Hires bewakingscamera met schijnwerper

Foscam S41 4MP Dual-Band WiFi Spotlight Camera review

0
374

Foscam S41 4MP Dual-Band WiFi Spotlight Camera

€ 100,-
7.8

Diskidee Performance Rating

7.9/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.6/10

Pros

  • Built-in spotlight
  • Good picture quality

Cons

  • Wi-Fi signal does not function optimally with mesh network
We testen de Foscam S41 bewakingscamera met 4MP-sensor en ingebouwde schijnwerper. Maar goed detecteert hij ongewenst bezoek?

De Foscam S41 4MP Dual-Band WiFi Spotlight Camera is een kleine kogelvormige draadloze bewakingscamera, bestand tegen stof, regen en sneeuw volgens de IP66-normen.

 
Kenmerken

De Foscam S41 heeft het bekende kogelvormige ‘mini-bullet’ design van zoveel bewakingscamera’s.

Beelden worden door de 4MP-sensor opgenomen met een maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels aan 30 fps, al kan je dit om bandbreedte te besparen ook lager instellen. De camera heeft een redelijk breed gezichtsveld van 121 graden.

Bij detectie kan optioneel niet alleen de ingebouwde sirene, maar ook de interne 12 watt schijnwerper (twee witte led’s) ingeschakeld worden om indringers af te schrikken. De schijnwerper schijnt ongeveer tien meter ver, evenveel als het detectiebereik en het nachtzicht van deze bewakingscamera.

Opnames worden gratis bewaard op een niet meegeleverd microsd-kaartje van maximaal 128 GB, of tegen betaling in de Foscam Cloud Service. Die kost tussen de 40 en de 200 euro per jaar, naargelang het abonnementstype. De goedkoopste formule bewaart detectiebeelden drie dagen lang, de duurste neemt beelden continu op.

Je mag de ‘7 dagen formule’ die normaal 4,99 euro per maand of 49,99 euro per jaar kost gratis drie maanden lang uitproberen wanneer je een nieuwe Foscam-camera in gebruik neemt.

Daarnaast wordt ook ONVIF ondersteund, zodat opnames ook naar een compatibele NAS of NVR kunnen worden gestuurd.

De ingebouwde microfoon en luidspreker maken, in combinatie met de Foscam app voor Android en iOS, tweeweg-gesprekken mogelijk.

Deze camera blijft functioneren bij temperaturen tussen minus twintig en plus zestig graden Celsius.

De wifichip werkt zowel in de 2,4 GHz- als de 5 GHz-frequentie (Wireless-A/B/G/N).

Alle informatie over de S41 vind je op de website van Foscam.

Foscam S4, 4MP Dual-Band Wifi Spotlight camera

Foscam S4, 4MP Dual-Band Wifi Spotlight camera (© Foscam; licentie: Foscam)

 
Montage

De camera is vast gemonteerd op een richtbare voet, waaruit onderaan een kabel van een halve meter komt die op het einde in twee delen splitst voor voeding en fast ethernet.

De camera schroef je vast op de wandplaat die je aan een muur of plafond bevestigt met behulp van de meegeleverde pluggen en schroeven.

De kunststof wandplaat heeft in het midden een gat om de vaste kabel doorheen naar binnen via een gat in de muur of naar omlaag voor bevestiging tegen een wand te leiden.

Gebruik je een ethernetverbinding dan kan je die beschermen met een meegeleverde ronde plastic buis die je omheen de verbinding monteert.

De meegeleverde kleine 1A-voeding heeft een kabel die past op de vast gemonteerde stroomkabel. Er is geen stroomverlengkabel meegeleverd; de totale stroomkabellengte is beperkt tot tweeëneenhalve meter, maar een verlengkabel is optioneel verkrijgbaar.

 
Ingebruikname

Schakel de stroom in, koppel de camera aan je router met behulp van de meegeleverde ethernetkabel, download de Foscam-app, creëer of login bij je Foscam-account en voeg de camera toe (er weerklinkt een voice prompt zodra de camera klaar is voor installatie).

