Twee digitale geluidsopnemers vergeleken

2
50

Opnamekwaliteit

Bij de Philips Voice Tracer is er tussen opnames in Super HQ en HQ weinig verschil merkbaar: de klank is in  beide gevallen helder en duidelijk. Het is dan een hele stap naar de kwaliteiten SP, LP of SLP die veeleer aan telefonie doen denken. Hoge tonen zitten er niet in en de dynamiek is serieus beperkt. Hier is het verschil tussen de drie kwaliteiten wél hoorbaar. SLP is echt alleen in heel uitzonderlijke omstandigheden, namelijk waar de duur van de opnames van primordiaal belang is, aan te bevelen. De Voice Tracer bewaart zijn kwalitatieve opnames in gecomprimeerd mp3-formaat. Hoewel de kwaliteit zeer goed is, kan ze toch niet tippen aan de opnames in hoge kwaliteit van de Belkin TuneTalk Stereo, die bovendien ongecomprimeerd in wav-formaat worden bewaard. Bij stemopnames zul je weinig verschil merken tussen de opnames in hoogste kwaliteit van beide apparaten. Wil je echter muziek opnemen dan biedt het apparaat van Belkin een duidelijk betere opnamekwaliteit.

Autonomie

Volgens Philips houdt de Voice Tracer het met de meegeleverde set AAA alkalinebatterijtjes 9 tot 16 uur uit, al naar gelang het gebruik. Je kan geen externe stroombron aansluiten.
De Belkin TuneTalk Stereo betrekt zijn stroom van de batterij van de iPod. Tijdens opnames wordt de schijf constant aangesproken. Vooral bij iPod’s met harde schijf loopt de batterij dan snel leeg. Normaal moet je toch wel een uur à anderhalf uur continu kunnen opnemen met een volle batterij op een gewone iPod, tot dubbel zo lang met de iPod nano. Gelukkig kunt u ook een externe stroombron aansluiten op de mini-B USB-aansluiting aan de onderkant van de TuneTalk. Belkin levert de benodigde USB-kabel mee. Voor de USB-stroomadapter moet je zelf nog zorgen.

Conclusie
De Belkin TuneTalk Stereo levert de hoogste geluidskwaliteit, maar je moet natuurlijk wel over een recente iPod beschikken om hem te kunnen gebruiken. Er kleven ook enkele nadelen aan het apparaat, zoals een beperking van twee uur per individuele opname en de relatief beperkte autonomie, tenzij je de USB-stroomaansluiting gebruikt. De geluidskwaliteit van de Philips Voice Tracer 7890 is iets minder, maar daar staat een grotere autonomie tegenover en de mogelijkheid om langere opnames te maken. De Voice Tracer is ook compacter en gemakkelijker om mee te nemen dan de combinatie van TuneTalk en iPod. Heb je al een iPod dan zouden we toch voor de TuneTalk kiezen. Heb je nog geen iPod dan zouden we voor de Voice Tracer 7890 gaan.
Adviesprijs

Belkin TuneTalk Stereo for iPod: € 69
Philips Voice Tracer 7890: € 199
1
2
3
Vorig artikelHet einde van de floppydisk is in zicht
Volgend artikelHigh Definition videocamera voor amateur-filmers
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik begrijp je vraag niet helemaal. Voice Tracer is een merknaam van Philips. Je kunt elke Voice Tracer via USB aansluiten op een notebook; er bestaan Voice Tracers in verschillende prijsklasses. Ook Olympus maakt digitale opnemers die je via usb kunt aansluiten.

  2. Wat is een goede Voice Tracer systeem voor een laptop
    met divere mogelijkheden en toch niet te duur

Reacties zijn gesloten.