Slim sporthorloge met lange batterijlevensduur

Huawei Watch GT 2 Pro review

0
1597

Huawei Watch GT 2 Pro

€ 265,-
7.7

Diskidee Rating

7.7/10

Pros

  • Extensive fitness-, health- and sport functionality
  • Long battery life
  • Build quality

Cons

  • Not all apps and watch faces are free
  • Almost no external apps
  • Some limits if not using an Huawei smartphone
We testen de Huawei Watch GT 2 Pro, een slim sporthorloge gemaakt van verderlicht titanium met een batterijlevensduur tot twee weken, afhankelijk van de gebruikte functies.

De Huawei Watch GT 2 Pro ziet eruit als een klassiek polshorloge, compleet met altijd zichtbare wijzerplaat, een optie die wel de lange batterijlevenduur tot twee weken halveert.

 
Slim horloge versus slim sporthorloge

Maar dan nog gaat de accu van deze smart watch veel langer mee dan die van bijvoorbeeld de recent geteste Samsung Galaxy Watch3.

Het verschil zit hem in de smart functies. Het Samsung-horloge heeft een krachtigere processor en meer geheugen en kan zelfstandig apps draaien, zodat je bijvoorbeeld statusboodschappen niet alleen kan bekijken, maar ook op het horloge zelf beantwoorden.

Bij het Huawei-horloge kan je ze alleen bekijken en nauwelijks extra apps toevoegen aan de (weliswaar uitgebreide) functieverzameling.

Voor beide manieren van aanpakken valt iets te zeggen. Met de Samsung Watch3 draag je eigenlijk een volledige smartphone in horlogevorm rond je pols (zeker als je de dure LTE-versie met eSIM koopt). Maar dan dien je wel bereid te zijn het horloge om de andere dag bij te laden.

De Huawei Watch GT 2 Pro is eerder een slim sport-, fitness- en gezondheidshorloge met een beperkt aantal bijkomende smartphonefuncties en met vrij lange batterijlevensduur tot wel twee weken, afhankelijk van het gebruik.

 
Kenmerken

De Huawei Watch GT 2 Pro is gemaakt van licht, maar stevig titanium. Samsung lanceerde recent ook een titaniumversie van zijn Galaxy Watch3. Die heeft een adviesprijs van 649,- euro. Vergelijk dit met de 299,- euro adviesprijs van de Huawei Watch GT 2 Pro en je merkt dat deze twee slimme polshorloges niet helemaal hetzelfde (kunnen) zijn.

Aan de bouwkwaliteit ligt het in elk geval niet, die is helemaal vergelijkbaar. We durven zelfs te stellen dat het Huawei-polshorloge fysiek niet moet onderdoen voor de Samsung Watch3.

Het relatief grote Amoled-aanraakscherm is afgedekt met krasvrij saffierglas. De onderkant bestaat uit huidvriendelijk, glad keramisch glas.

Het Huawei-horloge weegt 52 g, tegenover 46 g voor de titaniumversie van de Samsung-smart watch (de normale metalen versie daarvan weegt net geen 54 g). (Dit is telkens zonder het polsbandje.)

Maar het 1,39-inch Amoled-scherm van de Huawei-watch is ook iets groter: 46,7 cm tegenover 45 cm. Het heeft bovendien een hogere pixeldichtheid (462 ppi tegenover 364 ppi). Dat zorgt voor een betere zichtbaarheid, maar voor sommige polsen zal de relatief grote diagonaal misschien iets té zijn: dat is een kwestie van smaak.

Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro (Grijs) (© Huawei; licentie: Huawei)

Huawei laat je trouwens kiezen tussen twee (snel verwisselbare) polsbandjes, een zweetbestendig kunsttoffen bandje (gemaakt van fluoroelastomeer) voor het sporten of een traditioneel lederen bandje. Je kan ook zelf klassieke 2,2 cm-brede horlogepolsbandjes met dit horloge gebruiken.

Alle informatie over de Watch GT 2 Pro vind je op de website van Huawei.

