Aldi Medion Akoya MD 8815 (P5365 D) Performance SSD PC preview

Krachtige desktop-pc met Solid State Drive bij Aldi Nederland

28
Een blik op de webpagina van Aldi Nederland zou je doen vergeten dat het eigenlijk een voedingsdiscounter is. Op 14 december ligt er voor de derde keer in acht dagen tijd een computer in de rekken! Deze keer is het weer een desktop, de Medion Akoya MD 8815 (P5365 D). Een preview.

De vorige Aldi Medion Akoya zal jullie nog vers in het geheugen liggen: eind november kon je bij Aldi Nederland de MD 8805 (P5330D) kopen, een Intel Core i5 2320 aan 549 euro. Een week later (3 december 2012) was die overigens ook in België verkrijgbaar. De nieuwe aanbieding ziet er langs buiten exact hetzelfde uit, dezelfde zwarte blinkende kast met bovenaan een ligplaats voor een USB 3.0 externe harde schijf van Medion. Ze is ook even groot en even zwaar (18 x 39 x 39 cm en 9 kg), maar ze kost wel een pak meer: 799 euro. Die relatief hoge prijs wordt natuurlijk bepaald door wat er in die kast zit.

Medion Akoya MD 8815 (P5365D) Performance SSD PC

Medion Akoya MD 8815 (P5365D) Performance SSD PC (© ; licentie: )

De processor
De processor die Medion koos behoort tot de krachtiger soort: een Intel Core i7 2600. Die maakt deel uit van de zogenaamde Sandy Bridge tweede generatie processoren van Intel, waarin de Core i7 de op één na meest performante categorie is (alleen de Core i7 extreme is nog beter).
De Intel Core i7 in de MD 8815 werkt aan een respectabele 3,4 GHz, maar hij is voorzien van de Intel Turbo Boost Technology die hem tijdelijk nog wat laat versnellen tot 3,8 GHz. Hij heeft vier kernen, maar de Intel Hyper-Threading Technology zorgt ervoor dat deze processor toch acht taken tegelijkertijd kan uitvoeren. Het Smart Cache geheugen is 8 MB.

28 REACTIES

 1. Ik kocht deze PC ook, ik vindt het nogal erg dom dat alle voorgeïnstalleerd software op de SSD staat, er blijft maar een kleine 11GB over op deze SSD schijf.
   
  Ik zal de tips die ik hier vond dan ook toepassen om wat meer ruimte te creëren op de SSD.
  Sommige software zal ik er gewoon af gooien en die hiberfile.sys kan er bij mij ook wel af.
  Ook de map mijn documenten en vergelijkbare mappen ga ik verplaatsen naar de D -partitie op de  HDD schijf verplaatsen. Op de site  schoonepc.nl  is veel duidelijke uitleg te vinden over WIN 7.
  http://www.schoonepc.nl/instal/persoonlijke_mappen_en_bestanden_verplaatsen.html
   
  Ik moet ook heel erg wennen aan de indeling van de mappen ordening op WIN 7, er zit een vreemde opbouw in, en bestanden zitten niet altijd op dezelfde plek in het systeem als bij WIN XP.
  Echt jammer want je zoekt je af en toe echt te pletter naar waar de bestanden staan die je op XP wel weet te vinden maar hier nog niet, er zitten hier in WIN 7 mappen die er op XP helemaal niet zijn.
   
  Ik had Vista gelukkig al overgeslagen, maar ja als je nieuwe games (ik speel voornamelijk racegames) wilt kunnen spelen moet je toch over naar een nieuwe Pc.
  De vorige Medion was van 2003 type MD8008 (mijn eerste PC trouwens) en was helemaal op.
  Al met al ben ik (tot nu toe) nog niet erg gelukkig met de overstap naar WIN 7.
   
  O nog even dit, ik lees over de SSD dat je deze nooit moet defragmenteren, dit levert als eerste punt geen snelheidswinst op  bij een SSD, maar nog veel belangrijker is dat de levensduur van de SSD erg aanzienlijk door wordt verkort zo lees ik op veel plaatsen.

 2. Beste Rene

  Ik heb de kast los gehad maar er is geen plek voor een andere draadloze netwerk kaart. Heb inmiddels mijn router vervangen en haal nu wat meer snelheid echter ben ik nog niet tevreden.
  Ik heb tevens diverse USB stick dongles geprobeerd maar zonder resultaat nu las ik op de medion site dan ze speciaal voor deze wifi kaart een usb adapter hebben USB adapter voor 802.11n WLAN netwerk compatible met 802.11b / g / n, USB 2.0.

  Zou dit kunnen helpen?

