Aldi Medion desktop-pc’s met nieuwe kast

48
1518
Vanaf 02 december 2015 legt de Sint zowel bij Aldi België als bij Aldi Nederland nieuwe Medion desktop-computers in de rekken. Blijkbaar zijn beide kindjes niet even braaf geweest, want de Nederlanders krijgen een minder mooi Sinterklaascadeau van Aldi dan de Belgen. We zetten de Nederlandse Akoya MD 8802 (P2220) – 499,- euro -, en de Belgische Akoya MD 8875 (P5320E) – 599,- euro, naast elkaar. Wat mag je verwachten?

Uiterlijk is er zoals steeds bij Medion desktop computers geen enkel verschil tussen de verschillende modellen. Toch is er een verrassing: de zwarte kast in hoogglans lak met bovenaan het docking station voor Medion externe harde schijven van het type HDDrive2Go is verdwenen. De nieuwe kast is mat zwart (of is het heel donker grijs? – op de foto’s is dit niet goed te zien) met een ruw oppervlak. De startknop zit niet vooraan, maar bovenaan, wat in bepaalde opstellingen misschien een probleem kan zijn. De kast meet 190 x 360 x 400 mm, en is daarmee 15 mm korter, 15 mm minder hoog maar wel 10 mm breder dan zijn voorganger.

Heb je nog een HDDrive2Go in je bezit, dan zal je die voortaan met de (bij aankoop meegeleverde) externe voeding en een USB kabeltje moeten gebruiken.

De cd/dvd-brander zit ook niet langer verborgen achter een luikje maar is rechtstreeks toegankelijk. Verder vind je vooraan nog twee usb 3.0 aansluitingen, een multi-kaartlezer en aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon.

Aansluitingen vooraan

Aansluitingen vooraan (© ; licentie: )

 
Hot swap station

Wél verborgen achter een luikje zit een ander nieuwigheidje: een “hot swap-station voor verwisselbare harde schijven”. Je opent het luikje, schuift een slede uit het toestel, legt er een 2,5″ of een 3,5″ SATA harde schijf in, steekt de slede terug in de computer en klaar is kees – je hebt een extra harde schijf toegevoegd aan je systeem. Je hoeft de computer niet eens uit te schakelen.

Hot swap-station voor verwisselbare harde schijven

Hot swap-station voor verwisselbare harde schijven (© ; licentie: )

Dat is ideaal voor back-ups, gegevensuitwisseling en het uittesten of gebruiken van alternatieve besturingssystemen. Eigenlijk is het een volwaardige (en goedkopere) vervanger van de HDDrive2Go’s, want daar was je uiteraard gebonden aan het eigen Medion-merk. Anderzijds is zo’n naakte harde schijf wel fragieler dan een HDDrive2Go.

 
Grafisch

De Belgische MD 8802 en de Nederlandse MD 8875 hebben nog iets gemeen: een Nvidia GeForce GTX 750 Ti als grafische kaart. Dit is nu niet direct een nieuwe kaart (februari 2014). Toen ze pas op de markt kwam, was het één van het betere die er te krijgen was. Bovendien is de kaart erg energie-zuinig, wat ze destijds erg gewild maakte om een pc met een “gewone” videokaart te upgraden.

Aansluitingen achter

Aansluitingen achter (© ; licentie: )

Maar computerspelletjes evolueren en het grafisch geweld van de videokaarten evolueert mee, wat maakt dat je er de allernieuwste games in de hoogste settings niet meer mee kunt spelen. Toch blijft de GeForce GTX 750 Ti een prachtige grafische kaart. De 2.048 MB GDDR5 als grafisch geheugen is mooi meegenomen.

Nvidia Gforce gtx 750 ti

Nvidia Gforce gtx 750 ti (© ; licentie: )

Wil je later toch upgraden naar een sterkere grafische kaart, hou dan wel rekening met de powerunit. Het is een ECS van 350 Watt, heel wat grafische kaarten eisen méér.

