Wakosda?

1
48
Dit artikel is deel 2 van 2 in het DiskIdee dossier Efficiënt printen
DossiernavigatiePapier hier!

De kostprijs per geprint blad berekenen is niet moeilijk, maar je moet wel eerst de moeite doen een aantal gegevens te verzamelen.
printers
Het gaat telkens om de prijs van een verbruiksartikel en de levensduur van dat artikel in gedrukte pagina’s. Gewoonlijk geven de fabrikanten een bladbedekking van 5% hiervoor op, maar dat hoeft niet noodzakelijk te kloppen voor jou behoeften. Als je bijvoorbeeld voornamelijk foto’s afdrukt op glans- of hoogglanspapier, is je bladbedekking veel hoger en zal richting 100% gaan. In dat geval moet je de regel van drie toepassen om het aantal door de fabrikant opgegeven 5%-pagina’s om te rekenen naar het aantal pagina’s voor jouw bladbedekkingspercentage. Als P het aantal door de fabrikant opgegeven levensduurpagina’s is aan 5% bladbedekking, is het aantal levensduurpagina’s aan bijvoorbeeld 90% bladbedekking gelijk aan P * 5/90. Dus als opgegeven staat dat de levensduur bijvoorbeeld 6.000 pagina’s is bij 5% bladbedekking, zou dat bij 90% bladbedekking slechts 6000 * 5/90 = 333 pagina’s zijn. Om de totale kostprijs per blad te berekenen, verzamel je de volgende gegevens:

1. Gekozen papier: prijs van een pakket gedeeld door het aantal pagina’s in het pakket geeft een prijs per blad voor het papier PP;

2. Inkt: prijs per inktcassette of toner gedeeld door de levensduur in aantal pagina’s geeft een prijs per blad voor de inkt PI;

3. Onderhoud: prijs per verbruiksartikel of onderdeel gedeeld door de levensduur in aantal pagina’s geeft een prijs per blad voor het onderhoud Po. Je telt alle prijzen Po samen tot één totale onderhoudsprijs per blad PO.

Dan is de totale prijs per blad PB = PP + PI + PO.

Wanneer moet je je zorgen beginnen maken? Als het gaat om gewoon papier (geen fotopapier dus), dan zou het niet meer dan een paar centiemen per blad mogen kosten. Bij glans- of hoogglanspapier speelt de prijs van het papier een grote rol, evenals de veel grotere bladbedekking. Als de prijs per blad boven de halve euro of 0,75 euro uitkomt, zul je moeten bekijken hoe je zoveel mogelijk kunt besparen.

Vorig artikelPapier hier!
Volgend artikelLaserprinters (1)

1 REACTIE

  1. Is het mogelijk een tabel te vinden met een vergelijking van prijs per blad tussen Deskjet kleuren printer, Lexmark laser printers en Netwerklaser kleurenprinters ?

Reacties zijn gesloten.