Wie niet weg is, is gezien!

0
89

Zoomen
Technisch verschillen de webcams wel degelijk van elkaar. De Instant Skype is een USB 1.1 camera met een CMOS-sensor van 352 x 288 pixels, de Live! Pro is een USB 2.0 camera met een VGA CMOS-sensor van 640 x 480 pixels.
Beide camera’s hebben een manuele scherpstelling door het verdraaien van een ring rond de lensopening. Bij de Live! Pro gaat dat erg stroef, maar dat kan natuurlijk exemplarisch zijn. Deze manuele scherpstelling is eigenlijk vrij onpraktisch, omdat je naar voor moet buigen om aan de ring te kunnen draaien – maar wanneer je dan terug achterover leunt, is het beeld natuurlijk weer uit focus. Gelukkig is het bereik vrij ruim bemeten, zodat het beeld altijd wel vrij aanvaardbaar is.


Ben je uit beeld? Dan zoomen we eerst helemaal uit…

De Live! Pro is ook uitgerust met wat Creative een “intelligente gezichtsfocus” (smart face tracking) noemt. Volgens de omschrijving volgt de camera de gebruikers terwijl ze online chatten of videobeelden opnemen. Wanneer de camera merkt dat je hoofd niet meer in het midden staat, gaat hij eerst uitzoomen en daarna terug inzoomen op je gezicht. Meestal zoomt hij dan eerst te ver, zodat alleen je voorhoofd in beeld is, en zoomt dan pas terug uit. Heb je ondertussen bewogen, begint de hele cyclus opnieuw. Alle correspondenten waarmee we verbinding maakten vroegen binnen de 5 minuten om dat alsjeblieft uit te schakelen, ze werden er zeeziek van.


…dan zoomen we weer in. Oeps, te ver! Zo, dat is beter.

Bij de twee webcams wordt een identiek opspeldmicrofoontje geleverd, aan te sluiten op de Mic-ingang van de pc. Deze microfoons functioneren zeer goed voor het doel waarvoor ze bestemd zijn, namelijk videogesprekken. Ze zijn erg gevoelig en omnidirectioneel, zodat meerdere personen tegelijk via die ene microfoon kunnen deelnemen aan het gesprek. Het nadeel is natuurlijk dat ook alle mogelijke stoorgeluiden mee opgepikt worden.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelWaaghalzen op twee latten
Volgend artikelEen PowerPoint-presentatie als screensaver
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.