De poort naar al je papieren en digitale documenten

3
97

Sleutelwoorden
Strikt genomen is het basisprincipe van PaperPort doodsimpel: meld alle documenten die jou interesseren aan bij PaperPort, en aan de hand van bepaalde sleutelwoorden kan je achteraf die documenten heel gemakkelijk terugvinden.
Hierbij horen toch wel enkele verduidelijkingen.
Ten eerste moet je het begrip "documenten" heel ruim interpreteren, dat gaat van een krantenartikel tot een Word document, van een foto tot een PowerPoint voorstelling, van een databank tot een Excel rekenblad.
Ten tweede kan dat "aanmelden" bij PaperPort van alles betekenen: inscannen, importeren van de foto’s op een digitale camera, een map of een document koppelen aan PaperPort.
Ten derde kent PaperPort twee niveaus van sleutelwoorden. Je kunt zelf een aantal sleutelwoorden intikken bij elk document afzonderlijk of in één keer bij alle documenten in een bepaalde map, maar bij documenten die tekst bevatten zoals een Word document, een PDF bestand of een ingescand artikel kan PaperPort zelf op zoek gaan naar de woorden in dat document. Bij een ingescand document gebeurt dat via een ingebouwde OCR-engine.


Een ingescand document, rondom de knoppen om het resultaat nog te verbeteren

ScanSoft legt in zijn handleiding overdreven sterk de nadruk op het scannen, de andere mogelijkheden moet je echt gaan opzoeken, in die mate zelfs dat je er in het begin aan twijfelt of er nog wel andere mogelijkheden zijn buiten scannen. Een beetje vreemd, want waarschijnlijk bezit je immers al vele megabytes aan Word-documenten, en het is dan toch wel ondenkbaar dat je die eerst zou moeten afdrukken om ze nadien terug in te scannen. Dat is inderdaad niet nodig, maar als je bestaande documenten wilt gebruiken binnen PaperPort, moet je die documenten (of ineens heel de map waarin ze zich bevinden) toevoegen aan de boomstructuur in het linkerpaneel van je PaperPort desktop. Als je dat vergeet, kent PaperPort die map en zijn inhoud niet. Het is daarom een vrij vreemde situatie dat de boomstructuur links in PaperPort je slechts een gedeelte van de inhoud van je harde schijven toont.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMini-hifiketen met harde schijf en ethernetaansluiting
Volgend artikeliMac speciaal voor studenten, leerkrachten en docenten, scholen en universiteiten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. Na het lezen van enkele (nogal felle) negatieve kritieken, heb ik met een bang hartje de upgrade besteld van paperport 9 naar paperport 11. Gezien ik van XP naar Vista overschakelde herkende de oude versie mijn scanner niet meer en diende ik steeds via een omweg documenten in paperport te importeren. Na het downloaden van de software (ging vlot) en het installeren (ging vlot) en het registreren (ging vlot) starte ik het programma op en ook dat ging vlot. ook de nieuwe zoekfunctionaliteiten en het exporteren naar andere programma’s (word, excel, …) functioneren prima. Ik weet echt niet waar die negatieve kritieken op slaan. ik ben tevreden. Ik kreeg waar voor m’n geld.

  2. Goed artikel – als iets niet goed is mag (moet) het ook gezegd worden! Heb vroeger ook met PP gewerkt maar kwam al snel tot de slotsom dat het een totaal overbodig, nutteloos programma is. Het lijkt wel of het de strategie is van Scansoft of Nuance of whatever the name om nutteloze, overbodige software te maken…

  3. PP11 komt er maar karig af: je moet je afvragen of je om een serieuze recensie te schrijven, niet méér moet weten over het gebruiksveld. Dat er geen tekstlaag wordt aangemaakt is tamelijk gebruikelijk: met echte images (plaatjes) kan dat behoorlijk verwarrende resultaten opleveren, die wel in je zoekstructuur geraken natuurlijk. En nogal wiedes dat je de gebruiksaanwijzing moet lezen. In jullie geval had dat vermoedelijk geleid tot wat minder klachten. PP11 verdient een betere beoordeling en wellicht een ander testpanel. Het is tenslotte geen spelletje.

Reacties zijn gesloten.