Compacte laptop met dubbel aanraakscherm

Asus ZenBook 14 UX434 review

0
826

Asus ZenBook 14 UX434

1.099,-
6.6

Diskidee Price/Performance Rating

6.6/10

Pros

  • Multifunctional ScreenPad
  • Nvidia GPU
  • Nice design

Cons

  • Somewhat slower SSD
We testen de Asus ZenBook 14 UX434, een compacte en lichte 14-inch laptop met een aanraakvlak dat ook als tweede minischerm kan functioneren. Hoe nuttig is dat?

De Asus ZenBook 14 UX434 laptop heeft enerzijds een traditioneel Full HD aanraakscherm met een schermdiagonaal van 14 inches en anderzijds een mini-aanraakscherm van 5,5 inches op de plaats waar zich normaal het aanraakvlak bevindt. Maar dit minischerm kan ook gewoon functioneren als aanraakvlak. Is dat meer dan een leuke gimmick of heeft het ook nut? Daarover straks meer.

 
Kenmerken

De ZenBook 14 is verkrijgbaar met verschillende soorten hardware. Er bestaan trouwens ook versies van met 13- en 15-inch schermen.

Wij testten de ZenBook 14 UX434FL-AI017T, met Intel Core i5-8265U van de Whiskey Lake-generatie, 8 GB RAM (gesoldeerd), extra Nvidia GeForce MX250 GPU met 2 GB VRAM en 512 GB M.2 SSD, met nog 472 GB vrij na de eerst ingebruikname. Deze SSD is wel een iets trager PCIe x2 exemplaar. Een duurder model met 1 TB SSD heeft wel een PCIe x4 aansluiting.

Het scherm klapt maximaal 135 graden naar achteren. De verhouding tussen scherm en behuizing is 92 procent. Het lijkt op het eerste zicht dat het scherm vier smalle randen heeft. De bredere onderste schermrand gaat bij nader toezien gedeeltelijk schuil achter het toetsenbord, want dat is onder en niet achter het toetsenbord bevestigd.

Voordeel van deze constructie is dat het verlichte toetsenbord achteraan een beetje naar omhoog komt zodra je het scherm opent.

Die slimme constructie zorgt voor een ergonomische, schuine positionering en comfortabelere werking van het toetsenbord. De ‘chicklet’-stijl toetsen zijn voldoende groot. Enkele navigatietoetsen zoals Pg/Dn, Home en End en de Windows-functietoetsen werken wel alleen in combinatie met de Fn-toets. De kleinere bovenste toetsenrij bevat allerlei snelkoppelingen, bijvoorbeeld om de vliegtuigstand te activeren, de verlichting van scherm en toetsenbord te regelen of om de 3D IR HD-webcam uit te schakelen.

Als je het scherm openklapt, komt ook de smalle goudkleurige grille van de ‘Asus SonicMasters’ stereospeakers vrij, zodat het geluid vrij naar boven kan stralen. De speakers zijn gemaakt door Harman Kardon.

De blauwe aluminium behuizing voelt erg stevig aan en doorstond trouwens enkele US MIL-STD 810G testen (valtest, triltest, hoogtetest, hoge-temperaturentest en lage-temperaturentest).

Alle poorten vinden we links en rechts in de platte behuizing, waaronder een volwaardige HDMI-poort en ook twee USB 3.2 Gen.2 10 Gbit/s-aansluitingen. Ook een microsd-geheugenkaartlezer is van de partij.

De stroomknop bevindt zich rechts boven in het toetsenbord, veel handiger dan de plaatsing aan de zijkant die gebruikelijker is bij Windows-laptops.

Asus ZenBook 14 UX434

Alle informatie over de ZenBook 14 vind je op de website van Asus.

 
ScreenPad

We testten in het verleden al eens een Asus met een ScreenPad, dus een aanraakvlak dat ook als tweede minischerm functioneert.

Deze ZenBook 14 heeft echter een nieuwe, grotere 2.0-versie van dit ScreenPad, met een schermdiagonaal van 5,65 inch en een hogere 2160*1080 pixels FHD+-schermresolutie, dat vier gelijktijdige aanrakingen ondersteunt. Windows 10 definieert dit scherm als het uitgebreide scherm voor het hoofdscherm. Het is ook het tweede scherm van de laptop. Wanneer je dus een extern scherm koppelt aan deze laptop dan wordt dat het derde scherm.

Je switcht tussen ScreenPad en aanraakpad door er met drie vingers tegelijk op te tikken. Je kan het scherm ook volledig uitschakelen met de Fn-F6-toetsencombinatie. Dan werkt het aanraakvlak op de traditionele manier. Daarnaast kan je het aanraakvlak ook compleet uitschakelen.

Het vernieuwde ScreenPad bevat enkele nieuwe Asus-hulpprogramma’s, die nu beschikbaar zijn in een smartphone-achtig menu. Externe ontwikkelaars kunnen via een API ook zelf hulpprogramma’s ontwerpen voor het ScreenPad.

Asus ZenBook 14 audiowizard

Asus ZenBook 14 audiowizard (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Quick Key of Snelle toets laat je toe om verschillende toetsenbordreeksen onder één toets te programmeren.

Handschrift maakt het mogelijk om op het minischerm te schrijven met een (apart te kopen) stylus (of met je vingers) en deze tekst om te zetten in computertekst.

Cijfertoets vormt het ScreenPad om in een numeriek toetsenbord.

Taakgroep bindt twee tot drie applicaties in een groep. Klik je op deze groep dan worden alle gebonden applicaties tegelijk op het hoofdscherm weergegeven.

Slide Xpert helpt bij het creëren en geven van PowerPoint-presentaties. Doc Xpert doet hetzelfde voor Word en Sheet Xpert voor Excel.

Ook is het mogelijk dit tweede scherm als audio- of videospeler te gebruiken.

Asus verbeterde het stroomverbruik van het minischerm, zodat de accu langer meegaat wanneer je het ingeschakeld laat.

Alle informatie over de werking en functies van ScreenPad 2.0 vind je op de supportwebsite van Asus.

Wat op het eerste zicht misschien een gimmick lijkt, blijkt in de praktijk een slimme uitbreiding die in veel gebruiksscenario’s nuttige diensten bewijst.

 
Prestaties

De 50 Wh-accu houdt het volgens Asus tot 14 uur uit in de MobileMark 2014 Office Productivity benchmark.

In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van bijna tien uur tijdens kantoorwerk, negen uur bij het bekijken van video’s en bijna twee uur tijdens het spelen van games. Bij normaal gebruik mag je dus rekenen op ruim een werkdag batterijlevensduur.

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU en GPU. De SSD-prestaties zijn redelijk, maar wel duidelijk minder dan bij een x4 SSD.

Asus ZenBook 14 UX434 (i5-8255U, 8 GB, 512 GB) Acer Swift 5 SF514-54T-50WM (i5-1035G1, 8 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 580 519
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 542 542
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 3741 4091
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1085 1685
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 175,34 273,69
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 10641 6400

 

Conclusie
De slanke Asus ZenBook 14 UX434 presteert goed, met een accu die het probleemloos een werkdag uithoudt. Het extra scherm annex aanraakvlak ofwel ScreenPad lijkt op het eerste zicht misschien een gimmick, maar blijkt in de praktijk een slimme uitbreiding die nuttige diensten bewijst.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSlanke en lichte externe ssd-drive
Volgend artikelSnelle externe SSD-schijf in kredietkaartformaat
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.