Digitaal vlaggenschip verzet de bakens

0
164

Sensor, ISO en ruis
De D2X is voorzien van een door, of in samenwerking mét Sony gebouwde, 12.84 megapixel CMOS sensor. Het is merkwaardig dat de high-end toestellen van Nikon en van belangrijke rivaal Canon meer en meer CMOS sensors gebruiken, terwijl deze technologie enkele jaren geleden nog niet voor dergelijke toepassingen in aanmerking kwam en zelfs als minderwaardig beschouwd werd ten opzichtte van CCD sensors.
Je kan de gevoeligheid instellen tussen ISO 100 en ISO 800 in stappen van 1/3 lichtwaarde. De instellingen Hi-1 en Hi-2 komen overeen met ISO 1600 en ISO 3200. Net als bij de andere veel gebruikte instellingen gebruik je een drukknop en het instelwiel om de ISO-waarden aan te passen.

NikonD2X_ruis.jpg

Zoals je kan zien blijft de ruis binnen de perken tot ISO 800. Gebruik je Hi-1 of Hi-2 dan loopt het ruisniveau sterk op. Als je grote prints wil maken kan je er van uitgaan dat de beelden tot Hi-1 zonder meer bruikbaar blijven. Opnamen bij Hi-2 vragen meer zorg en voorafgaande testopnamen. Ze zijn bovendien niet voor om het even welk onderwerp (portret) geschikt. Nikon voorziet wel in twee ruisonderdrukkingssystemen. De normale ruisonderdrukking voor opnamen bij een langere sluitertijd dan een halve seconde. De hoge ruisonderdrukking gebruik je voor opnamen met een hoge ISO-waarde.

NikonD2X_ruisonderdrukking.jpg

De testbeelden werden gemaakt bij Hi-2 en 2s sluitertijd. Beide instellingen zorgen voor een wat zachter en onscherp beeld. De resolutie en detailweergave gaan er op achteruit. Je ziet een wat gouacheachtig, uitgesmeerd effect. Alleen de kwaliteit van egale kleurvlakken gaat er wat op vooruit. Je kan dus beter fotograferen zonder ruisonderdrukking en met speciale software op je computer de foto’s trachten bij te schaven.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelDraadloos audiosignalen van je pc naar je hifi-installatie sturen
Volgend artikelBelgische computerbladpionier verdwijnt