 
Specificaties
Huawei Watch GT 2 Pro Classic (VID-B19)
Kleur Zwart of grijs (Night Black, Nebula Gray)
Material Roestvrij titaniumbehuizing met lederen of kunstrubberen polsband (snel verwisselbaar)
Afmetingen & Gewicht 46,7 x 46,7 x 11,4 mm, 52g

*zonder horlogeband (maat: 22 mm)

Scherm 1,39” (34mm)

454 x 454 AMOLED, aanraakscherm, Saffierglas (onderkant: keramiek)

Batterij 455 mAh Li-ion, 14 dagen maximale levensduur

WPC-gebaseerd draadloos laden

AP Kirin A1 + STL4R9
OS Huawei bedrijfseigen RTOS
Geheugen 4GB ROM, 32MB RAM
Connectiviteit Bluetooth v5.1, BLE / BR / WDR GPS/Glonass; Wi-Fi; NFC
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, Omgevingslicht sensor, Luchtdruksensor, Capacitieve sensor
Waterdichtheid 5ATM (50 m)
Compatibiliteit Android: Android 7.0 en hoger, RAM 1.5 GB nodig / iOS: iOS 9.0 en hoger
 
Praktijk

Je bedient alles via veegbewegingen op het aanraakgevoelige scherm. Twee bedieningsknoppen op de zijkant (’terug’ en ‘selecteer’) assisteren je bij de selectie en activering van functies.

Stembediening is er niet bij dit slim horloge, maar het heeft wel een microfoon en een (goed hoorbare) luidspreker. Die gebruik je in combinatie met de telefoniefuncties: zolang het horloge met je smartphone verbonden is, kan je er gesprekken mee aannemen. Dit werkt overigens verrassend goed, bellers zijn goed te horen en verstaan je ook. Je kan dus je smartphone in een tas of een zak laten steken en toch gesprekken voeren, maar alleen bij ontvangst: zelf een gesprek starten is niet mogelijk.

De keuze aan virtuele wijzerplaten is minder uitgebreid dan bij de Samsung smartwatch, maar wat ons betreft voldoende uitgebreid; bovendien kan je zelf bijkomende wijzerplaten creëren, bijvoorbeeld op basis van je eigen foto’s.

De bijkomende wijzerplaten die je via de Huawei Health-app installeert, zijn overigens niet allemaal gratis en kosten tussen een halve en vier euro. Gelukkig is de keuze aan gratis wijzerplaten voldoende groot.

Sommige van die wijzerplaten hebben instelbare parameters, zodat je in één oogopslag bijvoorbeeld het aantal stappen, hartslagritme, stressniveau, weersvoorspelling en andere variabele gegevens ziet.

Normaal schakelt het scherm zichzelf uit na een instelbare periode en heractiveer je dit met een polsbeweging of een druk op de zijknoppen. Maar Huawei levert ook een vijftal virtuele ‘always on’-wijzerplaten mee die je permanent zichtbaar zijn. Dit zijn dus niet dezelfde als de gewone wijzerplaten die je zelf kan bewerken. Permanent een van die vaste wijzerplaten weergeven halveert ongeveer de batterijlevensduur (dus maximaal wordt het dan een week).

De gezondheids-, fitness- en sportfuncties van de Huawei Watch GT 2 Pro zijn zeer uitgebreid. Het horloge heeft meer dan honderd fitnessmodussen, waarvan zeventien professionele modussen (met ook ski- en golfmodussen) en 85 zelf aan te passen modussen. Je start de workouts manueel, of het horloge probeert automatisch te herkennen wanneer je eraan begint.

Huawei Watch GT 2 Pro - Huawei Gezondheids app

Huawei Watch GT 2 Pro – Huawei Gezondheids app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Dat automatisme werkt alleen behoorlijk met eenvoudige zaken zoals wandelen en lopen; zelfs fietsen werd tijdens onze testperidoe niet automatisch herkend, iets waarin bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Watch3 wel slaagde. Maar goed, manueel de juiste workout kiezen voor je eraan begint werkt natuurlijk ook en dan zijn de statistieken die het horloge bijhoudt in elk geval waarheidsgetrouwer.

Tijdens de workouts krijg je op gezette tijden een samenvatting van je prestaties, die ook door een luide Engelstalige mannenstem worden voorgelezen. We vonden nergens hoe we die stem konden uitschakelen, noch is het mogelijk ze bijvoorbeeld in het Nederlands te laten spreken. Misschien lost een toekomstige update dit mankementje nog op.

De Watch GT 2 Pro houdt verder allerlei gezondheidsstatistieken bij. Hartmeting gebeurt quasi permanent en ook de zuurstofopname van het bloed zou het horloge permanent moeten kunnen meten, maar bij ons lukte dit alleen manueel. In de Huawei Health app die alle statistieken bijhoudt op je smartphone zou een optie moeten zitten om permanente Sp02-meting in te schakelen, maar ik heb die niet gevonden.

