Polyvalente camera met een keur aan mogelijkheden

3
79

Leuk bij een camera uit deze klasse is de mogelijk de lichtmeetfunctie zelf in te stellen. Je kan bijvoorbeeld de meervoudige methode kiezen. Het toestel bepaalt de meest geschikte belichting door de verspreiding van de helderheid over het volledige beeldveld te beoordelen. Meting met nadruk op het midden wordt gebruikt om van een zone in het midden van het beeld de meting te verrichten. Puntmeting meet de correcte belichting van een erg klein centraal veld.
Het autofocussysteem werkt ook met verschillende zones, in totaal negen. Zo kan je alle negen zones, drie centrale of een enkele zone selecteren naargelang de aard van het onderwerp.

panasonicfz30_commando

Het hart van het toestel is de nieuwe Venus Engine LSI en volgens Panasonic "genereert deze een signaal van de drie primaire kleurencomponenten (rood, groen en blauw). Dit verbetert de diagonale resolutie met ongeveer 50 procent in vergelijking met vorige modellen en geeft beelden met een hogere resolutie en een betere signaal/ruisverhouding. Conventionele LSI-systemen (Large Scale Integrated) genereren een luminantiesignaal waarbij alleen het groen wordt gebruikt van het beeld dat door de primaire kleuren-CCD wordt vastgelegd". Je kan de eerder gemaakte kiekjes weergeven door de commandoknop in de "play"-stand te plaatsen.

PanasonicFZ30_histogram.jpg

Je ziet dan niet alleen de foto maar ook een heleboel opname-informatie, zoals diafragma en sluitertijd, de ingestelde beeldkwaliteit en ook het, weliswaar wat kleine, histogram. Het is mogelijk om thumbnails weer te geven en je kan tot 16x inzoomen om de scherpte van een foto te controleren. De bediening van de weergavefunctie heb je snel onder de knie en ook het menusysteem is overzichtelijk. Je duikt in de on-screen instellingen om bijvoorbeeld om de ISO-waarde te veranderen of om een geheugenkaart te formatteren.

PanasonicFZ30playmenu.jpg

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelMP3-speler die je aanpast aan je persoonlijke smaak
Volgend artikelInstapcamera in retrolook

3 REACTIES

  1. Gedurende 9 maanden was ik in het bezit van een Nikon 8800 tot dat tijdens het fotograferen de camera een lenserror gaf.
    Hoewel de camera nog onder de garantie viel kreeg ik van de de fotoshop te horen dat de camera gevallen zou zijn en daarom de garantie vervallen is. Reparatie kosten ca 700 Euro.
    Dus nooit meer een Nikon.
    Voor de reparatiekosten heb ik nu een Lumix FZ 30
    Een wereld is voor mij opengegaan.
    Al staat de camera uit, maar na 2 seconden heb ik al een foto gemaakt., dit is met de nikon onmogelijk.
    Nikon heeft de best of 5, lumix de best of the rest van het SD geheugen als je dat zou willen.
    In de schemer fotograferen is het scherpstellen van de nikon ook niet om over naar huis te schrijven, laat staan de foto te sturen.
    De instellingen van de Lumix zijn veel logischer dan die van Nikon.
    De foto\’s met de Lumix doen in niets onder voor de Nikon, ik heb zelfs de indruk dat zij scherper zijn, dit is niet onlochisch omdat de Leicalens licht sterker is dan die van Nikon speciaal in het telegebied
    Alles wat de Nikon aantrekkelijk maakte heeft de Lumix ook en zelfs meer.
    Wat ook niet onbelangrijk is de Lumix ligt lekkerder in de hand en is iets gemakkelijker te bedienen

  2. Lange tijd had ik ook de Coolpix 8800 op mijn lijstje, maar die dateert alweer van september 2004 en de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan (hoewel de beeldkwaliteit van de 8800 nog altijd superieur is). Tijd dus om de blik te verbreden en ik kwam uit bij de Lumix FZ 30. Voelt goed in de hand en de instelringen lopen erg mooi soepel. Ook veel lichtsterkere lens dan de 8800. Inderdaad wel minder handig draaibaar schermpje. De beslissing valt in januari en ik hoop eigenlijk dat Nikon met een vervanger van de 8800 komt (ik heb al 3 Nikons gehad, ben dus een fan), temeer daar ik de macro van Nikon fantastisch vind. Anders lijkt de FZ 30 een goede keus. Een mens kan zijn beslissing niet uit blijven stellen natuurlijk.

  3. De eerste goede test, die ik tegenkwam en nog niet in de tijdschriften kon vinden. Ik twijfel tussen deze camera en de coolpix 8800. Het nog handiger te gebruiken schermpje (zijkant) van de coolpix en het hebben van een aantal Compact Flash Cards (van huidige camera) wezen richting Coolpix. Het prijsverschil wees richting Lumix). Ik ben blij met de duidelijke test over isowaarde en ruis en ik ga de test van de coolpix nu nog eens bekijken m.b.t. dit laatste. Ik heb overigens het vermoeden, dat de Coolpix iets mooier tekent in de schaduw
    Eeen paar opmerkingen over de test:
    – voor sommigen is het schermpje van essentieel belang i.v.m. het werken in extreem lastige hoeken. Daarom koop ik b.v. geen reflex.
    Er zou in de testen meer aandacht besteed mogen worden over het het al dan niet hadig gebruik er van.
    – Verder zou ik iets willen lezen over de prijs/kwaliteitverhouding( zo\’n vergelijkbare coolpix is b.v. aanmerkelijk duurder)

Reacties zijn gesloten.