‘F1’-notebooks meer dan alleen een designgimmick?

0
129

Communicatie en uitbreiding
Op communicatiegebied zijn zowel de Ferrari als de Lamborghini goed voorzien: Bluetooth 2.0, Wi-Fi, infrarood, Gigabyte Ethernet en modem zijn allemaal van de partij. De Bluetooth- en Wi-Fi-verbindingen kunnen elk apart worden in- en uitgeschakeld. Bij Ferrari gebeurt dit via schuiftoetsen die zich onder het toetsenbord bevinden. Bij Lamborghini gebruik je hiervoor speciale functietoetsen.
Verder krijg je bij beide notebooks één PC Card ‘Express’ sleuf, USB 2.0-poorten, een FireWire-poort, een digitale geluidsuitgang en een VGA-poort. De Ferrari heeft als extra een docking-poort. Beide notebooks zijn verder uitgerust met een geheugenkaartlezer voor SD-, MMC-, MemoryStick Pro- en xD-geheugenkaartjes.

Lamborghini_2.jpg
De beide uitvoeringen van de Asus Lamborghini VX1 (foto: Asus)

De draadloze netwerkverbinding van de Lamborghini beantwoordt aan de 802.11g Wi-Fi-standaard. Bij de Ferrari beantwoordt de Wi-Fi-verbinding aan de voorlopige 802.11n standaard. Die belooft een hogere doorvoersnelheid en een groter bereik. Deze standaard wordt echter pas in 2008 definitief goedgekeurd; de implementatie door Broadcom in de Ferrari 1000 is dus van voorlopige aard, maar kan later via software geüpgraded worden. Wij ondervonden helaas problemen om met de Ferrari 1000 tegen de hoogste snelheid van 54 Mbps te connecteren met een van onze 802.11g Access Points van het merk Eminent; de notebook viel voortdurend terug op de tragere 802.11b doorvoersnelheid van 11 Mbps. Bij een Access Point van Linksys slaagde de Acer er wel in om een 802.11g-verbinding te leggen.

Ferrari_2.jpg
De Acer Ferrari 1000 opengeklapt (foto: Acer)

Asus levert verder nog een Bluetooth internet-telefoon mee die niet groter is dan een kredietkaart en wordt opgeladen in de PC Card-sleuf van de notebook. Ook die VoIP Phone draagt het Ferrari-logo. Met behulp van meegeleverde software kun je via die draadloze handset intertnetgesprekken voeren via Skype en MSN. De software schakelt automatisch tussen beide systemen die dus tegelijk actief kunnen zijn.
Voor wat de communicatie betreft is het één-nul voor Ferrari.

1
2
3
4
5
Vorig artikelOpvolger van populaire digitale spiegelreflexcamera nog beter
Volgend artikelSpyware succesvol te lijf met de hulp van Linux
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.