Buiten-bewakingscamera met gemotoriseerde draaifunctie

D-Link DCS-8635LH 2K QHD Pan & Zoom Outdoor Wi-Fi Camera review

0
332

D-Link DCS-8635LH 2K QHD Pan & Zoom Outdoor Wi-Fi Camera

€ 161,-
7.7

Diskidee Performance Rating

8.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.6/10

Pros

  • Easy assembly
  • Video quality
  • 270° motorised pan function

Cons

  • Cloud recording no longer completely free
We testen de D-Link DCS-8635LH 2K QHD Pan & Zoom Outdoor Wi-Fi Camera met detectie van glasbraak, personen en voertuigen. Hoe goed functioneert dat?

De D-Link DCS-8635LH 2K QHD Pan & Zoom Outdoor Wi-Fi Camera is een compacte, zuilvormige bewakingscamera met een IP65-behuizing die bestand is tegen stof en regen.

 
Montage

D-Link raadt aan om de DCS-8635LH op minimaal twee à tweeëneenhalve meter hoogte te monteren tegen een meegeleverd plastic bevestigingsplaatje dat je aan een muur vastschroeft. Bevestigen tegen een paal kan ook.

Een montagesticker vereenvoudigt het boren van de gaten voor de meegeleverde schroeven bij muurbevestiging. Ga je voor bevestiging op een paal dan zitten de benodigde plastic binders ook in de verpakking.

De voedingskabel is vast bevestigd, samen met een fast-ethernetkabel.

Deze camera werkt uiteraard ook draadloos, maar gebruik je liever een (veiligere) vaste netwerkverbinding dan kan je die stof- en waterdicht monteren met behulp van meegeleverde beschermstukjes.

D-Link levert een compacte 12-watt voeding mee met drie meter lange stroomkabel die vastplugt in het smalle ronde uiteinde van de vast gemonteerde stroomkabel, die één meter meet, voor een totale kabellengte van vier meter. Deze voeding is alleen geschikt voor gebruik met een binnenstopcontact.

Dankzij de splitsbare kabel is het geen probleem om de stroomkabel door een muurgat te geleiden (minimaal 12,5 mm boren).

Optioneel kan je de camera op een andere (eventueel buitenvoeding) aansluiten, zolang die dezelfde technische specs heeft als de meegeleverde voeding. Of je monteert de meegeleverde voeding buiten in een waterdichte behuizing.

De montage is in elk geval eenvoudig uit te voeren, zelfs voor wie geen klusser is.

 
Kenmerken

De DCS-8635LH neemt met zijn vaste lens met een gezichtsveld van 125° video’s op met 720p of 1440p-resolutie aan 30 fps in bandbreedtesparend H.265 HEVC-formaat, naar keuze lokaal op een niet meegeleverd microSDHC/XC-geheugenkaartje van maximaal 256 GB of in de D-Link cloud.

Deze buitenbewakingscamera is ONVIF Profile S/T-compatibel en werkt dus ook met NVR, VMS of NAS.

Een microfoon, luidspreker en 95 dB sirene zijn ingebouwd. Tweewegcommunicatie via de mydlink-app wordt ondersteund.

Het nachtzicht reikt tot maximaal zeven meter.

De gemotoriseerde pan draait tot 135 graden links en rechts, functie die je bedient met de myDlink-app (Android en iOS).

De 2×2 2,4 GHz 80211n/ac WiFi-chip in de DCS-8635LH ondersteunt de nieuwste beveiligingsstandaard WPA3.

Alle informatie over de DCS-8635LH 2K QHD Pan & Zoom Outdoor Wi-Fi Camera vind je op de website van D-Link.

D-Link DCS-8635LH

D-Link DCS-8635LH (© D-Link; licentie: D-Link)

 
Ingebruikname en cloud

Je installeert de camera op dezelfde manier als andere recente beveiligingscamera’s van D-Link, bijvoorbeeld de enkele maanden geleden door ons geteste DCS-8302LH Full HD Outdoor Wi-Fi Camera.

De DCS-8635LH werkt eveneens met de betalende mydlink cloud recording-dienst. Tot nu toe kon je bij D-Link gratis tot drie camera’s en tot vijftig clips een dag lang in de cloud bewaren. Eind september 2021 wijzigde D-Link de voorwaarden voor zijn mydlink Cloud Recording-dienst: voortaan is het gratis aanbod maar een jaar lang geldig na aankoop van een camera. Bestaande gratis abonnement worden met onmiddellijke ingang beperkt tot een jaar.

