Slim polshorloge met gezondheidsbewaking

Oppo Watch review

0
992

Oppo Watch 46mm

€ 289,-
6.8

Diskidee Performance Rating

6.9/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.6/10

Pros

  • Comfortable to wear
  • Easy to use
  • Lots of wearable apps

Cons

  • Difficulties synchronising accounts
  • Mediocre battery life
We testen de Oppo Watch 46mm, een slim polshorloge in een rechthoekige design, met vier optische sensoren die allerlei gezondheidsmetingen uitvoeren. Maar hoe slim is deze ‘smartwatch’ echt?

De Oppo Watch 46mm heeft een rechthoekig design met verwisselbaar fluorubber polsbandje, geschikt voor een polsomtrek tussen 130 en 200 mm. Het design lijkt in de verte op dat van een Apple Watch.

 
Design

Het bijna vijf centimeter grote Amoled-aanraakscherm met een scherpte van 326 ppi loopt tot tegen de randen van het aluminium horlogeframe, met een lichte buiging aan de zijkanten.

Het frame zelf is 11,35 mm dun, maar in het midden onderaan is er een ronde uitstulping met daarin de sensoren, die de totale dikte op 12,96 mm brengt.

De bovenkant is beschermd met gehard glas, zonder dat we daar verdere details over terugvonden. De onderkant bestaat uit kunststof, met een huidvriendelijke keramische glazen beschermlaag over het ronde uitstulping met de sensoren dat de pols raakt.

Dit slimme polshorloge voelt zeer comfortabel aan, mede door het lage gewicht van 39 g zonder en 66 met polsbandje. Het lijkt ook voldoende stevig en kan zelfs tegen een korte onderdompeling in water (tot 5 atmosfeer druk). Polsbandjes zijn verwisselbaar, maar hebben een specifieke Oppo-verbinding, je kan dus geen standaard horlogebandjes gebruiken.

OPPO Watch 46mm

OPPO Watch 46mm (© Oppo; licentie: Oppo)

 
Kenmerken

De Oppo Watch gebruikt Google Wear OS als besturingssysteem. Het OS heeft 1 GB RAM en 8 GB ROM ter zijner beschikking. 4 GB ruimte is vrij voor gebruikersdata. Alle functies draaien op Qualcomm Snapdragon Wear 3100 en Ambiq Micro Apollo3 Wireless SoCs.

Die laatste chip verzorgt de verbindingen: bluetooth 4.2, wifi (2,4 GHz), gps en nfc, dit laatste ook bruikbaar voor mobiele betalingen via Google Pay, een onderdeel van Wear OS. In het buitenland is ook een eSIM-versie van deze smartwatch verkrijgbaar, maar die werkt uitsluitend met Vodafone.

De accu houdt het volgens Oppo tot 36 uur uit in de smart-modus en tot 21 dagen in de energiebesparingsmodus. In die spaarstand functioneren alleen nog de tijdweergave, stappentelling, hartslagmeting en inkomende meldingen. Veel ‘slimme’ functies blijven er dan niet meer over, bijvoorbeeld de slaapkwaliteitmeting werkt niet in de spaarstand, dit in tegenstelling tot bij sommige andere smartwatches met een vergelijkbare spaarstand. De Oppo Watch functioneert in de energiebesparingsmodus essentieel als een fitness tracker.

Opladen gebeurt magnetisch met behulp van de meegeleverde lader, die een vast gemonteerde usb-a kabel heeft. Voor de lader zorg je zelf. Volledig opladen duurt een uur en een kwartier. In vijftien minuten is de accu tot ongeveer veertig procent snel opgeladen.

Alle informatie over de Watch 46mm vind je op de Oppo-website.

