Digitaal vlaggenschip verzet de bakens

0
164

Bediening
Het apparaat ligt erg goed in de hand. Grote delen van de body zijn met rubber bekleed. De handgreep, en de duimsteun op het CF-slot zorgen ervoor dat je het toestel stevig beet kan pakken. Het apparaat laat zich bij verticale opnamen net zo comfortabel bedienen: rechts onderaan vind je namelijk een tweede ontspanknop en twee extra instelwieltjes. De camera is op vlak van ergonomie en bedieningslogica wellicht het beste wat je kan kopen, tenminste als je wat grotere handen hebt en voldoende spiermassa om het ding een ganse dag te tillen.

NikonD2X_front.jpg

De Nikon D2X is een van de snelst reagerende camera’s van het ogenblik. Bij het opstarten, of het indrukken van de ontspanknop is er niet de minste vertraging: de foto’s worden erg snel weggeschreven door de vierkanaals data-uitvoer. Je kan tot 17 RAW beelden aan 5 frames per seconde schieten in de maximale resolutie. Maak je gebruik van de high-speed uitsnede, met een resolutie van toch nog bijna 7 megapixel, kan je tot 29 foto’s aan 8 beelden per seconde maken voor het buffergeheugen gevuld is.
De Nikon D2X heeft geen geautomatiseerde scèneprogramma’s aan boord, maar wel geprogrammeerd automatische belichting. Verder heb je de keuze uit sluiter- of diafragmavoorkeuze en manuele bediening. Je kiest een van de mogelijkheden door de "mode"-knop boven op het toestel ingedrukt te houden en tegelijkertijd te draaien met het achterste instelwiel. De meest gebruikte instellingen pas je op deze wijze aan. Je hoeft dus niet steeds in de cameramenu’s te duiken om bijvoorbeeld de witbalans of de ISO-waarde aan te passen.

NikonD2X_rug.jpg

De verbeterde 3D kleurenmatrixmeting zorgt er voor dat de RGB-sensor voor belichtings- en kleurenmatrixmeting met 1005 pixels de sterkte en grootte van de hoge lichten beter kan bepalen. Tegelijkertijd wordt ook de helderheid, het contrast en de informatie over de afstand tussen het onderwerp en de camera geëvalueerd. Het resultaat wordt vergeleken met referentieopnamen in de database, waarna de uiteindelijke waarden voor de automatische belichting worden berekend. Bij centrumgerichte meting is 75% van de gevoeligheid geconcentreerd in een cirkel van 8 mm. Je kan de diameter van dit meetveld nog aanpassen in het menu met persoonlijke instellingen. Spotmeting wordt gebruikt in combinatie met enkelveldsautofocus. Je meet de lichtsterkte van een cirkeltje van 3 mm dat samenvalt met het actieve autofocusveld. Ook bij dynamische autofocus volgt de spotmeting de actieve sensor.

NikonD2X_menu.jpg

De Nikon D2X beschikt nu een autofocus module met elf meetzones. Bij enkelvelds AF kan je de scherpstelling vastzetten op een van de sensors. Het geselecteerde scherpstelveld wordt zowel aangegeven op het bovenste LCD-scherm als in de zoeker. Dynamische autofocus met focus tracking volgt, nadat een scherpstelveld is geselecteerd, het onderwerp als dit zich verplaatst vanaf de oorspronkelijke positie. Dynamische AF met prioriteit voor het dichtstbijzijnde onderwerp gebruikt een of meerdere scherpstelvelden om dit item te volgen en vast te leggen. Ten slotte kan je kiezen voor Groep Dynamische AF. Deze functie combineert groepen AF sensors volgens specifieke patronen in het onderwerp.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelDraadloos audiosignalen van je pc naar je hifi-installatie sturen
Volgend artikelBelgische computerbladpionier verdwijnt