Slim polshorloge met veel functies

Samsung Galaxy Watch4 review

0
1093

Samsung Galaxy Watch4

Vanaf € 265,-
8.3

Diskidee Performance Rating

8.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Comfortable to wear
  • Extensive function set
  • Lots of sensors

Cons

  • Battery life could be better
  • Not compatible with some Android-smartphones
  • ECG works only with Samsung-smartphones
We testen de Galaxy Watch4, de eerste smartwatch met Wear OS 3, gezamenlijk ontwikkeld door Google en Samsung. Is dit het ultieme slimme polshorloge?

De Galaxy Watch4 draait niet langer op Samsung Tizen OS zoals zijn voorganger, de eerder geteste Watch3, maar heeft Android Wear OS 3 als besturingssysteem (gebaseerd op Android 11), een gezamenlijke ontwikkeling van Google en Samsung die het beste combineert van beide besturingssystemen voor wearables.

 
Design en varianten

De Watch4 is beschikbaar in diverse uitvoeringen die in prijs variëren van € 270,- tot € 400,-, naargelang de omvang van het scherm en de gebruikte materialen.

Binnenin zijn al die versies echter hetzelfde. Ze gebruiken allemaal een 1,8 GHz dualcore Samsung Exynos W920 5nm system-on-chip, met anderhalve gigabyte RAM en zestien gigabyte ROM (met ongeveer 8,5 GB vrije ruimte recht uit de doos).

Het 1,2-inch (1,4 inch bij de grotere modellen) Super Amoled-aanraakscherm met een scherpte van 330 ppi is samen met de onderkant van het horloge verstevigd met Gorilla Glass DX+.

Wij testten de goedkoopste aluminium uitvoering met een 40mm wijzerplaat zonder roterende rand en met kunststofrubberen bandje. Het polsbandje is snel verwisselbaar en je kan desgewenst gewone horlogebandjes monteren.

Die versie is verkrijgbaar in roze goud, zwart en grijs. De 44mm variant (€ 300,-) is identiek, maar vervangt het roze goud door een groene kleur, naast zwart en grijs.

De luxueuzere Classic-versies bestaan in de maten 42 mm (€ 370,-) en 46 mm (€ 400,-) en hebben een roestvrij stalen behuizing in de kleuren zwart of zilver.

De roterende bezel is bruikbaar om door bepaalde menu’s te navigeren; bij de versies zonder draaiende rand kant dit met de (in de instellingen uitschakelbare) virtuele draairand die je activeert door met je vingers over de rand van het aanraakscherm te vegen.

Daarnaast zijn er twee fysieke bedieningsknoppen op de zijkant, waarvan je de werking gedeeltelijk wijzigt via het instellingenmenu. De bovenste ‘starttoets’ activeert standaard het thuismenu, schakelt naar de meest recente app als je snel twee keer drukt of activeert de Samsung Bixby-stemassistent wanneer je er langer op drukt. De onderste knop keert standaard terug het vorige scherm of menu.

Als je de SOS-functie activeert, wordt een noodsignaal verzonden wanneer je drie keer snel na elkaar op Start drukt. Wie dan wordt verwittigd en hoe dit gebeurt (bijvoorbeeld via automatische SMS), configureer je in de Galaxy app op je smartphone. De Watch4 kan ook een harde val automatisch detecteren en dan een SOS verzenden. Standaard is dit uitgeschakeld. Voor een SOS wordt verstuurd, waarschuwt het horloge je, zodat je dit bij een vergissing nog kan verhinderen.

Samsung Galaxy Watch4 BT 40mm

Samsung Galaxy Watch4 BT 40mm (© Samsung; licentie: Samsung)

 
Kenmerken

De 247 mAh- (361 mAh- bij de grotere modellen) accu is in één uur volledig opgeladen via het meegeleverde Qi-compatibele laadplaatje. Vijf minuten laden geeft je tien uur autonomie. (Tijdelijk krijg je er een Wireless Charger Duo bij wanneer je de Watch4 online bij Samsung bestelt. Daarmee kan je twee apparaten tegelijk draadloos laden. Die lader kost normaal 60 euro.)

