Instapnotebooks van Aldi en Fujitsu-Siemens (IVI)

4
222

Geheugen

Je houdt dus onder de standaard geïnstalleerd Windows XP Home Edition nog 448 MB werkgeheugen over. Voor Windows XP is dit voldoende, maar het is onvoldoende voor zijn opvolger Windows Vista die in 2007 zal op de markt komen. Sowieso is dit systeem niet snel genoeg om Windows Vista fatsoenlijk te draaien: daarvoor is het videogedeelte gewoonweg té zwak. Echter, Windows XP draait er goed op, zolang je tenminste geen moderne games wil spelen, want dat lukt echt niet. Voor kantoorapplicaties, surfen en zelfs het afspelen van video-dvd’s is deze notebook krachtig genoeg.
Denk niet: ik breid het geheugen wel uit door een extra latje notebookgeheugen te steken. Technisch is dat geen probleem: de geheugenlatjes zitten onder een gemakkelijk los te schroeven klepje op de onderkant van de notebook. Er zijn echter al twee latjes van 256 MB DDR2 PC2700 geheugen geïnstalleerd. Je moet dus minstens een latje "weggooien" en vervangen door een beter gespecificeerd exemplaar.


Links Amilo, rechts Medion: zoek de verschillen (scherm, aan-uitknop, linkerluidspreker, toetsenbord, VGA-aansluiting, ventilator-uitgang)

Autonomie
De Li-Ion batterij houdt het in de Bapco Mobile Mark 2005 slechts 92 minuten uit in de Productivity test. DVD’s afspelen kun je slechts 69 minuten lang op batterij: onvoldoende lang om een dvd-film in zijn geheel te bekijken. Teksten lezen kan 101 minuten lang, terwijl surfen via de ingebouwde 802.11 b/g draadloze netwerkverbinding (Wi-Fi) gedurende 95 minuten kan. Gelukkig kun je de batterij vrij gemakkelijk vervangen door een iets krachtiger exemplaar met zes cellen. Zoek in Google op accu’s van het type BP-8051 (ongeveer 144 euro). De oorspronkelijke BP-8050 accu vervangen kan voor ongeveer 126 euro.
Nog een merkwaardige vaststelling: in de voorwaarden voor IVI legde de overheid vast dat een deelnemende notebook vier USB-aansluitingen moet hebben (waarom mag Joost weten). Deze heeft er echter maar 3 en valt dus eigenlijk op minstens één criterium niet onder de IVI-voorwaarden. Belangrijk is het niet, maar we wilden het toch even opmerken, vooral omdat we hebben gehoord dat Dell voor zijn IVI-notebook speciaal een extern kaartje meelevert met extra USB-aansluitingen om toch maar aan de criteria te voldoen.


Boven de Fujitsu-Siemens Amilo, onder de Aldi Medion met grotere batterij

Prestaties
De Bapco Mobile Mark 2005 Productivity Performance score komt uit op 165. Dat is vrij matig, maar wel bijvoorbeeld sneller dan een Dell Latitude D610 (158) of een Packard Bell EasyNote V7800 (157). Het is echter (fors) trager dan zowat alle andere notebooks die we recent testten. Scores van 180 à 190 zijn vandaag "instapscores", terwijl moderne notebooks in deze test toch vlot over de 200 scoren.
In de grafische testen (3D Mark voor DirectX en SPECViewPerf voor OpenGL) laat deze notebook het compleet afweten. Op de zeer oude 3D Mark 2001 SE die de prestaties meet onder DirectX 7 (we zitten nu al aan versie 9) haalt hij met 1425 punten al een vrij lage score. De iets recentere 3D Mark 03 werkt hij af met een rapportcijfer van 83, terwijl 3D Mark 05 zelfs niet draait op deze notebook.
Conclusie is dat zelfs al wat oudere 3D games op deze notebook niet (fatsoenlijk) kunnen worden gespeeld. Ook videobewerking kun je vergeten, maar deze notebook heeft sowieso geen FireWire-aansluiting waarlangs je video zou kunnen capteren. Ook de ViewPerf-testen scoren zeer traag, zodat ook OpenGL-applicaties zoals CAD/CAM niet aan deze notebook zijn besteed.
Als we alles bij elkaar tellen en wegen volgens onze gewone testcriteria dan haalt deze notebook een algemeen rapportcijfer van 34/100 voor de prestaties en 66/100 in de DiskIdee waar-voor-je-geldscore.


Boven Amilo, onder Medion: zoek de verschillen (hint: de Medion heeft een zwaardere batterij)

Aldi Medion MD 97400

De Aldi Medion weegt 100 gram zwaarder dan de Fujitsu-Siemens Amilo en klokt dus af op 3,1 kilogram. Hij wordt door zijn krachtigere processor ook heter, vooral aan de onderkant, die je niet gewoon op je schoot kunt houden zonder dat het snel te oncomfortabel wordt. De ventilator maakt ook nogal wat lawaai en stoot de warme lucht van de processor er aan de linkerkant van het toetsenbord uit. Lawaai is een groot woord: als het heel stil is, hoor je de ventilator duidelijk blazen, maar zodra er wat achtergrondgeluid weerklinkt hoor je deze notebook nauwelijks nog. ’s Avonds in bed internetten naast iemand die slaapt is echter niet mogelijk, tenzij je partner zo goed als doof is.

1
2
3
4
Vorig artikelPrivacy met twee maten en gewichten
Volgend artikelMedion MD 8808 bij ALDI Nederland

4 REACTIES

  1. Hallo, het latje van 512 MB besteld bij speichermarkt.de was na 2 dagen door UPS geleverd. In de laptop gestoken en alles is ok. Snelheid is naar omhoog en alles werkt nu veel vlotter. 5 jaar garantie door de leverancier. Ik ben tevreden.

  2. Het juiste geheugentype voor deze beide notebooks is 200 pins SO-DIMM PC 2700 – maar je kunt ook \’snellere\’ versies van dit zelfde type geheugen gebruiken, bv. PC 3200 – die zijn soms goedkoper omdat ze meer worden verkocht; je profiteert wel niet van de extra snelheid, maar het kan ook geen kwaad. Dit type notebookgeheugen PC 2700 kost bv. bij http://www.mpl.be ca. 58 euro, terwijl PC 3200 53 euro kost (voor 512 MB).

  3. Graag een suggestie voor 100% compatibele geheugenuitbreiding voor nieuwe Medion 97400.

    Met dank.

    Effen

Reacties zijn gesloten.