Gezondheid bewaken met slim horloge

Huawei Watch 3 review

0
984

Huawei Watch 3

€ 339,-
6.7

Diskidee Performance Rating

8.1/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.3/10

Pros

  • Extensive fitness-, health- and sport functionality
  • Comfortable to wear
  • Long battery life in limited mode

Cons

  • Limited app support
  • Limited battery life in active mode
  • No mobile pay
We testen de Huawei Watch 3, een slim polshorloge met eSIM-ondersteuning en uitgebreide gezondheidsmonitoring- en sportfuncties. Maar hoe lang gaat de accu mee?

De Huawei Watch 3 heeft een krachtigere processor, maar minder RAM dan de eerder geteste Huawei Watch GT 2 Pro, voldoende om de ‘horlogeversie’ (‘wear’-variant) van Harmony OS 2.0 te draaien, Huawei’s eigen besturingssysteem voor zijn recente smartphones, nadat het door Amerikaanse maatregelen geen toegang meer had tot Google Android.

 
Accu

De gebruikersinterface van de Watch 3 en de Watch GT 2 Pro zijn vrijwel identiek, maar het nieuwe Huawei-klokje kan in tegenstelling tot zijn collega wel volwaardige mobiele apps draaien en is daarnaast ook zelfstandig bruikbaar als telefoon dankzij de eSIM-ondersteuning.

De Watch 3 is daarom meer een echte smartwatch dan de GT 2 Pro, maar dat gaat wel ten koste van de batterijlevensduur.

In de normale modus gaat de accu van de Watch 3 volgens Huawei tot drie dagen mee. In de praktijk kwamen wij niet veel verder dan anderhalve dag. De effectieve gebruiksduur hangt uiteraard sterk af van welke functies je allemaal gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld de eSIM vaak dan daalt de accuduur nog sterker.

Koppel je de watch aan een Apple iPhone dan daalt de accuduur in de ‘smart’ modus verder tot maximaal anderhalve dag.

Je kan de Watch 3 herstarten in een ultralange batterijduur die hem in essentie functioneel identiek maakt aan de GT 2 Pro. Mobiele apps zijn dan niet langer bruikbaar, wifiverbindingen zijn uitgeschakeld en de keuze aan wijzerplaten is beperkt. Maar de monitoringopties en sportopties functioneren wel nog en de bluetooth-verbinding met je smartphone blijft actief, zodat je wel nog via die verbinding kan bellen, sms’en en berichten ontvangen. Dan gaat de accu net zoals bij de GT 2 Pro tot wel twee weken mee.

Plan je echter de Watch 3 vooral op die manier te gebruiken, dan investeer je volgens ons best direct in de nog altijd verkrijgbare, goedkopere GT 2 Pro.

 
Kenmerken

De Watch 3 is verkrijgbaar in zwart, bruin en roestvrij staal met respectievelijk bandjes in zwart kunstrubber, bruin leder en roestvrij staal. De twee laatste versies hebben een zilverkleurige horlogekast; de eerste, door ons geteste variant, is volledig zwart.

Alle versies meten 46,2 mm × 46,2 mm × 12,15 mm en wegen 54 gram zonder bandje. Het horloge gebruik standaard snel verwisselbare bandjes; je kan dus ook klassieke 2,2 cm-brede horlogepolsbandjes op dit horloge monteren.

Er is ook een duurdere Watch 3 Pro die technisch vrijwel identiek is, maar iets luxueuzer is uitgevoerd (het body bestaat uit titanium en keramiek), een beetje groter en dikker (48 mm x 49,6 mm x 14 mm), met een zwaardere accu en daardoor met een hoger gewicht (hij weegt 63 g zonder bandje).

Dankzij de grotere accu is de autonomie van deze variant volgens Huawei vijf dagen in de slimme modus en 21 dagen in de ultralange batterijduur-modus.

De Watch 3 en de Watch 3 Pro hebben als kloppend hart een combinatie van Huawei HiSilicon Hi1132a (Kirin A1) en Kirin 710L soc’s, ondersteund door 2 GB RAM en 16 GB ROM.

Hoewel Huawei hierover geen details geeft, blijkt de Watch 3 in de ultralange batterijduurmodus te draaien op de zeer energiezuinige Kirin A1 (dezelfde chip als in de GT 2 Pro), terwijl in de ‘smart’ modus de relatief energiehongerige Krin 710L wordt gebruikt.