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb waarover je het precies hebt met “een usb adapter speciaal voor deze wifi kaart” of wat die USB adapter dan geacht wordt te doen.
   Tip: bij gebruik van een USB dongle, zie dan eens na in het configuratiescherm of de pc de WiFi-verbinding wel maakt via de dongle en niet via de “gewone” weg.

   • Hij is niet defect, maar heeft geen genoeg download snelheid, overigens zegt medion dan de ingebouwde kaart 300n is.
    ik zal dus opzoek moeten naar een andere oplossing of aan de kabel gaan:)

  • Dat is inderdaad een dongle-met-antenne, die je evtl vooraan in de USB kunt steken. Let wel: die vervangt dan eigenlijk de ingebouwde WiFi en geen uitbreiding of zo. Hij is strikt genomen bedoeld voor pc’s zonder WiFi (of, zoals in jouw geval, met een defecte of onvoldoende WiFi component). Positief aan dit model is natuurlijk de antenne.

 3. Ook ik heb deze pc aangeschaft.

  Werkt prima echter ik heb het idee dat de WiFi niet erg snel werkt haal lang niet mijn download snelheid en hij valt zo nu en dan weg. Graag jullie ervaring,oplossing..

  Ik ben voornemens een andere kaart te plaatsen of de USB Dongle van Medion wat raden jullie aan?

  • Hoogstwaarschijnlijk zit die WiFi in één of andere Realtek chip onboard het moederbord. De antenne wordt dan als het ware afgeschermd door zowat alles wat in de pc zit. Daarom vind ik het eerder aangewezen dat je een liefst richtbare, uitwendige oplossing zoekt. Thuis staat mijn pc onder een metalen bureau, maar ik gebruik een USB dongel(in casu: D-Link) aan een USB verlengkabel. Daardoor kan ik die verleggen tot op een plaats waar ik de beste ontvangst heb.

  • Een kaart heeft als nadeel dat ze in de pc zit, en dat de meeste ofwel geen externe antenne hebben, ofwel eentje dat vast aan de kaart zit. In de praktijk zit die waarschijnlijk gevangen tussen de pc en een muur of zo – niet direct de ideale plaats voor een antenne, temeer omdat het hier toch over een probleem met zwakke ontvangst gaat. Hoewel ik onlangs een kaart zag met een antenne-aan-een-draad. Met een dongle aan een verlengkabel heb je meer speling. Ik zeg dus niet dat het beter is, maar de kans op succes lijkt me in dit geval groter.

 4. Ook eentje aangeschaft, voorlopig ook wel voldoende zo, want recent ook twee notebooks van I5 Medion gekocht (waar nog steeds geen stabiele WIFI op draait)

  Er waren drie stuks op voorraad.

  Eerste indruk is niet overtuigend.
  Als je de spec’s leest is het toch anders als het apparaat voor je staat.
  Mijn vorig model is er eentje waar alles is, fire wire, tv kaart, zelf een scart.
  Eerlijk is eerlijk, ik maakte er zelden gebruik van :>)
  4 USB 2 poorten,is niet veel, twee USB 3 poorten, is zeker voor de toekomst, te weinig.
  Ventilator maakt meer geluid dan verwacht (meer dan mijn vorige die al niet stil was)

  En, vooral dat, de SSD schijf heeft maar 10GB over.

  Het frontje is aan de bovenkant, blauw verlicht, moet je van houden.
  Audio moet ik nog mee aan de gang, de kleuren van mijn tulpstekkers komen niet overeen, ik heb zwart, geel, groen, op de aansluiting zitten de kleuren groen, rood, blauw.
  Heb een 5.1 Logitech, krijg nu de subwoofer niet werkend.

  Komende dagen, maar eens uitgebreider testen op prestatie, daar heb ik deze tenslotte voor gekocht.

  • Ik heb ook een 5.1 Logitech en ook andere kleuren stekkers dan de aansluitingen op deze PC. Als je in de korte handleiding, die bij de pc zit, kijkt, dan staat daar dat de subwoofer op de roze aansluiting (mic) moet en dat je softwarematig de instelling van microfoon naar subwoofer om dient te zetten. In de normale handleiding lijkt deze instructie weg te zijn gevallen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar dit lijkt me een oplossing voor je.

