Polyvalente camera met een keur aan mogelijkheden

3
79

Lens
Net als de Panasonic FZ20 is ook het nieuwe toestel voorzien van Leica glas, wat weer hoge verwachtingen wekt. Het bereik is alleszins indrukwekkend: van 35 mm tot 420 mm (35 mm eq.) of 12x optische zoom. De lichtsterkte is net wat minder dan bij de FZ20: f2.8 – 3.7. Een opmerkelijke verbetering is de mogelijkheid om manueel en traploos in te zoomen. Ook scherpstellen kan indien gewenst manueel. Macro-opnamen zijn natuurlijk ook mogelijk. Na het overhalen van een schakelaar links van het objectief kan je tot op 5 cm van het onderwerp nog scherpe foto’s maken. Bij groothoekopnamen heeft het toestel last van uitgesproken tonvorming. Rechte lijnen aan de rand van het beeld staan bol naar buiten.

PanasonicFZ30_35mm.jpg
35 mm

PanasonicFZ30_420mm.jpg
420 mm

De kers op de taart is de optische beeldstabilisator. De FZ30 is uitgerust met het Panasonic Optical Image Stabiliser (O.I.S)-systeem. Een gyrosensor detecteert zelfs de minste trilling van je handen en koppelt de werking van de lens geheel aan de beweging van de camera. In tegenstelling tot digitale systemen met zogenaamde compensatie biedt het optische systeem volgens Panasonic: "een precieze compensatie zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit".

PanasonicFZ30_OIS.jpg

Bij "mode 1" staat de beeldstabilisatie altijd aan. Het zoekerbeeld oogt bij teleopnamen dan een stuk rustiger en laat een betere compositie van je onderwerp toe. Bij "mode 2" komt de beeldstabilisatie alleen in actie als je op de op de ontspanknop drukt en biedt volgens de fabrikant een nog hogere mate van stabilisatie. Het is zeker zo dat "mode 2" vriendelijker is voor de batterij. De stabilisator werkt niet als je bewegende onderwerpen volgt of wanneer de sluitertijd extreem laag is.

PanasonicFZ30_antishake.jpg

De resultaten zijn bevredigend tot ongeveer 1/8s. De technologie is echter niet objectief te testen en kan afhangen van factoren zoals de hoeveelheid koffie die je ’s morgens tot je neemt. Het systeem is niet zomaar een gimmick, maar werkt echt. Je mag stellen dat de wat teleurstellende resultaten van de ISO/ruistest hier wat gecompenseerd worden.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelMP3-speler die je aanpast aan je persoonlijke smaak
Volgend artikelInstapcamera in retrolook

3 REACTIES

  1. Gedurende 9 maanden was ik in het bezit van een Nikon 8800 tot dat tijdens het fotograferen de camera een lenserror gaf.
    Hoewel de camera nog onder de garantie viel kreeg ik van de de fotoshop te horen dat de camera gevallen zou zijn en daarom de garantie vervallen is. Reparatie kosten ca 700 Euro.
    Dus nooit meer een Nikon.
    Voor de reparatiekosten heb ik nu een Lumix FZ 30
    Een wereld is voor mij opengegaan.
    Al staat de camera uit, maar na 2 seconden heb ik al een foto gemaakt., dit is met de nikon onmogelijk.
    Nikon heeft de best of 5, lumix de best of the rest van het SD geheugen als je dat zou willen.
    In de schemer fotograferen is het scherpstellen van de nikon ook niet om over naar huis te schrijven, laat staan de foto te sturen.
    De instellingen van de Lumix zijn veel logischer dan die van Nikon.
    De foto\’s met de Lumix doen in niets onder voor de Nikon, ik heb zelfs de indruk dat zij scherper zijn, dit is niet onlochisch omdat de Leicalens licht sterker is dan die van Nikon speciaal in het telegebied
    Alles wat de Nikon aantrekkelijk maakte heeft de Lumix ook en zelfs meer.
    Wat ook niet onbelangrijk is de Lumix ligt lekkerder in de hand en is iets gemakkelijker te bedienen

  2. Lange tijd had ik ook de Coolpix 8800 op mijn lijstje, maar die dateert alweer van september 2004 en de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan (hoewel de beeldkwaliteit van de 8800 nog altijd superieur is). Tijd dus om de blik te verbreden en ik kwam uit bij de Lumix FZ 30. Voelt goed in de hand en de instelringen lopen erg mooi soepel. Ook veel lichtsterkere lens dan de 8800. Inderdaad wel minder handig draaibaar schermpje. De beslissing valt in januari en ik hoop eigenlijk dat Nikon met een vervanger van de 8800 komt (ik heb al 3 Nikons gehad, ben dus een fan), temeer daar ik de macro van Nikon fantastisch vind. Anders lijkt de FZ 30 een goede keus. Een mens kan zijn beslissing niet uit blijven stellen natuurlijk.

  3. De eerste goede test, die ik tegenkwam en nog niet in de tijdschriften kon vinden. Ik twijfel tussen deze camera en de coolpix 8800. Het nog handiger te gebruiken schermpje (zijkant) van de coolpix en het hebben van een aantal Compact Flash Cards (van huidige camera) wezen richting Coolpix. Het prijsverschil wees richting Lumix). Ik ben blij met de duidelijke test over isowaarde en ruis en ik ga de test van de coolpix nu nog eens bekijken m.b.t. dit laatste. Ik heb overigens het vermoeden, dat de Coolpix iets mooier tekent in de schaduw
    Eeen paar opmerkingen over de test:
    – voor sommigen is het schermpje van essentieel belang i.v.m. het werken in extreem lastige hoeken. Daarom koop ik b.v. geen reflex.
    Er zou in de testen meer aandacht besteed mogen worden over het het al dan niet hadig gebruik er van.
    – Verder zou ik iets willen lezen over de prijs/kwaliteitverhouding( zo\’n vergelijkbare coolpix is b.v. aanmerkelijk duurder)

Reacties zijn gesloten.