‘F1’-notebooks meer dan alleen een designgimmick?

0
129

Andere extra’s
Acer vond geen plaats meer in de kast voor een dvd-herschrijver, hoewel andere fabrikanten van subnotebooks zoals Fujitsu-Siemens of Dell daar wel in slagen. Wellicht zit de oorzaak bij de omvang van de gebruikte AMD-processor. De dvd-drive wordt apart meegeleverd en aangesloten op de FireWire-poort, waar hij ook zijn stroom van betrekt. Gelukkig is er dus geen gehannes met een aparte voeding voor de dvd-drive. Die Acer Slim SuperMulti dvd-drive heeft uiteraard dezelfde vormgeving als de notebook, met inbegrip van het opvallende Ferrari-logo. Hetzelfde geldt voor de meegeleverde draadloze optische Bluetooth-muis. Acer levert verder nog een doekje mee om het scherm af te vegen en een extra batterij. De Lamborghini is groter en gebruikt een compactere Intel-processor. Het is dus logisch dat de multistandaard dvd-drive wel in de kast van de notebook past. De meegeleverde optische muis is niet draadloos.
Beide fabrikanten leveren een draagtas mee, maar de Lamborghini-tas is mooier en steviger dan die van Ferrari.
Op het vlak van meegeleverde extra’s zijn beide notebooks aan elkaar gewaagd.

Ferrari_3.jpg
Ook de muis heeft het bekende logo (foto: Acer)

Software
Acer verwent zijn klanten op softwaregebied meer dan Asus. Bij de Lamborghini krijg je in essentie geen extra software, buiten enkele hulpprogramma’s voor de configuratie van de notebook en software om dvd-films te spelen. Bij de Ferrari is er daarentegen een overvloed aan extra software, en het merendeel daarvan is echt nuttig. Zo wordt recovery- en back-upsoftware van NTI standaard meegeleverd. Hetzelfde geldt voor beveiligingssoftware van Symantec (Norton Antivirus 2006). Verder is er nog Cyberlink-software om dvd-films mee af te spelen. Ten slotte levert Acer ook diverse eigen hulpprogramma’s mee waarmee het stroombeheer heel precies kan worden geregeld, die helpen bij het geven van presentaties en waarmee de diverse onderdelen van de notebook kunnen worden bediend. Zo is er software om met behulp van de ingebouwde webcam foto’s en video’s op te nemen, waarbij de resolutie kan worden geëxtrapoleerd tot maximaal 4 megapixels. De webcam ondersteunt ‘face tracking’, wat betekent dat hij automatisch probeert in te zoom en uit te zoomen zodat je gezicht tijdens bijvoorbeeld een videogesprek altijd scherp in beeld komt.

Lamborghini_3.jpg
 Bij de Lamborghini krijg je in essentie geen extra software, buiten enkele hulpprogramma’s (foto: Asus)

Nog een handig snufje is Acer GraviSense, software die onverwachte schokken detecteert en dan de koppen van de harde schijf tijdelijk op een veilige plek parkeert, zodat ze niet stuk kan gaan. Met die software is het ook mogelijk een bewegingsalarm in te schakelen, waarbij de notebook een luid alarm geeft wanneer iemand hem poogt te stelen. Beveiligings- en encryptiesoftware zijn eveneens van de partij.
Ook leuk is de Ferrari-desktop, die de Windows-desktop de Ferrari-kleuren geeft, een Ferrari-kalender op de desktop zet en een Ferrari-logo met een link naar de officiële Ferrari-website toont. De notebook start bovendien op met het schurende geluid van een Ferrari F1 bolide. De Lamborghini toont de gewone Windows XP-desktop.
Op softwaregebied komt de notebook van Acer met wagenlengte eerst over de streep: één-nul voor Ferrari.

Prestaties
Hoewel deze Ferrari- en Lamborghini-notebooks op papier ongeveer even krachtig zijn, blijkt uit onze praktische testen toch dat de Lamborghini globaal genomen 25% sneller presteert dan de Ferrari. Lamborghini maakt het verschil vooral op twee gebieden: grafische prestaties en autonomie. Op grafisch vlak is de Lamborghini VX1 ruim dubbel zo snel als de Ferrari 1000. In onze strengste autonomietest houdt de Lamborghini het 160 minuten uit op een batterijlading, terwijl de Ferrari al na 136 minuten opnieuw moet bijtanken. Eén-nul voor Lamborghini dus.

Conclusie
Beide notebooks zijn compleet uitgerust en krachtig genoeg voor moderne computertoepassingen en het toekomstige besturingssysteem Windows Vista. Als je een Ferrari- of Lamborghini-notebook koopt, dan kies je natuurlijk voor meer dan alleen het praktische aspect. Qua design, snufjes en algemeen F1-gevoel verslaat de Ferrari 1000 wat ons betreft de Lamborghini VX1. Als we bereid zouden zijn de meerprijs te betalen voor een F1-vormgeving dan zouden we van dit tweetal beslist opteren voor de mooiere Ferrari-notebook.
Adviesprijs
Acer Ferrari 1000: 1.999 euro;
Asus Lamborghini VX1: 2.700 euro.
1
2
3
4
5
Vorig artikelOpvolger van populaire digitale spiegelreflexcamera nog beter
Volgend artikelSpyware succesvol te lijf met de hulp van Linux
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.