Dat is wellicht de reden dat deze smartwatch opnieuw start telkens je tussen een van deze twee modussen schakelt, een proces dat toch enkele seconden tot wel een halve minuut duurt. Alleen in de smart modus worden alle mogelijkheden van HarmonyOS 2.0 gebruikt. In de energiezuinige modus draait het horologe in essentie op dezelfde RTOS-software als dat van de GT 2 Pro.

Huawei Watch 3 Black

Huawei Watch 3 Black (© Huawei; licentie: Huawei)

Het Amoled-scherm, met een maximale helderheid van 1.000 nits, heeft een diagonaal 1,43 inch (3,63 cm) met een pixeldichtheid van 327 ppi (de Huawei-website vermeldt 326 ppi, maar dit is fout).

De Watch 3 is aan de bovenkant voorzien van krasvrij glas (zonder dat Huawei hierover verdere details geeft), terwijl de duurdere Watch 3 Pro net zoals de GT 2 Pro een saffieren wijzerplaat heeft. De onderkant is gemaakt van een keramieklegering.

Opladen gebeurt draadloos via de meegeleverde (of een eigen) Qi-lader. Omgekeerd opladen vanaf je (met die functie compatibele) telefoon wordt ondersteund. Het duurt een uur om de accu volledig op te laden. Vijf minuten laden geeft tien uur bijkomende autonomie.

Alle informatie over de Watch 3 vind je op de website van Huawei.

 
Specificaties
Huawei Watch 3 (GLL-C9D)
Kleur Bruin, Staal, Zwart
Material Roestvrij stalenhuizing (zwart of zilver) met lederen, metalen of kunstrubberen polsband (snel verwisselbaar)
Afmetingen & Gewicht 46,2 x 46,2 x 12,15 mm, 54g

*zonder horlogeband (maat: 22 mm)

Scherm 1,43” (36,3 mm)466 x 466 AMOLED, aanraakscherm, verstevigd glas (onderkant: keramiek)
Batterij 450 mAh Li-ion, 3 dagen maximale levensduur (14 dagen in de ultralange batterijduurmodus)

WPC-gebaseerd draadloos laden

AP Kirin A1 (Hi1132a) + Kirin 710L
OS Harmony OS 2.0 + Huawei bedrijfseigen
Geheugen 2GB RAM, 16GB ROM
Connectiviteit Bluetooth v5.1/5.2, BLE / BR / WDR GPS/Glonass/Galileo; WiFi 2,4 GHz; NFC; eSIM (UMTS/LTE)
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, Omgevingslicht sensor, Luchtdruksensor, Temperatuursensor
Waterdichtheid 5ATM (50 m)
Compatibiliteit Android: Android 6.0 en hoger, RAM 1.5 GB nodig / iOS: iOS 9.0 en hoger (downloaden betaalde inhoud niet ondersteund + batterijduur half zo lang bij iOS)
 
Praktijk

Je bedient alles via veegbewegingen op het aanraakgevoelige scherm. Twee bedieningsknoppen op de zijkant (‘terug’ en ‘selecteer’) assisteren je bij de selectie en activering van functies. De bovenste knop heeft ook een draaifunctie waarmee je bepaalde schermweergaves kan vergroten/verkleinen en/of door sommige menu’s kan navigeren.

Telefoneren via het polshorloge kan ofwel via de bluetooth-verbinding met de smartphone, waarbij dan diens telefoniefuncties worden gebruikt of rechtstreeks op het horloge via de eSIM-functie. In dat laatste geval heb je je smartphone zelfs niet meer nodig, maar lang nog niet alle providers onderstuenen de eSIM-functie.

Telefoneren werkt in elk geval verrassend goed, bellers zijn goed te horen en verstaan je ook. Uiteraard kan je ook bluetooth-oortjes aan de smartwatch koppelen en die voor gesprekken gebruiken.

De keuze aan virtuele wijzerplaten is zeer uitgebreid, al zijn ze niet allemaal gratis. Maar de meegeleverde en gratis downloadbare wijzerplaten volstaan ruimschoots.

Afhankelijk van de wijzerplaat kan je direct allerlei informatie uitlezen, bijvoorbeeld het aantal gezette stappen, je hartslag, verbruikte calorieën, afgelegde afstand, weersvoorspelling etc. Dit verschilt van plaat tot plaat. Ook is er een fotowijzerplaat die op de achtergrond een foto toont. Je kan meerdere foto’s opladen en er tussen schakelen op het horloge zelf.

