Vertrouwde DOS, maar dan open source

0
139

Praktijk
De eerste vaststelling is, dat FreeDOS inderdaad werkt. Op de verschillende pc’s waarop we het probeerden (ook oude systemen, maar helaas geen originele PC’s of PC XT’s) kon FreeDOS zonder problemen starten en draaien.
Qua compatibiliteit valt het ook mee, al hangt dat sterk af van wat je probeert te doen. Windows installeren en draaien gaat bijvoorbeeld niet. Nu is Windows 3.1 een commercieel product en kun je, als je dat wil gaan draaien, even goed MS-DOS daarvoor gebruiken zoals ook de bedoeling is van Microsoft.


FreeDOS met werkende AsEasyAs spreadsheet

De geheugenbeheerder QEMM en de taakbeheerder DESQview kun je aan de praat krijgen, maar er komt wat gesleutel bij kijken dat je niet hebt onder bijvoorbeeld DR DOS. Maar het kan dus wel.
We hebben enkele spelletjes uitgeprobeerd (DOOM, Duke3D en Quake) en die liepen allemaal probleemloos. Het DOS-spreadsheetprogramma AsEasyAs draaide ook netjes, net zoals enkele systeemutilities die we uitprobeerden.
Hoewel de FAQ op de website van FreeDOS vermeldt dat FreeDOS prima draait in virtuele pc-omgevingen (en FreeDOS is trouwens ook de officiële DOS voor de DOS-emulator DOSemu in Linux), konden wij de cd niet booten in VirtualPC voor OS/2. Dat leverde op verschillende OS/2-systemen steevast een ’trap’ (ernstige systeemfout) op. Onder VirtualPC voor Windows ging het wel goed.


FreeDOS met meegeleverde DOOM 3D1PS-game

Conclusie
Als je nog DOS-programma’s wil gebruiken en daarvoor graag een DOS-omgeving wil gebruiken die volledig open, vrij en gratis is, dan kan FreeDOS daarvoor een uitkomst bieden. Voor zover wij weten is dit trouwens de enige DOS die nog verder ontwikkeld wordt. Er loopt trouwens ook een FreeDOS-32 project voor een 32-bit multitasking versie, maar daar is nog geen afgewerkt product van klaar.
Adviesprijs
gratis!
Systeemvereisten
Elke pc die DOS kan draaien, zelfs een IBM PC XT of compatibel.
1
2
3
4
Vorig artikelBetere kleurinktformule heeft levensduur van minstens 200 jaar
Volgend artikelOlympus pakt uit met miniatuur digitale reflexcamera