Home Achtergrond

Hoe werkt een printer?

146
Dit artikel is deel 1 van 6 in het DiskIdee dossier Printertechnologie
DossiernavigatieInkjetprinters

Printers hebben uiteraard allemaal hetzelfde doel, namelijk documenten op papier afdrukken. Er zijn alleen meerdere manieren waarop dat kan.
printertech
In essentie bestaan er twee hoofdgroepen van printers: impact en non-impact. Impact wil zeggen dat de inkt op het papier gebracht wordt via een impact, een slag of stoot dus. Zoals een schrijfmachine waarbij een hamertje een inktlint tegen het papier slaat. Dot-matrix printers zijn een voorbeeld van impactprinters. Zij maken gebruik van een inktlint, net zoals een schrijfmachine. Alleen slaat er geen hamertje tegen, maar wel een stel fijne naaldjes die samen een af te drukken teken vormen. Dat is lawaaierig en langzaam en bovendien ben je erg beperkt door de fijnheid van die naaldjes en de tekens die je ermee kunt vormen, vandaar dat ze tegenwoordig niet meer in de doorsnee winkels te koop zijn. Ze bestaan nog wel: dot-matrix printers worden nog altijd gebruikt door mensen die doorslagen willen maken. Voor doorslagen heb je een impactprinter nodig, want met een non-impact is er geen slag of stoot en dus kun je geen carbonkopie maken.

Geen impact
Vrijwel alles wat je tegenwoordig in de winkels vindt, behoort tot de groep van de non-impactprinters. Deze grote groep van non-impactprinters verdelen we onder in drie groepen volgens de aangewende technologie. Eerst en vooral zijn er de inktspuiters, dan de laserprinters en tenslotte wat we heel algemeen thermische printers noemen (zij werken met een of andere vorm van verhitting om een alternatief voor inkt, meestal was, te smelten en op papier uit te strijken). Er zijn ook nog thermische printers die in zwart/wit kunnen “drukken” door speciaal behandeld thermisch papier te verhitten en aldus de weer te geven symbolen als het ware in het papier te branden (zoals bij sommige faxtoestellen), maar die zijn zeker geen massaproduct en zullen we dus verder negeren.

146 REACTIES

  1. Heel erg bedankt,
    Nu heb ik m\’n presentatie ook klaar 🙂
    Nu maar hopen op een voldoende 😉

  2. kijk nu is mijn presantatie ook gelijk af. Thanx |-| (()) |_ |_ /-\\ |\\| |) roeleert. en Flakkee wil SURVIVE ABOVE ALL OTHERS !!!!

  3. Ah en D-X-C is weer een klasgenoot van mij dus vandaag leveren we nog allemaal tzelfde in bij de leraar :p

  4. Gilde Oplichtingen sucks idd, heb dit ook nodig voor hetzelfde 🙂 Is me dus schijnbaar een klasgenoot voorgeweest 🙂

Comments are closed.