Huawei Watch 3 app

Huawei Watch 3 app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Het scherm zet zichzelf uit na een instelbare periode; je heractiveert het met een polsbeweging of een druk op de zijknoppen. ‘Always-on’-wijzerplaten worden niet ondersteund, ook niet in de lagebatterijmodus (dit in tegenstelling tot bij de GT 2 Pro).

De gezondheids-, fitness- en sportfuncties van de Huawei Watch GT 2 Pro zijn zeer uitgebreid. Het horloge heeft meer dan honderd fitnessmodussen, waarvan zeventien professionele modussen (met ook ski- en golfmodussen) en 85 zelf aan te passen modussen. Je start de meeste workouts manueel.

Het horloge probeert automatisch ook een zestal populaire workouts te herkennen wanneer je eraan begint, al werkt dit automatisme niet bijzonder goed. Maar goed, manueel de juiste workout kiezen voor je eraan begint werkt natuurlijk ook en dan zijn de statistieken die het horloge bijhoudt in elk geval waarheidsgetrouwer.

De Watch 3 herinnert je desgewenst om even te bewegen als je langer dan een uur hebt gezeten. Verder meet het permanent verschillende gezondheidsparameters: hartslag, zuurstofopname, stressniveau en huidtemperatuur, al komt dit laatste pas bij een volgende firmwareupdate, bij ons sample functioneerde die parameter nog niet.

De automatische slaapmeting is dezelfde als bij de Watch GT 2 Pro en functioneert even goed, ook in de batterijspaarstand.

Huawei noemt die functie TruSleep en ze maakt een uitgebreid en voor zover wij konden nagaan zeer accuraat rapport van statistieken zoals de duur van de slaap, de verschillende types slaap (REM, lichte slaap, diepe slaap, continuïteit daarvan, periodes dat je wakker bent, ademhaling, stressniveau) en geeft ook een algemeen “kwaliteitscijfer” op honderd punten.

Op het horloge zelf krijg je daarvan een samenvatting, maar in de app vind je een heel uitgebreid rapport terug, compleet met evolutie over langere periodes op voorwaarde dat je het horloge natuurlijk permanent draagt.

In de app kan je ook statistieken over langere duurperiodes van de andere metingen opvragen.

De Watch 3 streamt niet rechtstreeks muziek op het horloge zelf, maar kan wel ongeveer vijfhonderd tracks (2 GB) muziek bewaren, of gebruikt worden om de muziekspeler op de verbonden smartphone te bedienen.

Een toekomstige OTA-programmeringsupgrade zou wel ondersteuning brengen voor Huawei Music, maar alleen in combinatie met Huawei-telefoons die op HarmonyOS 2 of hoger draaien. Het is ons niet duidelijk of het horloge dan zelfstandig muziek zal kunnen streamen, of dat hiervoor toch nog een smartphonverbinding nodig is.

Hoewel de Watch 3 mobiele apps ondersteunt, is het app-aanbod vooralsnog zeer beperkt. Bijvoorbeeld een zelfstandige gps-app met routehulp ontbreekt. Ook kan je nog steeds niet op het horloge zelf antwoorden op mobiele berichten (sms, Whatsapp, Messenger). Evenmin worden foto’s of afbeeldingen in dergelijke berichten op het horologescherm getoond (het scherm toont alleen een sterretje waar een afbeelding zou moeten staan). Een mobiele betaalfunctie ontbreekt evenzeer.

Conclusie
De Huawei Watch 3 heeft een mooi design en draagt comfortabel. De gesprekskwaliteit-, gezondheidsmontoring- en sportfuncties zijn goed, maar de ondersteuning voor mobiele apps is voorlopig nog erg karig. Mobiele betalingen worden vooralsnog niet ondersteund. In de ‘smart’ modus is de accuduur bovendien (te) beperkt en komt ze niet in de buurt van de beloofde typische drie dagen (vijf voor de iets zwaardere, voor de rest vrijwel identieke Pro-variant). In de ultralange batterijduurmodus gaat de accu veel langer mee, maar is de ‘smart’ functionaliteit beperkt en verschilt die niet van de goedkopere, steviger gebouwde Huawei Watch GT 2 Pro. De iOS-ondersteuning is ook beperkt, bovendien werkten sommige geavanceerde functies alleen met recente Huawei HarmonyOS-smartphones. Dit maakt van dit mooie slimme polshorloge voorlopig vooral nog een (duur) nicheproduct voor een beperkt publiek van Huawei-fans.
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSlim polshorloge met veel functies
Volgend artikelSlim polshorloge met gezondheidsbewaking
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.