Instapnotebooks van Aldi en Fujitsu-Siemens (IVI)

4
222

Processor van dienst is zoals reeds vermeld een 2 GHz AMD Sempron Mobile 3300+ met een vrij trage Front Side Bus van 333 MHz. Het geheugen is beperkt Tot 512 MB DDR2 PC2700, dus hetzelfde type en dezelfde hoeveelheid als in de Amilo. Er is wel één belangrijk verschil: bij de Aldi is er nog een geheugensleuf vrij, want Medion installeerde een geheugenkaartje van 512 MB. Je kunt dus vrij eenvoudig een tweede kaartje bijsteken om er bijvoorbeeld 1 GB van te maken (2 GB is het maximum). De plaats waar het geheugen aan de onderkant zich bevindt is wel anders dan bij de Amilo: hier zit het geheugen onder de grote afdekplaat in het midden van de onderkant, en niet onder het kleine plaatje links opzij. Hoewel de kast van beide notebooks dus identiek is, verschilt de binnenkant toch wel serieus van elkaar.

Geheugen
Extra geheugen installeren is misschien een goed idee, want de ATI Mobility Radeon XPress 200 PCI-Express videokaart deelt het videogeheugen met hoofdgeheugen van de pc. Maximaal kun je 128 MB videogeheugen instellen, maar dan hou je standaard dus nog maar 384 werkgeheugen over. Steek je bijvoorbeeld een latje van 512 MB bij dan verkrijg je een meer werkbare 896 MB werkgeheugen onder Windows.
Hoewel deze notebook geen ingebouwde tv-tuner heeft, levert Aldi standaard de Media Center Edition (MCE) 2005 van Windows XP mee. Niet dat we daar problemen mee hebben, maar de extra MCE-snufjes kun je op deze notebook toch nauwelijks gebruiken. Aldi had beter een goedkopere Windows XP Home Edition licentie voorzien, en het uitgespaarde geld gebruikt om deze notebook 1 GB werkgeheugen te geven, zoals hij in Duitsland overigens indertijd wél werd verkocht.


Boven Amilo, onder Medion: zoek de verschillen (batterijslot, ventilatoruitsparing, voetjes)

Aansluitingen
De Aldi Medion MD 97400 heeft enkele aansluitingen die de Fujtsu-Siemens Amilo moet missen. Zo is er een S-Video videouitgang, zodat je de notebook op een klassieke tv kunt aansluiten om bijvoorbeeld een dvd’tje te bekijken. Ook is er een FireWire-aansluiting waarop je bijvoorbeeld een digitale videocamera kunt aansluiten om video te capteren. De andere aansluitingen zijn identiek: VGA, 3 x USB 2.0, modem, Ethernet en een Kensington-veiligheidsslot. Een draadloze netwerkkaart volgens de 802.11 b/g standaard is uiteraard bij beide notebooks aanwezig. De Amilo heeft een geïntegreerde microfoon links onder het toetsenbord; bij de Medion ontbreekt die, maar is er wel een microfooningang op de voorkant (ook de Amilo heeft nog een microfooningang op de voorkant).

Autonomie
Deze Aldi Medion is standaard uitgerust met de grotere BP-8051 accu; deze steekt overigens een dikke centimeter aan de achterkant uit en is wellicht ook de voornaamste oorzaak dat deze notebook iets zwaarder weegt. Voordeel is wel dat je een grotere autonomie krijgt. Nadeel is dat het opladen zeer traag gaat, zeker als je ondertussen nog werkt op de notebook (onder sommige omstandigheden duurde het 3,5 uur om de batterij volledig op te laden!).

1
2
3
4
Vorig artikelPrivacy met twee maten en gewichten
Volgend artikelMedion MD 8808 bij ALDI Nederland

4 REACTIES

  1. Hallo, het latje van 512 MB besteld bij speichermarkt.de was na 2 dagen door UPS geleverd. In de laptop gestoken en alles is ok. Snelheid is naar omhoog en alles werkt nu veel vlotter. 5 jaar garantie door de leverancier. Ik ben tevreden.

  2. Het juiste geheugentype voor deze beide notebooks is 200 pins SO-DIMM PC 2700 – maar je kunt ook \’snellere\’ versies van dit zelfde type geheugen gebruiken, bv. PC 3200 – die zijn soms goedkoper omdat ze meer worden verkocht; je profiteert wel niet van de extra snelheid, maar het kan ook geen kwaad. Dit type notebookgeheugen PC 2700 kost bv. bij http://www.mpl.be ca. 58 euro, terwijl PC 3200 53 euro kost (voor 512 MB).

  3. Graag een suggestie voor 100% compatibele geheugenuitbreiding voor nieuwe Medion 97400.

    Met dank.

    Effen

Reacties zijn gesloten.