Papier hier!

1
89
Dit artikel is deel 1 van 2 in het DiskIdee dossier Efficiënt printen
DossiernavigatieWakosda?

Je hebt een printer van merk X gekocht. Dan ligt het meestal voor de hand ook consumables (inkt en papier) van datzelfde merk X te kopen. Tenzij het gaat om gewoon wit A4 kopieerpapier: daar doen we niet moeilijk over en dat halen we gewoon in het dichtstbijzijnde grootwarenhuis. Maar hoe zit het hiermee? Is er wel verschil tussen verschillende soorten papier en zo ja, hoeveel?
printers
Bij het struinen in een supermarkt heb je vast wel al alternatieve printerconsumables in de rekken zien liggen. Uiteraard gewoon wit A4 papier van 80 gram per vierkante meter, maar vaak ook fotopapier voor inktspuiters van uiteenlopende merken. We hebben eens een onderzoek gedaan en bekeken daarvoor van tien merken waaronder HP en Epson zelf maar liefst veertig verschillende soorten papier, gaande van gewoon wit fotokopiepapier over zwaar hoogglanzend fotopapier tot transparanten voor overheadprojectoren. Een aantal papierfabrikanten heeft ook verschillende soorten etiketten en enkelen brachten ons zelfs in verleiding met banner-papier en speciaal papier om afdrukken via strijken over te dragen op T-shirts. Uiteraard kun je daarnaast speciale soorten krijgen voor het zelf maken van wenskaarten en visitekaartjes. Bij het HP-bannerpapier zit overigens speciale software voor het maken van banners. Een probleem bij de keuze van een merkvreemd papier kan de printerdriver zijn. Een printerdriver en zeker die voor een inktspuiter kent heel wat soorten papier. Het probleem is natuurlijk, dat de door de printerfabrikant gekozen benamingen meestal alleen terug te vinden zijn op het eigen papier. Andere papierfabrikanten noemen hun papier anders en dan moet je soms even zoeken naar de juiste instelling. Zo heeft de HP DeskJet driver instellingen voor “HP Photo Paper” en “HP Premium Photo Paper”. Dat zijn twee courante papiersoorten van HP, maar welke moet je kiezen voor het “Inkjet Gloss Paper” en “Inkjet Photo Gloss Paper” van de Duitse fabrikant Boeder? Of zoek de verschillen bij Epson met namen als “Photo Quality Glossy Film”, “Photo Quality Glossy Paper” en “Photo Quality Ink Jet Paper”. Het meestgebruikte mat papier is het zogenaamde fotokopiepapier met een gewicht van 80 g/m2. Zwaarder papier is duurder, maar levert ook een betere afdruk af. 90 g/m2 levert al een duidelijk zichtbaar betere afdruk af en helemaal mooi wordt het met 100 g/m2.

Hoe zwaarder, hoe beter
De gewichtsoort van negentig vinden wij het meest geschikt voor correspondentie (brieven en zo), terwijl de soort van honderd daar te dik en kartonachtig voor is. Die gebruik je dus best voor presentaties en andere situaties waarbij je een hoge kwaliteit wil afdrukken op niet-glanzend papier. De zwaarste matte papiersoorten die we kennen komen trouwens van Esselte met 120 g/m2 en Hewlett-Packard met maar liefst 135 g/m2. Hiermee krijg je de best mogelijke afdrukken op mat papier, maar bij de meeste printers moet je even zoeken naar de juiste mediasoort in de printerdriver.

Glansrijk
Inzake fotopapier blijken de meeste papierfabrikanten voornamelijk twee kwaliteiten in huis te hebben: er is gewoon glanzend (“glossy”) papier, en glanzend papier met fotokwaliteit (photo glossy) en dat zullen wij voor het gemak hoogglanspapier noemen. Het verschil zit ‘m niet altijd in de deklaag: sommige merken leveren voor het hoogglanspapier gewoon een hoger papiergewicht. Zowat alle fabrikanten hebben naast mat en glanspapier ook transparanten voor overheadprojectoren in huis. Daar waar het mat papier nauwelijks verschil laat zien tussen verschillende merken en types papier van dezelfde gewichtklasse, is dat helemaal niet het geval voor glanssoorten. Het slechte nieuws is, dat glanspapier erg duur is. We vonden soorten gaande van 25 frank per blad tot maar liefst 120 frank per blad en zoiets noopt je niet erg tot veel experimenteren. Nochtans is dat wel nodig, want dat is de enige manier om het beste papier voor jouw printer te vinden. Na al onze testen blijft er maar één conclusie: papier is alles, zeker bij inktstraalprinters. Epson Stylus Colors presteren volgens onze bevindingen het best met Epson-papier, al doen ze het bijna even goed met papier van de Duitse fabrikant Boeder. HP Deskjets blijken verrassend genoeg niet het best te presteren met het papier van HP zelf, maar met dat van CompuJet (een product van American Ink Jet Corporation). En gewoon wit papier levert ongeacht het merk en type vergelijkbare afdrukken af op een laserprinter. Dus kies je voor het goedkoopste, bijvoorbeeld dat van Esselte. Meer papiergewicht geeft een witter oppervlak en dus een mooier resultaat, maar het is wel duurder. Voor kwaliteitsafdrukken op mat papier kies je best voor 100 g/m¬≤. Het meest gangbare 80 g/m¬≤ is eigenlijk alleen goed voor kladafdrukken, voor correspondentie gebruik je beter minimum 90 g/m¬≤.

Speciaaltjes
Onder speciale papiersoorten verstaan we alles wat je normaal niet dagelijks gebruikt. Etiketten vallen daaronder, maar ook media voor het zelf maken van wenskaarten en banners of voor het overstrijken op stof. De meeste van deze media hebben geen glanslaag en presteren dus goed met zowat elke printer. Bij etiketten moet je wel even uitkijken als je die wil gebruiken met een laserprinter. Een laserprinter gebruikt immers een oven om de tonerinkt op het papier te fixeren. Dat wil zeggen dat het papier verhit wordt. Als je etiketten gebruikt die niet tegen minstens 70 gr. C. bestand zijn, zou de kleeflaag kunnen loslaten waardoor die etiketten in het binnenwerk van je laserprinter terecht komen en daar vast gaan zitten en de boel volsmeren met kleefstof. Kijk dus goed uit dat op de verpakking vermeld staat dat de etiketten geschikt zijn voor laserprinters en gebruik nooit andere soorten in een laserprinter!

Vorig artikelHoe werkt een printer?
Volgend artikelWakosda?

1 REACTIE

  1. Geachte,
    kunnen jullie even laten weten of er speciaal fotopapier bestaat voor een laserjetprinter. Gewoon fotopapier lijkt allemaal uit te lopen.

Reacties zijn gesloten.