Vertrouwde DOS, maar dan open source

0
139

FreeDOS
De makers van FreeDOS wilden een open source versie van DOS hebben, waar geen enkel patent of copyright op zou rusten en dat dus vrij verdeeld kon worden. MS-DOS, PC-DOS en DR DOS zijn immers allemaal commerciële producten en die mag je dus niet zomaar verspreiden.
Dat betekende natuurlijk dat voor FreeDOS vrijwel alles van de grond af herschreven moest worden. Nu lijkt DOS wel klein, maar er komt heel wat bij kijken. DOS bestaat eigenlijk alleen uit een kern plus een opdrachtregelprogramma waar jij als gebruiker mee werkt. Daarnaast wordt bij DOS nog heel wat extra software meegeleverd: allerlei stuurbestanden, geheugenbeheerders en hulpprogramma’s voor het beheer van de DOS-omgeving of de hardware van je pc.
Om van FreeDOS een volwaardige open source DOS-omgeving te maken, moesten dus ook voor al die stuurbestanden, geheugenbeheerders en hulpprogramma’s alternatieven ontwikkeld worden. Bovendien moeten al die alternatieven uiteraard ook volmaakt compatibel zijn met die van MS-DOS.
FreeDOS werkt net zoals Linux met een GPL-licentie en de broncode is dus vrij beschikbaar, maar de naam FreeDOS zelf is het eigendom van Jim Hall (de initiatiefnemer van het project).

Inhoud
Op de FreeDOS-website kun je een volledige cd downloaden en die blijkt veel meer te bevatten dan de DOS alleen. Er zit alles op om FreeDOS op een pc te installeren, maar je kunt de cd ook gebruiken als een soort van ‘live cd’ om te spelen met FreeDOS en de meegeleverde applicaties.
Je krijgt overigens een indrukwekkende hoeveelheid materiaal meegeleverd. Het FreeDOS hoofdmenu op de cd heeft maar liefst elf rubrieken met software die je kunt kiezen en veel van die rubrieken zijn zelf ook nog eens onderverdeeld. Zo zijn er applicaties (enkele editors), ontwikkelingstools (BW Basic en Open Watcom), de grafische omgeving OpenGEM, spelletjes (Bolitaire, DOOM, Jump’n’Bump en Nethack), drivers voor cd-stations, netwerken, HPFS-toegang en lange bestandsnamen van Windows 9x. FAT32-toegang is ook mogelijk, maar vanwege auteursrechtperikelen niet meegeleverd. Daarnaast krijg je ook de mediaspeler MPXPlay, netwerksoftware zoals Arachne, BSFIRC en Lynx, systeemprogramma’s (FDisk en XFDisk plus een harde-schijfwisprogramma) en uiteraard het schijfdiagnoseprogramma CHKDSK.
De grafische omgeving OpenGEM is gebaseerd op GEM (Graphical Environment Manager) van Digital Research, een GUI voor DOS die eind jaren ’80 populairder was dan de prille versies van Windows van Microsoft. Het ziet er leuk uit, maar hou wel in gedachten dat hiermee geen multitasking mogelijk is. Het is een strikte 16-bit omgeving: dus wel schakelen tussen taken, maar tegelijk meerdere taken draaien gaat niet.


OpenGEM draaiend op FreeDOS

1
2
3
4
Vorig artikelBetere kleurinktformule heeft levensduur van minstens 200 jaar
Volgend artikelOlympus pakt uit met miniatuur digitale reflexcamera