De technische fiche van de Nvidia Geforce gtx 750 ti vind je hier: Specifications GeForce GTX 750 Ti.

 
Opslag

De Belgische Akoya MD 8875 (P5320E) kost 100 euro méér dan de Nederlandse Akoya MD 8802 (P2220) – dus ergens moet er toch een verschil zijn. Dat ga je terugvinden in de opslag en in de processor. Beginnen we met de opslag.

De Nederlandse Akoya MD 8802 (P2220)
Hierin zit een hybride sshd van 1 TB met 8 GB flash-geheugen. Dat flash-geheugen dient als snelle buffer bij het wegschrijven van je data. Nadien, als het wat rustiger is, schrijft je pc de data over op de gewone harde schijf en maakt zo opnieuw plaats vrij op het flash-geheugen. Het is eigenlijk een compromis tussen een dure ssd (solid state drive) en een goedkopere, maar tragere mechanische harde schijf (hdd).

De Belgische Akoya MD 8875 (P5320E)
Hierin zitten twee drives: enerzijds een gewone harde schijf van 2 TB, anderzijds een ssd van 128 GB. Die laatste is een Samsung MZ-NLF1280, een ssd van het steekkaart model (ze zit dus gewoon in een speciale sleuf op het moederbord).

Samsung MZ NLF1280 ssd

Samsung MZ NLF1280 ssd (© ; licentie: )

Deze opstelling laat je toe data met groot volume (foto’s, films, muziek,…) op de gewone harde schijf te zetten, maar de programma’s en de apps zelf op de ssd, waardoor ze bliksemsnel laden en werken. Ook het besturingssysteem zelf staat op de ssd waardoor deze pc in minder dan 20 seconden opstart.

 
Processor

De Nederlandse Akoya MD 8802 (P2220)
In deze desktop steekt een Intel Core i3-6100 processor. Die is nog nagelnieuw (3de kwartaal 2015) en behoort tot “Skylake”, de 6de generatie Intel processors en opvolger van de Broadwell-generatie.

Het is een dual core (twee kernen), maar Intels Hyper-Threading Technology maakt dat hij toch vier taken tegelijkertijd aankan. Hij werkt permanent aan 3,7 GHz want enige boost-functie zit er niet bij.

Er zit zoals gewoonlijk wel een grafische component in deze processor (HD Graphics 530) maar die wordt niet gebruikt omdat er een afzonderlijke grafische kaart in deze pc zit (zie hoger). De processor kan rekenen op 4 GB DDR3 werkgeheugen, gelukkig heeft de GeForce grafische kaart haar eigen grafisch geheugen van 2 GB.

De Belgische Akoya MD 8875 (P5320E)
In deze desktop zit een Intel Core i5-6400 processor. Die is net als zijn Nederlands broertje splinternieuw en van Intels Skylake generatie. Het is een echte quad core, hij kan dan ook vier taken tegelijkertijd aan zonder technische snufjes zoals Hyper-Threading. De kernen werken standaard aan 2,7 GHz, maar Intels Turbo Boost Technology kan die snelheid tijdelijk opdrijven tot 3,3 GHz.

Deze processor maakt gebruik van een werkgeheugen van 8 GB DDR3, overigens in één enkel latje zodat je gemakkelijk kunt uitbreiden.

De technische fiche van beide processors in PDF formaat vind je hier: Technische fiche Intel core i5-6400 versus core i3-6100.

 
Verdere uitrusting

Verder hebben beide desktops een parallelle uitrusting. De cd/dvd-brander en de “hot swap bay” vermeldden we reeds eerder. Een scherm sluit je aan via hdmi, dvi-d of vga.

