Virusbestrijding alleen is niet voldoende

0
54
Dit artikel is deel 1 van 9 in het DiskIdee dossier Antimalwaresoftware voor netwerken
DossiernavigatieComputer Associates ITM r8

Preventie
Preventie is dus heel erg belangrijk. Preventie werkt met een in de achtergrond draaiende kernsysteemtaak (liefst toch) die alle mogelijke wijzigingen aan Windows en de systeembestanden van dat besturingssysteem maar ook het register bewaakt op zoek naar ongerijmdheden.
Preventie is belangrijk voor zowel virussen als parasieten. Detectie is ook belangrijk bij virussen, maar veel minder bij parasieten. Zonder een degelijke preventie is er vrijwel geen schijn van kans om parasietaanvallen te blokkeren, terwijl een uitstekende virusdetectie toch de meeste virusaanvallen zal weten te pareren als – en dat is van het allergrootste belang – de malware-informatiebestanden vaak genoeg (dus minimaal eenmaal dagelijks) geüpdatet worden.

Malware en netwerken
Eén pc – of dat nu een alleenstaand systeem, een werkstation of een server is – van antimalwaremaatregelen voorzien is één zaak, maar hoe zit het met een heel netwerk? Als malware op een werkstation door de mazen van het net glipt, is het vaak een koud kunstje om alle andere aangesloten systemen te besmetten. En als de server besmet raakt, is het hek helemaal van de dam.
Antimalwaresoftware voor netwerken moet dus meer doen dan alleen alle werkstations en alle servers beschermen. Omdat het om een groot aantal systemen kan gaan, moet er een mogelijkheid zijn om installatie, configuratie en allerlei andere werkzaamheden gecentraliseerd te regelen. Bijgevolg hebben we in deze test alle antimalwaresoftware geweerd die geen echt centraal beheer aan boord had en we hebben aan alle producenten om ‘enterprise’ of ‘corporate’ edities gevraagd.

1
2
3
4
Vorig artikelDvd’s en iPod-video’s bekijken waar je maar wil
Volgend artikelComputer Associates ITM r8