De slaapmeting is iets waarin de Watch GT 2 Pro uitblinkt. Huawei noemt die functie TruSleep en ze maakt een uitgebreid en voor zover wij konden nagaan zeer accuraat rapport van statistieken zoals de duur van de slaap, de verschillende types slaap (REM, lichte slaap, diepe slaap, continuïteit daarvan, periodes dat je wakker bent, ademhaling, stressniveau) en geeft ook een algemeen “kwaliteitscijfer” op honderd punten.

Op het horloge zelf krijg je daarvan een samenvatting, maar in de app vind je een heel uitgebreid rapport terug, compleet met evolutie over langere periodes op voorwaarde dat je het horloge natuurlijk permanent draagt.

Je kan de muziekstreamer op je smartphone via het horloge bedienen, of muzietracks tussen je smartphone en het horloge synchroniseren, zodat je ook muziek kan beluisteren (eventueel via draadloze oortjes) zonder je smartphone bij te hebben (maximaal vijfhonderd tracks, maximaal 2 GB opslag). Maar bijvoorbeeld Spotify op het horloge zelf streamen zoals de Apple Watch of de Samsung Watch3 dat kunnen, is hier niet mogelijk.

Een kaartfunctie ontbreekt, al heeft het horloge wel een gps-chip, die bijvoorbeeld de route bijhoudt tijdens een workout. Maar die kan je alleen op je smartphone raadplegen, niet op het horloge zelf (samen met gegevens zoals hartslag, hartslagzone, tempo, kadans, hoogte, verbrande calorieën, gemiddelde snelheid, gemiddelde pas etc.).

Er zou ook een padtracker in het horloge zelf moeten aanwezig zijn, toch volgens de documentatie. Daarmee kan het horloge je terug naar je vertrekpunt leiden met behulp van A-B routebegeleiding (‘Route Back’). Die functie hebben wij bij ons testexemplaar echter niet teruggevonden. Ofwel is dit een functie die alleen werkt als je het horloge in een andere taal dan het Nederlands gebruikt, ofwel was die functie nog niet aanwezig in de door ons geteste firmware.

Het horloge geeft probleemloos notificaties weer van smartphone-apps, die je selecteert met behulp van de Health-app. Via het horloge antwoorden op bijvoorbeeld een WhatsApp- of Messenger-bericht is wel onmogelijk. Bovendien geeft het horloge geen foto’s weer in dergelijke berichten, noch kan het een audiobericht afspelen. Dat zijn zaken die de slimme horloges van Apple en Samsung wel kunnen.

(Voor alle duidelijkheid: je kan wel foto’s op het horloge bewaren en die op het horloge bekijken of ze gebruiken als achtergrond, bijvoorbeeld in een ‘watch face’, maar dit lukt alleen op Huawei-smartphones met EMUI 11 of hoger en een NFC-chip; de Huawei Health app kan alleen muziek, geen foto’s synchroniseren.)

Ten slotte ontbreekt een mobiele betaalfunctie. Apps zijn er nauwelijks. In de Huawei Health-app vonden we een zevental apps om op het horloge te zetten, vooral spelletjes en puzzles.

Daar staat tegenover dat de batterij het veel langer uithoudt dan bij de duurdere smartwatches van Apple en Samsung. Wij haalden zelfs bij intensief gebruik van alle functies gemakkelijk een week. Twee weken zal nipt haalbaar zijn als je niet te veel met de functies speelt.

Opladen gebeurt draadloos via de meegeleverde (of een eigen) Qi-lader. Omgekeerd opladen vanaf je (met die functie compatibele) telefoon wordt ondersteund. Het duurt een drietal uur om de accu volledig op te laden. Vijf minuten laden geeft tien uur bijkomende autonomie.

Conclusie
De Huawei Watch GT 2 Pro moet het vooral hebben van de uitgebreide gezondheids-, fitness- en sportfuncties en de lange levensduur van de accu. Voor wat het kost heeft slim polshorloge heel wat in zijn mars. Jammer dat een beperkt aantal functies, zoals het synchroniseren van foto’s of het bedienen van de smartphonecamera, uitsluitend werkt in combinatie met recente Huawei-smartphones.
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEcht draadloze oordoppen met ruisonderdrukking
Volgend artikelKrachtige 5G-tablet waarop je schrijft, tekent en typt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.