Waar de vorige Akoya desktops welgeteld één usb 3.0-aansluiting vooraan hadden en achteraan uitsluitend usb 2.0-poorten, hebben deze nieuwe desktops 2 x usb 3.0 vooraan én 2 x usb 3.0 achteraan. Voor de minder veeleisende accessoires (muis, klavier…) vind je achteraan ook nog 2 x usb 2.0 aansluitingen.

Meegeleverd: klavier en optische muis

Meegeleverd: klavier en optische muis (© ; licentie: )

Op het internet geraak je met kabel (Gigabit LAN-netwerkcontroller 10/100/1000 Mbit/s) of draadloos (LAN IEEE 802.11n-standaard technologie met geïntegreerde Bluetooth). De reclame stelt de 802.11n standaard voor als supersnel, maar intussen is er al het snellere 802.11ac te vinden, maar goed, dan moet je router dat natuurlijk ook al ondersteunen.

Een overzicht van de eigenschappen van de Nederlandse Akoya MD 8802 (P2220) in PDF formaat vind je hier: Technische fiche Medion Akoya MD 8802 P2220.

Een overzicht van de eigenschappen van de Belgische Akoya MD 8875 (P5320E) in PDF formaat vind je hier: Technische fiche Medion Akoya MD 8875 P5320E.

 
Software

Inzake meegeleverde software brengt Aldi niets nieuws onder de zon. Het besturingssysteem is uiteraard Microsoft Windows 10. Verder krijg je de Home Cinema Suite van CyberLink met Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector.

Microsoft Windows 10

Microsoft Windows 10 (© ; licentie: )

Nog steeds staan er twee testversies van dertig dagen op je pc: Microsoft Office 365 en McAfee LiveSafe. Wil je ze na die dertig dagen toch nog behouden dan dien je ervoor te betalen – jaar na jaar, want het zijn in feite abonnementen. Tot slot nog een heel aantal vooraf geïnstalleerde apps, de ene al wat nuttiger dan de andere.

Conclusie
Wat de Nederlandse Akoya MD 8802 (P2220) betreft: dat is een mooie desktop die het niveau “instapcomputer” overstijgt, niet in het minst dankzij de grafische kaart. De sshd garandeert een vlotte werking. Laten we zeggen: voor 499,- euro krijg je waar voor je geld. De Belgische Akoya MD 8875 (P5320E) is daarentegen een echt koopje. Aan de extra investering van 100,- euro ga je nog jaren plezier beleven.
Prijzen
Akoya MD 8802 (P2220) (NL): € 499; Akoya MD 8875 (P5320E) (B): €599.
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

Vorig artikelBrusselse Slow Food adresjes zoeken met app
Volgend artikelJe kind gratis beschermen tegen online bedreigingen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

48 REACTIES

      • Heb de Seagate HD eruit gehaald en vervangen door een Samsung SSD 850 EVO van 500 GB, zijn nu in reclame. PC is nu muisstil. En supersnel. De M.2 SATA ga ik laten steken. Schrijfsnelheid is hiervan wel trager, maar leessnelheid is OK. En vermits ik die nu enkel gebruik als programmaschijf (lezen) heb ik mits een kleine modificatie een geweldig machine 😉

  1. Beste

    Is de Belgische Akoya MD 8875 (P5320E) ook fluisterstil?
    Hoe kan ik trouwens uit de specificaties opmaken of een desktop fluisterstil is?

    Mg A

    • Inderdaad, en ik had het niet gezien – het staat letterlijk tussen de badhanddoeken en de mand met gastendoekjes. Lijkt in vele aspecten op de Belgische Akoya MD8875 (met Core i5-6400 – zie artikel), heeft een grotere SSD van 256 GB maar merkwaardig genoeg een kleinere HD van 1 TB. Het enorme verschil is de grafische kaart: een Geforce GTX 960 en, alhoewel niet vermeld, logischerwijze een zwaardere voeding. Die grafische High-end kaart maakt van de MD 8841(P5340E) een echte spelletjes-computer. De prijs is er ook naar: 799,- € is niet niks.

