Digitaal vlaggenschip verzet de bakens

0
164

Witbalans
De witbalans stel je in door de "WB"-knop onder het achterste LCD-schermpje in te drukken en het instelwieltje te draaien tot het juiste symbooltje in het scherm verschijnt. Je kan kiezen voor automatische witbalans of voor daglicht, schaduwpartijen en bewolking, en verder voor halogeen, TL en flitslicht. Je kan de witbalans natuurlijk ook handmatig bepalen. Je richt je toestel op een neutraal grijs of wit object onder dezelfde verlichting als deze die voor de foto wordt gebruikt. Gebruik bij voorkeur een echte Kodak-grijskaart. Je slaat de gemeten waarde op in het camerageheugen.
Nieuw is de kleine witbalans-sensor op het pentaprisma. Als je camera en het te fotograferen object zich onder dezelfde verlichting bevinden kan je de witbalans handmatig bepalen zonder de hoger vermelde referentiekaart. Ook bij de automatische belichting moet deze sensor voor een verbeterde kleurweergave zorgen. Ten slotte kan je, als je de witbalans op "K" zet, de kleurtemperatuur kiezen uit 31 vooringestelde waarden tussen 2500 en 10000 Kelvin.

NikonD2X_dagdag_dagauto.jpg
dagdag dagauto

NikonD2X_flf_flauto.jpg
flashflash flashauto

NikonD2X_kk_kauto.jpg
kuntkunst kunstauto

NikonD2X_TLTL_TLauto.jpg
TLTL TLauto

Als je even naar de testfoto’s kijkt zie je dat de Nikon D2X vrij constante resultaten kan voorleggen. De kleurbalans bij daglicht, kunstlicht en flash verschilt niet erg of je nu de automatische witbalans of een van de presets gebruikt. Alleen de TL-preset produceert een beeld met een rode kleurzweem. Dit is geen ramp. Er zijn erg veel TL-buizen op de markt met zeer uiteenlopende spectra. Bovendien kan je de witbalans van het toestel niet alleen bij TL-verlichting, maar ook bij de andere presets nog fijner afregelen. Wel eigenaardig is de vaststelling dat alle testbeelden bij de verschillende lichtbronnen vrij warm, dus met een zeer lichte tot lichte geelzweem worden weergegeven. Alleen de automatische witbalans bij TL is vrijwel neutraal.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelDraadloos audiosignalen van je pc naar je hifi-installatie sturen
Volgend artikelBelgische computerbladpionier verdwijnt