Koop je binnen het jaar een nieuwe D-Link camera dan wordt het gratis abonnement met drie camera’s weer voor een jaar verlengd. Of je neemt een betalend abonnement; de prijzen daarvan blijven wel dezelfde zoals vermeld in de hierboven gelinkte review van de DCS-8302LH.

Uiteraard is er ook nog altijd de optie om beelden lokaal op een zelf te kopen geheugenkaartje te bewaren. En via ONVIF-kan het eventueel ook rechtstreeks op een compatibele NAS.

Voor alle details over de ingebruikname en de kosten van de clouddienst verwijzen je naar de review van de DCS-8320LH.

 
Praktijk

Met de mydlink-app regel je eenvoudig alle instellingen, zoals het in- en uitschakelen van de microfoon en sirene, het configureren van de privacymodus (zodat de camera geen opnames maakt als je zelf thuis bent), het instellen van de antiflikkerfunctie bij kunstlicht, het instellen van de detectiegevoeligheid en het updaten van de firmware.

Heb je meerdere ondersteunde D-Link camera’s dan bekijk je via ‘Meervoudige weergave’ op één scherm wat er in verschillende ruimtes gebeurt. Je scrollt door de beelden van de verschillende camera’s en bepaalt zelf de volgorde waarin ze getoond worden.

Clips van gebeurtenissen worden op een tijdlijn geplaatst. Die filteren op gebeurtenistype, datum, apparaat en locatie. Ook kan je tot vijftig gebeurtenissen toevoegen aan een favorietenlijst. Die blijven dan op de tijdlijn bewaard. De tijdlijn toont ook gebeurtenissen, zoals wanneer de camera uitgeschakeld wordt of offline staat.

De camera toevoegen aan Google Home is geen probleem. Heb je bijvoorbeeld een Google Nest Hub dan bekijk je het camerabeeld op diens scherm met de opdracht “Hey Google, laat [naam van de camera] zien”.

Door in de app over het beeld te wrijven bedien je de draaifunctie van de D-Link DCS-8635LJ

Door in de app over het beeld te wrijven bedien je de draaifunctie van de D-Link DCS-8635LJ (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Het draaien van de camera regel je met je vingers: standaard door te wrijven, of je kan dit wijzigen in tikken. Je kan de camera ook een automatische ‘sweep’ van 270 graden laten uitvoeren.

Met de ‘wijzen naar gaan’-functie richt je de camera met één tik op een gewenst gebied. Vooraf dien je in de app dan wel de camera een panoramische opname van het bewakingsgebied te laten maken.

Schakel je de ’tilt to move’-optie in dan draai je de camera door je smartphone naar links en recht te kantelen.

Ten slotte is het mogelijk om bij een detectie de camera de gedetecteerde persoon of personen automatisch te laten volgen (‘auto tracking’). Er is maar één detectiegebied, namelijk het volledige camerabeeld: afbakening van het detectiegebied is niet mogelijk en privacyvensters zijn evenmin beschikbaar.

Digitaal zoomen doe met je duim en wijsvinger. De sirene kan optioneel ook een blaffende hond imiteren.

 
Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is goed, zowel overdag als ’s nachts, wanneer de camera als er nog een beetje licht is zelfs behoorlijke kleuropnames maakt. De camera werkt stabiel, tijdens de testperiode waren er geen haperingen. De detectie van personen is vrij accuraat op een afstand tussen de twee en de zeven meter van de camera (bij een montage op ca. 2,5m); we ontvingen weinig valse meldingen. Bovendien kan je de gevoeligheid zelf in de app regelen mocht de camera je te vaak waarschuwen.

Conclusie
De D-Link DCS-8635LH is eenvoudig te installeren, biedt een goede beeldkwaliteit, werkt stabiel en geeft weinig valse detectiemeldingen. Dankzij de vrij hoge IP-beoordeling kan je deze camera overal neerhangen, ook waar het apparaat volledig blootgesteld wordt aan de weersomstandigheden. De goed werkende pan (draai-)functie laat je toe om met deze camera een groot gebied te bewaken. In verhouding tot de mogelijkheden is de prijs redelijk.
Vorig artikelZeer eenvoudig te installeren intelligente bewakingscamera
Volgend artikelHires bewakingscamera met schijnwerper
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.