Bij typisch gebruik houdt de volledig opgeladen accu het volgens Samsung ruim anderhalve dag uit. Dat klopt met wat wij tijdens de testperiode vaststelden.

Bij lage batterijstand of wanneer je de ‘smart’-functionaliteit niet nodig hebt kan je ook de energiespaarstand inschakelen. Maar hoeveel dagen de accu het dan uithoudt, vonden we nergens terug.

Het scherm heeft een altijd-aan stand. Deze functie verkort de maximale batterijlevensduur, maar sommige wijzerplaten schakelen in deze stand automatisch naar een energiezuinige configuratie (alleen zwartwit, geen bewegende secondenwijzer, geen extra informatie) die de accu een beetje spaart.

Beschikbare verbindingen zijn Bluetooth, Wireless-N, NFC (voor de betaalfunctie), GPS (met ook ondersteuning voor Galileo) en eSIM op de duurdere LTE-versies. Die laatste zijn bij ons wanneer we dit schrijven echter nog niet verkrijgbaar.

Alle informatie over de Galaxy Watch4 vind je op de Samsung-website.

 
Specificaties
Samsung Watch4 BT 40mm (43NV)
Kleur Zwart
Material Aluminium behuizing, Gorilla Glass DX+ beschermlaag, met kunstrubberen polsband (snel verwisselbaar)
Afmetingen & Gewicht 44,4 x 43,3 x 9,8 mm, 25,9g* (47 g met polsbandje)

*zonder horlogeband (maat: 22 mm)

Scherm 1,2” (30,48mm)

396 x 396 pixels Super AMOLED, aanraakscherm met Gorilla Glass DX+

Batterij 247 mAh Li-ion, 1,66 dagen levensduur bij ’typisch’ gebruik

Draadloos laden Qi/WPC

AP Samsung Exynos W920 (5 nm)
OS Google & Samsung Android Wear OS 3, Samsung One UI Watch 3
Geheugen 16GB ROM, 1,5GB RAM
Connectiviteit Bluetooth v5.1, BLE / BR / EDR GPS/Glonass/Galileo, 2,4 GHz WiFi N, NFC
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, Omgevingslicht sensor, Luchtdruksensor, Capacitieve sensor, ECG sensor, BIA sensor
Duurzaamheid tot 1,5 m diep, dertig minuten in zoet water volgens IP68; MIL-STD-810G compliant
Compatibiliteit Android: Android 6.0 en hoger (geen Huawei-of Apple-smartphones & sommige functies alleen beschikbaar bij Samsung-smartphones)

 

 
Android Wear OS 3 met Samsung One UI Watch 3

Het besturingssysteem is wel degelijk Wear OS en wordt ook als dusdanig herkend door de Google Wear OS-app, maar de gebruikersinterface is in essentie die van Tizen. Gebruikers die ervaring hebben met eerdere Galaxy Watch-horloges zullen zich in elk geval direct thuisvoelen in de One UI Watch 3-interface.

Je veegt naar boven voor het app-menu (waarvan je de volgorde wijzigt met behulp van de Wearable-app), naar rechts voor notificaties en berichten (die je met in de app vooraf gemaakte berichten op het horloge zelf kan beantwoorden), naar onderen voor snelle instellingen (drie schermen, die je ook zelf kan wijzigen) en naar links voor tegels. Dat zijn kleine informatie- en configuratieschermen, die we kennen van de vorige versies van Wear OS, maar die bij de nieuwe versie van dit besturingssysteem niet meer beperkt zijn tot vijf stuks.

