Digitaal vlaggenschip verzet de bakens

0
164

Een wat controversieel besluit van Nikon is het schrappen van de FireWire connectie. Aan de rechterkant van de camera achter rubberen klepjes vind je de aansluitingen van de USB 2.0- en de AV-verbinding en de DC-ingang. In dit vakje is er zelfs een plaatsje voorzien voor de dopjes van de flitssynchronisatie en de 10-pins afstandsbedieningaansluiting.

NikonD2X_connector.jpg

Bijzonder bij de D2X is de mogelijkheid om de Nikon WT-2/2A draadloze transmitter voor IEEE 802.11b/g netwerken aan te sluiten. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Je kan door middel van een adapter met een kleine antenne je foto’s draadloos naar je pc of laptop sturen. Dit biedt ongekende mogelijkheden wat opslagcapaciteit en continuïteit van opname betreft. Tijdens de overdracht kan je namelijk gewoon verder fotograferen. Het accessoire zal snel onmisbaar blijken voor pers- en reportagefotografen. Jammer genoeg was de transmitter nog niet beschikbaar tijdens de testperiode, maar komt misschien later nog eens aan bod.

NikonD2X_boven.jpg

Ook GPS-data kunnen automatisch vastgelegd worden. Een GPS met een NMEA 0183 interface zorgt er voor dat lengte en breedtegraad, hoogte en de UTC tijd in de Exif file van de foto worden opgeslagen. Ten slotte is dit toestel uiteraard voorzien van een flitsschoen en een aansluiting voor de flitskabel voor studiotoortsen. Je kan een draadloze belichtingsstudio op locatie opzetten. Als een SB-800 als hoofdflitser wordt gebruikt kan je tot drie groepen van elk gewenst aantal SB-800 of SB 600’s draadloos aansturen voor een creatieve verlichting van je onderwerp. Omdat je kan kiezen uit vier frequentiekanalen kan je interferentie met externe flitsers van andere fotografen voorkomen.

NikonD2X_kaart.jpg
Foto A

NikonD2X_kaartb.jpg
Foto B

De zoeker is helder, maar toch nog steeds niet zo groot als deze van een klassiek kleinbeeldtoestel. Je ziet wel bijzonder veel opnamegegevens door het oculair. Naast de informatiebalk onderin bevat de zoeker een verticale balk waarin de actieve witbalansinstelling, de spraakmemostatus, de beeldkwaliteit en -grootte, de ISO-gevoeligheid plus nog meer informatie wordt weergegeven. De zoeker is nauwkeurig en toont ongeveer 97% van het totale beeld. Foto A toont de hele testkaart. Het rode vlak duidt aan wat je door de zoeker ziet. Foto B laat het volledige geregistreerde beeld zien.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelDraadloos audiosignalen van je pc naar je hifi-installatie sturen
Volgend artikelBelgische computerbladpionier verdwijnt