Laserprinters (1)

6
180
Dit artikel is deel 3 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieInkjetprintersLaserprinters (2)

Driver
Het is vooral de opbouw van dat elektrostatisch geladen beeld die meeste werk kost in een laserprinter. Je moet namelijk wat de computer wil afdrukken uitdrukken in een of andere hogere printertaal (om het universeel te houden). Dat gebeurt door de printerdriver op je pc. Die hogere printertaal wordt via de parallelle poort naar je printer gestuurd en vanaf dat punt moet die al het werk doen. Hij moet namelijk die hogere printertaal interpreteren en omzetten naar een zogenaamd rasterbeeld, dat puntje voor puntje precies weergeeft wat er op het papier moet komen. De laserprinter houdt dat rasterbeeld in zijn werkgeheugen vast en het is dus pas als hij dat beeld volledig klaar heeft, dat hij iets kan drukken. Vandaar dat je met een laserprinter nooit minder dan een volledig blad kan drukken.

Drum
In het binnenste van de laserprinter bevindt zich een achtkantige drum bedekt met een laag die het vasthouden van een elektrostatische lading mogelijk maakt. De oppervlakte van deze drum is overigens gelijk aan die van het af te drukken blad papier (meestal A4). In een eerste stap na de opbouw en opslaan van het rasterbeeld roteert de laserprinter deze drum langs een stel electrodes met een zeer hoge elektrische spanning. De drum bouwt zo een elektrostatische lading op over zijn hele oppervlak. De speciale laag waarmee de drum bedekt is, is ook nog fotogevoelig: als je er een sterk licht op schijnt, verdwijnt de elektrostatische lading op die plaats. Hier komt de laser bij kijken: door met de laser een puntje op de drum te beschijnen, verdwijnt daar de elektrostatische lading. De puntjes met elektrostatische lading op de drum komen uiteindelijk overeen met die punten op het papier die zwart moeten worden (en waar dus inkt op moet).

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelWakosda?
Volgend artikelThermische printers

6 REACTIES

  1. Beste,

    Vroeger gebruikte ik dit document om de werking van een laserprinter te tonen aan mijn leerlingen. Helaas werkt deze applet (figuur) niet meer. Kan je hem terug activeren a.u.b.?
    Ook de applet van de inktjetprinter werkt niet meer. Kan je ook die activeren?

    Dank je wel. Veel jeugd in Vlaanderen is je dankbaar.

    Mvg,

    M. Varewyck

  2. PagePro printer werkt uitstekend ook als Dos-printer… maar jemoet dan gebruik maken van de Software DOSPRN van het internet afhalen met key… werkt uitstekend…. In de oude dosprogramma\’s
    printer instellen als EPSON dotmatrix … De grafische layout vliegen je printer uit… zo snel… Ik heb gelijk mijn oude HP laserprinter weggegooid….

  3. Beste diskidee,

    Ik heb een hele mooie Minolta laserprinter (PagePro 1100L). Het probleem is alleen dat ik hem niet aan de gang krijg onder XP. Goede drivers zijn nergens te vinden op internet of bij Minolta. Mijn systeem is goed genoeg (512Mb intern geheugen). Deze printer werkt met een zogenaamde GDI poort en maakt ook een andere poort aan, namelijk de PW1 pport in plaats van de LTP1.

    Wat moet ik doen?

    Alvast bedankt
    Paul Geurts, Udenhout
    info@paulgeurts.com

Reacties zijn gesloten.