 
Specificaties
Oppo Watch 46mm (OW19WB)
Kleur Zwart of goud
Material Aluminiumbehuizing met kunstrubberen polsband (vast gemonteerd, geschikt voor polsomtrekken van 120 tot 200 mm)
Afmetingen & Gewicht 46 x 39 x 12,96 mm, 66g

*met horlogeband

Scherm 1,91” (48,5mm)

402 x 476 AMOLED, aanraakscherm, glazen beschermlaag (onderkant: keramiek)

Batterij 416 mAh Li-ion, 36 uur levensduur in smart modus, 21 dagen in energiebesparingsmodus

Magnetisch laden

AP Qualcomm Snapdragon Wear 3100 en Ambiq Micro Apollo3 Wireless SoC
OS Google Wear OS v2.21 (HeyTap Health App nodig voor gezondheidsfuncties)
Geheugen 8GB ROM, 1GB RAM
Connectiviteit Bluetooth v4.2, BLE; GPS/Glonass; Wi-Fi; NFC
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, Omgevingslicht sensor, Capacitieve sensor
Waterdichtheid 5ATM (50 m)
Compatibiliteit Android: Android 6.0 en hoger, RAM 1.5 GB nodig; iOS 10.0 of hoger (beperkte ondersteuning)
 
Google Wear OS

Google Wear OS is een ingekookte versie van Android voor draagbare apparaten zoals slimme horloges. De Oppo draait de recentste versie van Wear OS 2.x, die gebaseerd is op Android Pie. Versie 3.0, gebaseerd op Android 11, kan deze Oppo Watch niet aan, aangezien die versie minstens een Qualcomm Snapdragon Wear 4100 system-on-chip en méér werkgeheugen vergt. (Als we dit schrijven is alleen maar de Samsung Galaxy Watch4 voorzien van Wear OS 3.)

Je hebt een smartphone nodig om een Wear-horloge te kunnen instellen: dit ‘draagbare besturingssysteem’ draait dus niet zelfstandig direct uit de doos.

Het horologe configureren kan met een toestel dat Android 6.0 of hoger draait, of iOS 10.0 of hoger, maar de ondersteuning voor iOS in Wear OS 2.x is op allerlei vlakken beperkt, dus echt comfortabel functioneert dit niet. De Oppo Watch is op de eerste plaats bedoeld voor gebruikers van een Android-smartphone.

De configuratie is rechttoe rechtaan en behelst vooral het geven van allerlei toestemmingen.

Verder is het de bedoeling om je Google account naar de smartwatch te kopiëren, want dat is nodig om horloge-apps en extra virtuele wijzerplaten uit de Google app-winkel op het horloge te installeren. Ook heb je een account nodig om de mobiele betaalfunctie te configureren.

Hier liep het bij ons mis. Wat we ook probeerden, we slaagden er niet in een Google-account op de Oppo Watch te kopiëren. Telkens kregen we de melding: ‘Je accounts kunnen niet worden gekopieerd’, zonder verdere uitleg.

We hebben dit geprobeerd met twee verschillende recente Android-smartphones, met drie verschillende accounts, waarvan één nieuw aangemaakt testaccount. Ook na een reset van het polshorloge lukte het niet een Google account te kopiëren.

Gelukkig kan je het kopiëren van een Google-account tijdens de installatieprocedure overslaan, zodat het horloge uiteindelijk toch nog in gebruik kan worden genomen. Je kan het dan achteraf nog eens proberren, maar bij ons lukte het dan nog steeds niet.

Alle standaardfuncties van de Oppo Watch zijn sowieso bruikbaar, alleen kan je zonder Google-account geen nieuwe apps, bijvoorbeeld Spotify (dat standaard niet geïnstalleerd is) of extra wijzerplaten installeren.

 
Gezondheids- en sportfuncties

Om de gezondheidsmonitoringfuncties te gebruiken (hartslagbewaking, slaapbewaking, herinnering opstaan, begeleide ademhalingsoefeningen), dien je bijkomend de HeyTap Health App op je smartphone te installeren. Google Fit op zichzelf volstaat niet, al kan je daarna wel je gegevens daarmee synchroniseren.

Die app vereist nog eens een bijkomende registratie van je gegevens bij Oppo zelf.

HeyTab Health app

HeyTap Health app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Het horloge zelf bedien je met de klassieke schuif- en tikbewegingen en met de beide fysieke knoppen rechts opzij. Beide knoppen hebben standaard toegewezen functies, maar die zijn wel wijzigbaar via de instellingen.