    • Heb ook de kingston maar dan de 4gb versie zelfde snelheid .
      Ik zie in de specs die jij vermeld dat het ook een lowvoltage is .
      Het moederbord van de hollandse medion is lowvoltage dus die geheugenstrip die jij vermeld is goed.
      Moederbord van de belgische medion ken ik niet

  2. Hoi René,

    zoals u weet heb ik de Belgische Akoya MD 8875 (P5320E) – 599,- euro gekocht.
    Nu staat er op de ssd schijf een windows 08/12/2015 EN een windows.old 3/12/2015 (wat mij van een nieuwe computer toch wel verbaasd)
    Mag ik deze windows.old (toch 19gb groot) verwijderen?
    Enig idee hoe ik daar aankom? (via die lange update of door het aanmaken van die usb opstart van win 10?)

  3. Aldi Riemst had maar een paar stuks. Kent iemand een adres waar deze Medion MD8875 ook te koop is. Medion Nl. wil hier geen info over verstrekken.

  4. Beste René,
    Er is wel plaats om een interne Hd bij te plaatsen maar er is geen sata aansluiting vrij. Er is ook geen pci bay beschikbaar.
    Verder geen opmerkingen de pc werkt fijn en snel.
    Bedankt voor uw steeds leerrijke uitleg.
    willyke

  5. Heeft er misschien iemand enig vermoeden of de
    Medion Akoya MD 8875 (P5320E) ook nog in Nederland bij de Aldi te koop komt ? Misschien wanneer ? februari 2016 ?

    • Dat kan met de meegeleverde Power2go. Een andere oplossing is simpelweg Windows Verkenner. Steek een blanco CD of DVD in je pc en die start vanzelf.

  6. Jongens, jongens…voor ne snelle computer te zijn gaat die windows update wel tergend langzaam (niet alleen het downloaden maar ook het installeren…da’s hier al een uur of zo bezig..is dat wel normaal?)

    • Dat verwondert me. Ik werk nou wel op een i7, de pc start op in 8 seconden en de enige update die ik ooit gezien heb (vlak na het uitschakelen) duurde hooguit 1 minuut. Nu kan dat op een i5 wel wat langer duren, maar geen uur! Of is het de initiële configuratie die bij jou zo lang duurt, en dat je pc blijft hangen op één of andere periferie?

      • Heel mijn achtergrond was anders na die update en tevens moest hij ne x heropstarten waarna dat terug tergend langzaam begon…nu doet hij het gelukkig wel goed…er zijn dan ook geen updates meer beschikbaar

      • Bij het verwijderen is daar wel een uitleg voor. Als je probeert een actief programma te verwijderen, mislukt dat vaak de eerste keer. Voorbeeld: een actieve anti-virus, maar ook met Skype of Office 365 kan je problemen hebben. Al naar gelang de instellingen starten beide laatste programma’s al gedeeltelijke op wanneer je je pc opzet. Na een herstart lukt het verwijderen dan meestal wel.

  7. K heb mij dus de belgische computer aangeschaft…dankzij u de productiecode gevonden (want er zat bijna niks bij en ook geen stickertje op de desktop)
    Is er ergens een stap voor stap uitleg om zo’n usb stick te maken voor windows…kan ik dat met powerrecovery? (staat iets van in de handleiding)

      • Da’s perfect gelukt Rene Paulus, gewoon programmake gedownload en usb stick gekozen (waarna hij zelf windows 10 gaat downloaden en dan op de usb stick zet)
        Naar de productcode werd wel niet gevraagd (dus heb ik deze maar opgeschreven)

  8. Hallo,

    bedankt voor de review, helaas mis ik hetgeen waarnaar ik opzoek ben. de ”kloksnelheid van de Nederlandse versie van het DDR3 geheugen”

