Twee digitale geluidsopnemers vergeleken

2
50

Geheugen en opnamemogelijkheden

De Philips VoiceTracer 7890 heeft een intern flashgeheugen van 512 MB. Je kunt opnames maken in vijf verschillende kwaliteiten. De twee hoogste kwaliteiten (Super HQ en HQ) nemen de gesprekken op in stereo cd-kwaliteit. Je kunt respectievelijk gedurende 8 of 12 uur opnemen vooraleer het geheugen vol is. Is de opnameduur belangrijker dan kies je best voor de lagere kwaliteiten SP, LP of SLP. Die zijn respectievelijk voldoende voor 32, 180 of zelfs 288 uur opnames. Philips gebruikt het mp3-formaat voor Super HQ en HQ en een eigen sterk gecomprimeerde ZVR-formaat voor de lagere kwaliteiten. Deze bestanden zijn heel gemakkelijk te downloaden op je pc: USB kabeltje aansluiten en klaar. De VoiceTracer meldt zich aan als een externe harde schijf en krijgt van Windows een eigen stationsletter toebedeeld. De ZVR-bestanden kan je converteren naar WAV met behulp van de meegeleverde Download Manager. Ze worden dan wel tot dertig keer groter.

Besturing van de Philips VoiceTracer

Besturing van de Philips VoiceTracer

De Belkin TuneTalk Stereo gebruikt het geheugen van de aangesloten iPod. Afhankelijk van het type is dat van 1 tot 80 GB. Je kunt opnemen op twee kwaliteitsniveaus: "low" en "high". De lage stand neemt op aan 22,05 kHz in mono, terwijl de hoge stand opnames maakt aan 44,1 kHz in 16-bit stereo. Je kunt niet het volledige geheugen van de aangesloten iPod vullen. Belkin raadt aan minste 25 à 30 procent van het geheugen vrij te laten, zeker op iPod’s met een harde schijf. Anders kunnen er onderbrekingen in de opnames optreden.

Belkin TuneTalk Stereo for iPod video gekoppeld aan een iPod
Belkin TuneTalk Stereo for iPod video gekoppeld aan een iPod

Opnames worden gemaakt in ongecomprimeerd WAV-formaat en beslaan ongeveer 10 MB per minuut voor de hoge kwaliteit, de helft daarvan voor de lage kwaliteit. Op een recente iPod 5.5G met 80 GB harde schijf kan je u dus in theorie maximaal 93 uur opnames maken tegen de hoogste kwaliteit (rekening houdend met de aanbeveling van Belkin om tot 30 procent van het iPod-geheugen vrij te laten). Op een 2 GB iPod nano past 2,3 uur in de hoogste opnamekwaliteit en ongeveer 3,5 uur in de laagste kwaliteit. Elke individuele opname is echter beperkt tot 2 uur. Daarna moet je een nieuwe opname beginnen en kun je opnieuw tot 2 uur opnemen als er voldoende ruimte vrij is op de iPod. Je kan de opnames via iTunes op je pc of Mac bewaren en/of converteren naar andere bestandsformaten zoals mp3.

1
2
3
Vorig artikelHet einde van de floppydisk is in zicht
Volgend artikelHigh Definition videocamera voor amateur-filmers
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik begrijp je vraag niet helemaal. Voice Tracer is een merknaam van Philips. Je kunt elke Voice Tracer via USB aansluiten op een notebook; er bestaan Voice Tracers in verschillende prijsklasses. Ook Olympus maakt digitale opnemers die je via usb kunt aansluiten.

  2. Wat is een goede Voice Tracer systeem voor een laptop
    met divere mogelijkheden en toch niet te duur

Reacties zijn gesloten.