   De ssd heeft inderdaad weinig vrije ruimte zoals Medion deze levert. Ik heb wat voorgeinstalleerde software van de pc gegooid die ik niet wil gebruiken (kasperski antivirus, google Chrome en office essentials). Nu heb ik 22 gb over. Nog steeds 36.5 gb bezet dus. Maar het windows wisselbestand staat standaard op 8.5 gb. Op diverse forums lees ik dat die veel kleiner mag, ik ga die daarom naar 2 gb terugbrengen. Verder reserveert windows een bestand om de geheugeninhoud heen te schrijven voor de slaapstand. Op deze pc is dat bestand 6.3 gb groot. Als je die slaapstand uitschakelt, dan kan dat bestand, hiberfil.sys genaamd, ook weg. Op die manier is er dus nog een stuk meer ruimte vrij te maken. Hoe je het wisselbestand verkleint en de slaapstand uitschakeld, kun je op diverse forums lezen (even googlen).

   Lees dan ook na hoe je de map mijn documenten en vergelijkbare mappen kunt verplaatsen, dat scheelt een hoop ruimte in het gebruik, zie bijvoorbeeld de volgende pagina: http://www.schoonepc.nl/instal/persoonlijke_mappen_en_bestanden_verplaatsen.html

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   • Ricardo, bedankt voor je adviezen.
    Instellingen voor de subwoofer op de mic aansluiting ben ik nog aan het googlen.
    Het werkt wel, alleen niet het ”volle” geluid als bij de vorige computer.
    SDD schijf heb ik voor een gedeelte opgeschoond.

  • Klopt wel wat Ricardo zegt, nl. dat de swapfile wel wat ruim bemeten is. Maar ik volg niet helemaal: wat wil je precies bereiken met zoveel mogelijk plaats te maken op de SSD?

 5. Bedankt voor de info, Jan!
  @ Banberg & Broerse: als je absoluut een 2de HD wilt bijplaatsen, dien je dus te overwegen: een externe USB 3.0 HD (en dan best eentje van Medion, die past dan mooi boven in de ligplaats) of een interne HD maar dan de eSata aansluiting die naar het panel vooraan loopt, afkoppelen.

 6. Ik heb Medion gevraagd of de garantie vervalt als ik er harde schijven in plaats. Dit is niet het geval tenzij ik iets sloop. Medion meldde mij niet dat ik geen harde schijf kan bij plaatsen? Zou het niet gek zijn dat je geen harde schijf intern kunt bij plaatsten? Ik wilde eigenlijk vroeg naar de Aldi gaan, maar niet als ik er in de toekomst geen harde schijf bij kan plaatsen?

  • Ondertussen heb ik al heel wat Medions gezien, en overal kon er probleemloos een HD bijgeplaatst worden, straffer zelfs, de kabeltjes lagen meestal al klaar. Maar hier ben ik wel wat voorzichtiger want ik heb nog nooit een Medion met SSD van binnen gezien. Anderzijds gebruik ik persoonlijk liever de externe HD met USB 3.0 die boven in de docking bay past, kan ik trouwens makkelijk meenemen.

   • Ik heb deze morgen een MD 8815 gekocht. Er zijn idd maar 4 SATA-aansluitingen op het moederbord, en deze zijn in gebruik voor de SSD, de HD, de DVD en een externe e-Sata poort. Verder zijn de 2 beschikbare memory-slots gevuld met 2 x 4 GB en is er nog 1 pci-slot beschikbaar.
    Bij de pc zit nog een usb (QUERTY) toetsenbord, usb-muis en een DVI-VGA verloopstekker.

  • Zeker van die 4 Sata’s? De 2 Medions die ik hier heb staan (andere types) hebben elk 6 Sata pluggen. Bovendien kan je makkelijk eentje recupereren door de eSata die vooraan zit los te koppelen, die aansluiting gebruikt toch zowat niemand.

  • Het kan – maar ik ben het nog niet tegengekomen. Wachten tot iemand het toestel koopt en het resultaat hier wil posten…

 7. Niet te geloven. Een goede Grafische kaart. Volgens Nvidia in 2 uitvoeringen voor desktop pc’s. Een gewone en een OEM-versie.Er is dus ook een Aldi Nvidia versie.Goedkoper?!

  • Interpreteer dat nou niet verkeerd, NVidia maakt een (merkloze) referentiekaart, en de fabrikanten van grafische kaarten kunnen daar op voortborduren. Zo ga je de GeForce GTX 560 terugvinden bij Asus, MSI, Gigabyte, Matrox, PNY,… en allemaal zijn die wel wat verschillend: wat meer of minder geheugen, een connector meer of minder, andere koeler, maar ook meer ingrijpend zoals overclockt en zo. Maar je hebt zeker gelijk dat Medion ergens een “koopje” gedaan zal hebben en, eerlijk gezegd, liever wat besparen op een connector dan op het geheugen. Wat niet wegneemt dat het nog altijd een Geforce GTX 560 is en blijft!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.