    Ik neem aan dat de Nederlandse versie ook maar een latje gebruikt, zoals de Belgische versie
    zou ik deze namelijk willen upgraden van 4 naar 8, zou ik graag willen weten op welke kloksnelheid ze lopen (1333,1600 of 1866)

    mvg,

    Ryan

    • ik kan wel uit de processor opmaken dat deze hieronder in moeten zitten
      DDR3L- 1333 @ 1.35V of DDR3L- 1600 @ 1.35V.
      echter weet ik niet welke snelheid

      • Dat durf ik zo maar niet zeggen hoor, dat in de NL versie ook maar 1 latje zit. Check dat toch maar eerst! Nu, als je wilt upgraden naar 8 GB moet de PC toch open, dus mijn advies: haal het latje/de latjes er even uit, dan ben je zeker.

      • MD 8802 draait inmiddels fluisterstil met 8GB… m’n vorige Aldi PC uit 2009 was op…
        zelfs Nikon Coolscan 9000 weer kunnen installeren met firewire insteekkaart… helemaal happy dus

        • Sinds donderdag zit er ook 4gb extra bij en werkt goed.
          Vind overigens ook de videokaart zeker voor de totaal prijs van deze medion een goede videokaart

          • Hoi Fons,
            Mag ik weten welke merk type nr van de 4GB die je erbij hebt geplaatst?
            Ik heb er ook 4GB bijgezet van precies hetzelfde merk:
            (Elixir geheugen: 4 GB, DDR3 1600 MHz, 240-pin DIMM
            Productcode: M2F4G64CB88B7N-DI)
            maar de Medion herkent de 4GB extra niet!
            Ik hoor het graag.
            mvg Co

        • Kwam van Central point, heb ze terug gestuurd.
          Ik ben van plan om de PC mee te nemen naar CDromland om daar ter plekke de 4GB extra te plaatsen en dan kijken of het werkt.

    • Belgische PC: Azerty. Nederlandse pc: Querty. Duitse pc: Quertz. Maar een klavier is niet bepaald duur (20 €), zo kan je de lay-out achteraf gemakkelijk wijzigen.

  9. Nog even vragen of de grote schijf in meerdere partities te verdelen is en hoe.
    Bij vroegere Medion computers ging dit namelijk niet (max 4)

    • Eigenlijk kan dat altijd, met een uitgebreide partitie. Zo kan je de limiet voor het aantal primaire partities op een standaardschijf omzeilen. Een uitgebreide partitie kan een of meer logische stations bevatten. Logische stations werken net als primaire partities. Het enige verschil met een primaire partitie is dat logische stations niet kunnen worden gebruikt om een besturingssysteem te starten.

  10. Hoe kom ik gemkkeijk van de vele bloatware af ?
    Hoe zit het met storingen tijdens 3 jaar garantie in Belgie Waarheen brengen , opsturen, opgehaald worden.?

    • Het eenvoudigste is start/instellingen/systeem/apps en onderdelen en dan één voor één de ongewenste programma’s verwijderen. Zoveel zijn het ernu ook weer niet 😉

  11. Bedankt voor uw review !
    Vraagje :
    Worden er bij de Belgische versie ook recover DVD ’s meegeleverd ?
    Kan de 2 Gb schijf ook gdeeld worden ?

    Alvast heel hartelijk bedankt voor uw reactie.

    • Nee, een DVD is er niet meer bij. Wel staat er een “recovery” op een afzonderlijke partitie (bij mij is dat de E schijf) om alles terug in fabriekstoestand te brengen.
      Microsoft laat je overigens toe zelf een DVD of USB stick te maken om een “clean install” te maken: zie hun website http://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 . Tip: noteer eerst de product-id van Windows 10 op je systeem: start/instellingen/systeem.

    • O j a, de garantie: is de pc al defect bij aankoop, terug naar Aldi. Later: telefoneer naar de servicelijn, die zeggen wat je moet doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.