Home Achtergrond

Laserprinters (1)

6
Dit artikel is deel 3 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieInkjetprintersLaserprinters (2)

Ook laserprinters worden steeds goedkoper. Je kunt al goede laserprinters kopen voor 300 euro en zelfs nog minder dan dat. Ze zijn dus iets duurder als de kleureninktspuiters, maar het blijft dus wel bij zwart/wit. Er bestaan wel kleurenlasers, maar die zijn juist heel erg duur. De gewone zwart/wit-laserprinter is vooral in trek omdat hij monochrome afdrukken in zeer hoge kwaliteit aflevert en nog erg snel ook.
laserprintersKlik hier (opent nieuw venster) voor een visuele voorstelling van de werking van een laserprinter(28KB, Macromedia Flash plugin nodig – deze wordt meestal automatisch geladen).

Hoewel nogal wat mensen het idee hebben dat een laserprinter even oud is als de persoonlijke computers zelf, is dat niet zo. In feite is de laserprinter pas in 1984 op de markt gebracht door Hewlett-Packard, maar zij baseerden zich op een technologie van Canon. Qua werking lijkt een laserprinter erg goed op een fotokopieerder, alleen gebruiken ze een andere lichtbron. De laserprinter gebruikt niet geheel onverwacht een laser, terwijl een fotokopietoestel het te kopiĆ«ren document aftast met een heel sterk licht afkomstig van een hoge-intensiteitslamp. In beide gevallen wordt het licht gebruikt om een elektrostatisch “beeld” op te bouwen op een geladen fotogevoelig element. Die elektrostatische lading trekt de tonerinkt (poedervormige inkt) aan zodat die de vorm aanneemt van het beeld op het fotogevoelig element. Vervolgens drukken we er papier tegen en met behulp van hitte fixeren we de tonerinkt volgens het gegenereerde elektrostatische patroon op dat papier.

6 REACTIES

 1. Beste,

  Vroeger gebruikte ik dit document om de werking van een laserprinter te tonen aan mijn leerlingen. Helaas werkt deze applet (figuur) niet meer. Kan je hem terug activeren a.u.b.?
  Ook de applet van de inktjetprinter werkt niet meer. Kan je ook die activeren?

  Dank je wel. Veel jeugd in Vlaanderen is je dankbaar.

  Mvg,

  M. Varewyck

 2. PagePro printer werkt uitstekend ook als Dos-printer… maar jemoet dan gebruik maken van de Software DOSPRN van het internet afhalen met key… werkt uitstekend…. In de oude dosprogramma\’s
  printer instellen als EPSON dotmatrix … De grafische layout vliegen je printer uit… zo snel… Ik heb gelijk mijn oude HP laserprinter weggegooid….

 3. Beste diskidee,

  Ik heb een hele mooie Minolta laserprinter (PagePro 1100L). Het probleem is alleen dat ik hem niet aan de gang krijg onder XP. Goede drivers zijn nergens te vinden op internet of bij Minolta. Mijn systeem is goed genoeg (512Mb intern geheugen). Deze printer werkt met een zogenaamde GDI poort en maakt ook een andere poort aan, namelijk de PW1 pport in plaats van de LTP1.

  Wat moet ik doen?

  Alvast bedankt
  Paul Geurts, Udenhout
  info@paulgeurts.com

Comments are closed.