiligingsopties van Netgear Armor zijn zeker interessant, maar helaas zijn ze maar een maand lang gratis. Daarna kosten ze 70 dollar per jaar, centen die de prijs van deze toch al vrij dure mesh-oplossing nog verder opdrijven, al krijg je het eerste jaar wel een korting van 25 dollar op dat zichzelf jaarlijks automatisch vernieuwende abonnement.

De achterliggende technologie van Netgear Armor is afkomstig van Bitdefender, met ssl-certificaten (gebruikt voor de clouddiensten) die uitgereikt worden door Thawte.

De Orbi Router heeft ook een webinterface, waar je dezelfde configuratieopties als in de app terugvindt, aangevuld met geavanceerde opties, zoals de mogelijkheid om de fabrieksinstellingen te herstellen, routeringen en ip-instellingen te wijzigen, vlan’s te creëren, ddns te configureren etc, allemaal zaken die niet via de app kunnen, maar die de doorsneegebruiker ook niet nodig heeft.

Klein aandachtspunt: de externe voedingen hebben verwisselbare stekkers voor EU- en Brits gebruik, maar die geven niet altijd een goed contact. Het is belangrijk de verwisselbare stekker goed aan te drukken, omdat die anders geen behoorlijk contact geeft. Pas als je de stekker niet meer uit de voedingsblok kan trekken zonder de hulp van een schroevendraaier, mag je er zeker van zijn dat het contact goed is. Je kan dit overigens visueel controleren: vooraan is er een uitsparing waarin een plastic lipje zichtbaar is (of moet zijn) dat de stekker op zijn plaats houdt.

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

Orbi AX6000 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 652 Mbit/s. Dat is de op één na hoogste waarde die we tot nu toe ooit gemeten hebben op dezelfde locatie met dezelfde testmethode. Alleen de erg vergelijkbare TP-Link Deco X9 doet het nog iets beter.

De maximale gemeten doorvoersnelheid in ideale omstandigheden (dicht bij een module die dicht bij de router is geplaatst) bedraagt 872 Mbit/s. Op de eerste etage dicht bij een Orbi module die vrij ver van de Orbi Router geplaatst is, noteren we nog altijd een gemiddelde van 481 Mbit/s.

Het bereik is zeer goed, al hangt dit natuurlijk af van hoeveel modules je in gebruik hebt en hoe strategisch die zijn opgesteld doorheen de locatie. De app geeft hierover overigens tips tijdens de installatieprocedure.

Conclusie
Het Netgear Orbi AX6000 Tri-Band Mesh WiFi 6 System biedt over een grote locatie (afhankelijk van het aantal modules) een stabiel draadloos netwerk met prestaties die deze van een bekabelde gigabit ethernetverbinding benaderen. Installatie en beheer zijn gebruiksvriendelijk, zij het niet Nederlandstalig. Ook is het jammer dat je bij een oplossing die op zichzelf al zeer duur is, na amper een maand al jaarlijks moet bijbetalen voor de geïntegreerde Armor-beveiliging. Een jaarabonnement op Armor had voor deze prijs wat ons betreft toch minstens inbegrepen mogen geweest zijn.
Gemiddelde prijs
Startkit met 1 router en 1 satelliet: € 769,-; één extra satelliet: € 499,-. Geteste RBK853 met router en twee satellieten: € 1.049,-
Foto van Netgear
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKleine modules met zelfregelend draadloos netwerk
Volgend artikelSmartphone die ook werkt als pc
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.