Draagbare Full HD USB-C monitor

Asus ZenScreen MB16ACE monitor review

0
381

Asus ZenScreen MB16ACE portable monitor

€ 209,-
8.3

Diskidee Performance Rating

7.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.7/10

Pros

  • Light, but sturdy
  • Rotation
  • Displaylink-chip

Cons

  • Separate base
  • Only one USB-C connection
We testen de Asus ZenScreen MB16ACE Portable Monitor, een draagbaar beeldscherm met een schermdiagonaal van bijna 16 inch voor gebruik onderweg of als tweede scherm.

De Asus ZenScreen MB16ACE lijkt sterk op de eerder geteste AOC I1601P.

Ook dit is ontspiegelde een Full HD portable monitor met een schermdiagonaal van 15,6 inch, één USB-Cc poort en een losse cover met twee functies, namelijk bescherming van het monitorglas tijdens het transport en voet om de monitor horizontaal of verticaal te plaatsen (automatisch draaien werkt alleen onder Windows).

 
Kenmerken

De cover van de Asus ZenScreen MB16ACE Portable Monitor is wel iets minder ‘smart’ dan bij het vergelijkbare draagbare scherm van AOC. De cover is immers niet magnetisch, maar plooit in een soort tentvorm waarin het scherm kan worden vastgezet.

Het is even zoeken hoe dit plooien precies in zijn werk gaat, maar eens je dit gewend bent gaat het vlot en staat het geheel voldoende stevig.

De combinatie is ook enkele grammen lichter dan bij AOC, maar wel zwaarder dan de portable monitoren met geïntegreerde voet zoals de eerder geteste Lenovo ThinkVision M14t.

Wel kan je de helling waarin de monitor staat niet wijzigen: die is altijd ongeveer vijf graden.

Vergeet je de cover maar heb je wel een pen dan kan je die kwijt in een gaatje dat zich links onder in de monitorbehuizing bevindt om op die manier het scherm toch recht neer te zetten. Handig!

De MB16ACE heeft naast de USB DP Alt-modus ook een Displaylink-videochip, waardoor het scherm bruikbaar is met laptops zonder USB-C poort met ingebouwde DP Alt-modus.

Hiervoor is wel de Displaylink-driver nodig, maar Windows 10 installeert die bijvoorbeeld automatisch. Een USB-A dongle wordt meegeleverd.

Alle informatie over de ZenScreen MB16ACE draagbare USB-monitor vind je op de website van Asus.

Asus MB16ACE draagbare monitor

Asus MB16ACE draagbare monitor (© Asus; licentie: Asus)

 
Praktijk

Dit scherm heeft twee drukknoppen voor het OSD (onscreen display)-menu en die zijn gemakkelijker bereikbaar omdat ze vooraan links geplaatst zijn, plus zijn ze heel wat groter dan de ene bedieningsknop van het AOC-scherm.

Het (ook Nederlandstalige) Asus-menu biedt ook meer instelmogelijkheden, waaronder acht voorgekauwde kwaliteitsconfiguraties, van ‘standaard’ over ‘sRGB’ tot ‘donkere kamer modus’.

 
Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is goed en vergelijkbaar met die van het AOC-scherm. HDR-kleurverbetering ontbreekt, maar het Asus-scherm biedt een iets grotere kijkhoek, al gebruik je dit soort schermen in de praktijk toch vooral individueel.

Conclusie
De Asus ZenScreen MB16ACE Portable Monitor is een lichte, stevige tweede monitor voor onderweg met een ruime beelddiagonaal en werking in twee oriëntaties. In verhouding tot de prijs zijn de prestaties zeer goed. Het belangrijkste minpunt is het ontbreken van een tweede USB-poort, zodat je tegelijk de laptop en het scherm van stroom kan voorzien. Wel werkt dit draagbare scherm dankzij de Displaylink-chipset ook bij oudere laptops met usb-poorten zonder DP Alt modfus.
Gemiddelde prijs
€ 209,-.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelMeeneem-beeldscherm met aanraakfunctie
Volgend artikelCompacte draagbare USB-C monitor
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.