Koppel de camera aan een wifinetwerk. Dit lukt bij ons de eerste keer niet, we kregen voortdurend een melding van foutief wifiwachtwoord, hoewel we het juiste wachtwoord gebruiken.

Na een firmware-update en een hardwarematige reset lukte het wel. (Het resetknopje is te vinden naast de geheugenkaartsleuf, achter het rubberen afdekplaatje op de onderkant van de behuizing; dit afdekplaatje is niet vastgeschroefd en de resetknop is niet verzonken, dus het is wel zo veilig om de camera hoog genoeg te hangen zodat een indringer niet zomaar bij deze onbeschermde resetknop kan.)

Het beheerdersaccount van de camera mag niet admin heten en moet verplicht worden ingesteld voor je de camera kan gebruiken. Via ‘Camera delen’ in de app voeg je extra gebruikers toe, zoals familieleden. Die dienen dan eveneens de Foscama-app te installeren en in te loggen bij een eigen Foscam-account.

 
Praktijk

Het wifibereik is minder groot dan bij andere recent geteste draadloze bewakingscamera’s. Dat heeft er vooral mee te maken dat de wifivoorziening in de camera niet goed omgaat met een mesh-configuratie: de ene ssid van ons wifinetwerk werd door de camera uitgesplitst in meerdere netwerken met dezelfde naam, evenveel als er mesh-adapters zijn. De draadloze verbinding wordt maar met één adapter gemaakt.

Gebruik je hiervoor bijvoorbeeld de router dan zal de camera als je hem verplaatst niet automatisch een verbinding maken met een mesh-adapter met dezelfde ssid die dichterbij staat. Doordat voor al die adapters dezelfde ssid getoond wordt in het verbindingslijstje, is het zo goed als onmogelijk om de camera manueel te verbinden met het dichtsbijzijnde wifisignaal in het mesh-netwerk.

Dit is duidelijk geen standaard implementatie van het draadloze netwerk; Foscam zou dit dringend in orde moeten brengen, want mesh-netwerken zijn intussen zowat de standaard en duiken in meer en meer huizen op.

De detectiegevoeligheid is instelbaar op drie gevoeligheidsniveaus, met of zonder automatische persoonsherkenning. Dit kan je ook in een schema gieten, maar geofencing  (automatisch in- en uitschakelen afhankelijk van af- of aanwezigheid) ontbreekt.

De tijdslijn van de Foscam S41-app toont verschillende kleurcodes voor elke soort gebeurtenis

De tijdslijn van de Foscam S41-app toont verschillende kleurcodes voor elke soort gebeurtenis (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Bij de detectie kan men automatisch de sirene en/of de schijnwerper inschakelen. Dit kan ook handmatig in de app. De schijnwerper kan ook volgens schema in- en uitgeschakeld worden. Verder kan men een deel van het beeld zwart maken (privacyvenster) of een rechthoekig detectiegebied configureren.

De mobiele app van Foscam toont al je camera’s, laat zien of ze online zijn, hoeveel bandbreedte ze gebruiken en geeft (uitschakelbare) waarschuwingen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

 
Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is goed op het hoogste van drie instelbare kwaliteitsniveaus. Digitaal zoomen geeft een behoorlijk resultaat, waarbij ook gezichten op iets langere afstand nog herkenbaar zijn.

 
Gemiddelde internetprijs

€ 100,-.

Conclusie
De Foscam S41 biedt veel voor zijn geld veel kwaliteit. De regelbare bewegingsdetectie werkt over grote afstand en de beeldkwaliteit is goed, ook in het donker. De schijnwerper is een handige extra toevoeging.
Vorig artikelBuiten-bewakingscamera met gemotoriseerde draaifunctie
Volgend artikelMultifunctionele printer altijd up-to-date
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.