De poort naar al je papieren en digitale documenten

3
97

Om dat even uit testen gaven we "All in One Search" 25 mapjes met de documenten voor even zoveel nieuwsberichtjes die je regelmatig op deze website kunt lezen. Dat zijn die korte artikeltjes van één webpagina met één, hooguit twee afbeeldingen, vaak zit in die map ook nog de referentie (een persmededeling of zo) bij. Het indexeren duurde op onze testcomputer (Pentium IV 1,7 GHz) ongeveer 13 minuten. Het moet gezegd: nadien kon je met zowat elk woord dat in één van die artikeltjes voorkomt, bliksemsnel het betrokken artikel terugvinden. Meestal krijg je dan meerdere mogelijkheden voorgeschoteld. In een popup venstertje krijg je het gezochte woord in zijn context te zien zodat je zo het juiste document kunt terugvinden. Niet alleen de Word documenten werden geïndexeerd, ook de PDF bestanden. Van de afbeeldingen onthoudt het programma alleen de naam, maar je kunt er natuurlijk zelf andere sleutelwoorden aan toevoegen.

Scannen
PaperPort zou volgens de handleiding ook webpagina’s moeten kunnen inlezen, maar dat lukte ons toch niet: telkens kregen we de foutmelding dat de afbeelding te groot was, en dat we het eens moesten proberen op een lagere resolutie. Nog los van het feit dat het telkens aanpassen van de schermresolutie bijzonder omslachtig is, werkte dat toch ook niet.


Een webscan maken lukte ons niet

Natuurlijk probeerden we ook het inscannen van artikels. Als voorbeeld bespreken we hier even een artkel van drie pagina’s uit MO magazine. Dat is gedrukt op grijs recyclagepapier, in het artikel staan foto’s, cursieve tekst en geïnverteerde tekst (wit op zwart).
Beginnende met een koude scanner duurde het scanproces vier minuten. De afbeeldingen kan je dan bewerken: achtergrond wit maken, contrast verbeteren, recht zetten, bijsnijden – ongeveer zes minuten. Het indexeren ten slotte ging merkwaardig snel: anderhalve minuut. Natuurlijk hangt de totale duur af van veel factoren zoals het type scanner, je handigheid en zoverder, maar hoe dan ook moet je toch zeker rekenen op een vijftal minuten per document. In een bedrijfsomgeving zien we dat nog niet zo direct gebeuren.


Die zandloper zie je meer dan je lief is

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMini-hifiketen met harde schijf en ethernetaansluiting
Volgend artikeliMac speciaal voor studenten, leerkrachten en docenten, scholen en universiteiten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Na het lezen van enkele (nogal felle) negatieve kritieken, heb ik met een bang hartje de upgrade besteld van paperport 9 naar paperport 11. Gezien ik van XP naar Vista overschakelde herkende de oude versie mijn scanner niet meer en diende ik steeds via een omweg documenten in paperport te importeren. Na het downloaden van de software (ging vlot) en het installeren (ging vlot) en het registreren (ging vlot) starte ik het programma op en ook dat ging vlot. ook de nieuwe zoekfunctionaliteiten en het exporteren naar andere programma’s (word, excel, …) functioneren prima. Ik weet echt niet waar die negatieve kritieken op slaan. ik ben tevreden. Ik kreeg waar voor m’n geld.

  2. Goed artikel – als iets niet goed is mag (moet) het ook gezegd worden! Heb vroeger ook met PP gewerkt maar kwam al snel tot de slotsom dat het een totaal overbodig, nutteloos programma is. Het lijkt wel of het de strategie is van Scansoft of Nuance of whatever the name om nutteloze, overbodige software te maken…

  3. PP11 komt er maar karig af: je moet je afvragen of je om een serieuze recensie te schrijven, niet méér moet weten over het gebruiksveld. Dat er geen tekstlaag wordt aangemaakt is tamelijk gebruikelijk: met echte images (plaatjes) kan dat behoorlijk verwarrende resultaten opleveren, die wel in je zoekstructuur geraken natuurlijk. En nogal wiedes dat je de gebruiksaanwijzing moet lezen. In jullie geval had dat vermoedelijk geleid tot wat minder klachten. PP11 verdient een betere beoordeling en wellicht een ander testpanel. Het is tenslotte geen spelletje.

Reacties zijn gesloten.