Tweemaal drukken op de onderste knop aan de zijkant toont het menu met zes mogelijke trainingen: fitness run, workouts van vijf minuten, vetverbrandingsrennen, buiten wandelen, buiten fietsen en zwemmen. Met dezelfde knop start en pauzeer je een gekozen training.

 
Praktijk

Het Amoled is zeer helder, maar de omgevingslichtsensor is slecht afgesteld en reageert niet goed op de lichtsterkte in de omgeving. Vooral buiten kan dit een probleem zijn dat je oplost door de helderheid manueel te wijzigen (er zijn vijf niveaus).

Met je vinger over het scherm naar boven wrijven opent het scherm met meldingen. Meldingen kan men op het horloge zelf beantwoorden met korte standaardantwoorden. Ook afbeeldingen van bijvoorbeeld Whatsapp zijn zichtbaar op het horlogescherm.

Naar beneden wrijven toont het menu met snelle instellingen op; alle instellingen vind je achter het wieltjespictogram in dit snelmenu.

Het snelmenu van Wear OS 2.1 zoals weergegeven op de Oppo Watch 46mm

Het snelmenu van Wear OS 2.1 zoals weergegeven op de Oppo Watch 46mm (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Rechts wrijven activeert de Google Assistent. Ook die is in de praktijk alleen bruikbaar met geïnstalleerde Google-account. Je kan dan zaken tegen het horloge zeggen zoals ‘pauzeer timer’, ‘bel’, ‘hoe laat staat mijn alarm’, ‘maak me wakker om x uur’ etc. etc. In het menu-onderdeel ‘Google Assistent’ van de Wear OS-app op je smartphone vind je een overzicht van alle mogelijk spraakopdrachten.

Door links over het scherm te wrijven schakel je tussen vijf zelf te kiezen ’tegels’,  die je kiest en in volgorde plaatst in de Wear-app op je smartphone. Voorbeeldeen zijn Trainingen, Slaap, Hartslag, Dagelijkse activiteit, Agenda, Google Nieuws en Weer. De tegels tonen informatie en waar van toepassing kan je ook een activiteit (bijvoorbeeld training of meting) starten vanop een tegel.

Twee keer drukken op de bovenste knop aan de zijkant actieert het Wear app-menu. Ongeveer zesentwintig apps zijn vooraf geïnstalleerd. Extra apps kan je zoals gezegd uit de Wear-appwinkel installeren, maar alleen als er een Google-account actief is op het horloge zelf. Terugkeren in een menu of scherm doe je door eenmaal op deze knop te drukken.

Je kan telefoongesprekken voeren op de watch zelf indien die via bluetooth met je smartphone verbonden is, maar de kleine luidspreker is niet van al te beste kwaliteit. Toch kan het handig zijn onderweg als de smartphone in een zak of tas zit.

Conclusie
De Oppo Watch 46mm draagt zeer comfortabel, heeft een mooi design en kan functioneel worden uitgebreid met tal van Wear OS apps. De batterijlevensduur is aanvaardbaar, maar bij normaal gebruik zal je dit slimme polshorloge toch ongeveer dagelijks moeten opladen. De sportfuncties zijn beperkt en dus vooral interessant voor niet al te intensieve sporters. De problemen van Wear OS om Google accounts te synchroniseren, vaak gerapporteerd door gefrustreerde gebruikers op het internet en ook door ons ondervonden, beperkt wel de bruikbaarheid: kan je je Google-account niet op het horloge overzetten, dan kan je ook geen bijkomende apps en wijzerplaten gebruiken, noch werkt dan de Pay-functie. Het is onbegrijpelijk dat Google op dat gebied van ‘krommenaas’ blijft gebaren en dit probleem niet verhelpt. Maar dat is niet direct de ‘schuld’ van Oppo natuurlijk.
Vorig artikelGezondheid bewaken met slim horloge
Volgend artikelBetaalbare energiezuinige 2.5G/10G-netwerkswitch
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.