Samsung Galaxy Wearable app

Samsung Galaxy Wearable app (© ; licentie: DTL BV)

De Watch4 installeer en configureer je met behulp van de Galaxy Wearable-app met Watch4 plugin, niet met de Google Wear-app. Je kan Wear-apps toevoegen, maar de standaard geïnstalleerde apps zoals Agenda, Contacten, Weer, Wekker etc. zijn allemaal Samsung-versies. Ook de stemassistent is Bixby en niet Google Assistent, terwijl de betaalfunctie werkt via Samsung Pay, niet Google Pay.

Google Maps is dan wel weer standaard geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld Bixby kan daar (nog?) niet mee werken. Je kan het horloge dus niet via een stemopdracht een adres laten zoeken.

De Watch4 werkt bovendien niet met alle Android-smartphones. Huawei-apparaten worden bijvoorbeeld niet ondersteund; probeer je de Watch4 toch toe te voegen op een Huawai-gsm dan zegt de Galaxy Wear-app dat de smartphone niet compatibel is. Evenmin wordt Apple iOS ondersteund.

Samsung Galaxy Watch4: geen Huawei

Samsung Galaxy Watch4: geen Huawei (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Heb je geen Samsung-smartphone dan zijn allerlei noodzakelijke apps niet standaard op je toestel aanwezig. Deze dien je dan nog te installeren om de Watch4 volledig te kunnen gebruiken.

De Samsung Galaxy Wear-app, die noodzakelijk is voor de initiële ingebruikname en ook nodig om sommige configuratieopties te wijzigen, vermeldden we al.

Daarnaast is ook Samsung Health noodzakelijk om de uitgebreide gezondheidsfuncties echt te kunnen gebruiken. Een Samsung-account is nodig om Bixby te gebruiken. En voor de Pay functie dien je Samsung Pay te installeren en te configureren.

 
Sensor

De sensor aan de onderkant verricht permanent metingen die we ook kennen van recente smartphones van andere merken, zoals hartslag, stress, bloedzuurstofverzadiging en slaapkwaliteit.

Minder gebruikelijk zijn de huidtemperatuurmeting, de ECG-meting en de BIA (lichaamsvet)-meting. Die functioneren wanneer we dit schrijven nog niet allemaal. Bijvoorbeeld de huidtemperatuurmeting komt pas beschikbaar bij een toekomstige firmwareupdate. De ECG-meting functioneert uitsluitend in combinatie met een ECG-app (Samsung Health Monitor) die voorbehouden is voor recente Samsung-smartphones.

Tijdens je slaap kan je het horloge ook laten controleren of en hoeveel je snurkt. Dit gebeurt in combinatie met de microfoon van de smartphone, die je ’s nachts (liefst in het stopcontact gestoken) naast je bed moet leggen, met de microfoon in de richting van de slaper. “Ik snurk nooit”, maar uit deze test bleek die stelling toch niet helemaal te kloppen. … Je snurkstatistieken worden samen met de slaap- en andere statistieken allemaal in de Samung Health app bewaard.

De Watch4 registreert tot negentig soorten trainingen, van ‘arm curls’ tot Yoga. Zes soorten (wandelen, hardlopen, crosstrainer, roeiapparaat, zwemmen en dynamische stracking) detecteert het horloge zelfstandig, al zal die autodetectie wel pas na enkele minuten starten. Sportgegevens kan je synchroniseren met onder andere Google Fit en Strava.

Conclusie
De Samsung Galax Watch4 is een comfortabel dragende, stijlvolle, stevige smartwatch met een uitgebreide functieverzameling en een aanvaardbare batterijlevensduur. Dit is een van de betere, zo niet de beste smartwatch die je momenteel kan kopen. Jammer genoeg komt hij alleen volledig tot zijn recht als je ook een Samsung smartphone gebruikt. In combinatie met andere merken werken sommige functies (zoals de ECG) niet, of weigert de Watch4 zelfs elke samenwerking (met Huawei en Apple).
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelEcht draadloze oordoppen met game-modus
Volgend artikelGezondheid bewaken met slim horloge
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.