Vertrouwde DOS, maar dan open source

0
139

IBM klopte daarom opnieuw aan bij ‘MicroSoft’. Bill Gates had ondertussen gehoord dat een klein bedrijfje in de buurt genaamd Seatle Computer Corporation zijn besturingssysteem Q-DOS wel wilde verkopen. Uiteraard vertelde Bill het bedrijfje niets over de plannen van IBM en wist de rechten voor Q-DOS te kopen voor 50.000 USD. Zoals later zou blijken was dat de beste en meest lucratieve investering die Bill Gates ooit gedaan heeft. MicroSoft toverde Q-DOS om in MS-DOS en bood het aan IBM aan. Die corrigeerden het nogal buggy besturingssysteem en werkten het bij. Het resultaat zou onder de naam PC-DOS bij elke IBM pc als besturingssysteem kunnen worden gekocht. (IBM bood ook nog twee andere besturingssystemen aan bij zijn eerste pc, maar die waren veel duurder dan PC-DOS, waardoor PC-DOS al vlug de nieuwe ‘standaard’ werd voor de pc.)
MicroSoft kreeg zelf ook toegang tot de gewijzigde en verbeterde broncode van DOS en Bill Gates slaagde er heel verrassend in om IBM te overtuigen een contract te tekenen waarbij MicroSoft alle rechten op MS-DOS behield en dat kon verder verkopen. Dat leek oorspronkelijk waarschijnlijk wel onbelangrijk voor IBM, maar dat veranderde natuurlijk toen er andere op de IBM PC geïnspireerde en later gewoon gekloonde computers op de markt verschenen en MicroSoft MS-DOS 2.0 aan deze bedrijven verkocht om op hun pc-compatibele computers en later dus de kloon-pc’s te draaien. En dat werd dus de basis voor het imperium van Microsoft (de hoofdletter S in het midden werd in de loop van de jaren ’80 klein gemaakt).

DOS-varianten
Bijna tien jaar lang draaide een pc DOS als besturingssysteem. Ja, er bestonden nog een paar alternatieven zoals Unix en CP/M, maar in de praktijk draaiden 99% van de pc’s DOS, tot in de vroege jaren ’90 de grafische besturingssystemen zoals Windows en OS/2 populair werden.
Oorspronkelijk bestonden er maar twee varianten van DOS: IBM PC-DOS en Microsoft MS-DOS. In 1988 kwam daar nog een derde variant bij en wel van Digital Research (je weet wel, de firma die de blunder van haar leven maakte door IBM wandelen te sturen): DR DOS. Er kwamen al vlug strubbelingen, met name omdat Digital Research Microsoft ervan beschuldigde wijzigingen aangebracht te hebben in Windows 3.1 die als enig doel hadden te verhinderen dat het nog geïnstalleerd kon worden onder DR DOS. Dat was overigens waar, maar het probleem kon wel omzeild worden.
En nu is er dus FreeDOS. Dat is lange tijd in bèta geweest, maar is nu eindelijk als versie 1.0 boven de doopvont gehouden.


Cartoon met FreeDOS vis en Linux pinguin die Windows in de afvalperser duwen onder het genot van een drankje

1
2
3
4
Vorig artikelBetere kleurinktformule heeft levensduur van minstens 200 jaar
Volgend artikelOlympus pakt uit met miniatuur digitale reflexcamera