Snelle externe SSD-schijf in kredietkaartformaat

Transcend ESD350C Portable SSD 960GB review

0

Transcend ESD350C Portable SSD 960GB

€ 207,-
6

Diskidee Performance Rating

6.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.4/10

Pros

  • Compact
  • Nice design
  • Fast

Cons

  • Short USB-cables
We testen de Transcend ESD350C Portable SSD 960GB, een compacte externe SSD-drive met een 10 Gbit/s USB-C aansluiting voor een snelle werking.

De Transcend ESD350C Portable SSD is nauwelijks groter dan een kredietkaart, 1,25 cm dun en weegt 85 gram. Ze bestaat in drie capaciteiten: 240 GB (€ 60,-), 480 GB (€ 104,-) en de door ons geteste 960 GB (€ 207,-), die vlak na de ingebruikname effectief 894 GB vrije ruimte heeft.

 
Kenmerken

De ESD350C heeft een stevige zwarte aluminium behuizing, die op een kleine randje aan de achterkant na volledig bedekt is met een marineblauwe siliconenrubberen antislip-coating.

Die zorgt voor extra schokbestendigheid, maar geeft ook een aangenaam gevoel als je het schijfje ter hand neemt. We vinden het alleszins een geslaagd design.

Deze SSD-schijf doorstond de MIL-STD-810G valtest en mag dus gerust robuust worden genoemd.

Achteraan is er een USB-C aansluiting, met ernaast een kleine witte status-led. USB-C naar Type-C en naar Type-A-kabels worden meegeleverd en zijn met een lengte van 39 cm (zonder de USB-stekkers) redelijk kort.

Intern is er een PCI Express 3.0 x4 SSD-controller (DRAM-loze Silicon Motion SM2263XT), met de buitenwereld verbonden via een 10 Gbit/s USB 3.1 Gen 2 UASP-bridge. We vonden geen verdere details over het het merk van de 3D NAND-flashgeheugenchips of de bridge.

Transcend vermeldt overdrachtsnelheden tot 1.050 MB/s voor lezen en tot 950 MB/s voor schrijven van gegevens. Om dit concreet te maken: bij een optimale verbinding kopieer je een bestand van 20 GB naar deze externe schijf in slechts dertig seconden.

Het schijfje is in de fabriek geformatteerd in exFAT en dus bruikbaar op alle besturingssystemen.

Transcend ESD350C Portable SSD

Transcend ESD350C Portable SSD (© Transcend ; licentie: Transcend )

Alle informatie over de ESD350C vind je op de website van Transcend.

 
Software

Er staat geen software op het schijfje zelf. De optionele Transcend Elite Data Management software, die met alle SSD-producten van het bedrijf werkt, kan je wel downloaden van de Transcend-website.

Dit (niet-Nederlandstalige) hulpprogramma voor macOS, Windows en Android herkent de ESD350C als een ‘StoreJet’-model, net zoals Windows dit overigens doet (al wordt die productnaam nergens vermeld op de verpakking van deze SSD).

Opties zoals back-up of softwarematig versleutelen functioneren, maar de one-touch back-up functie werkt niet met de ESD350C omdat de benodigde knop ontbreekt, al wordt die functie in het menu wel getoond.

 
Prestaties

De doorvoersnelheden liggen heel dicht bij de door Transcend opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

In onze benchmarks, die iets realistischer zijn, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 85 MB/s en 695 MB/s en random bandbreedte tussen 4.392 en 8.888 IOPS naargelang de gebruikte applicaties en de hoeveelheid uitgewisselde data.

Conclusie
De Transcend ESD350C Portable SSD 960GB heeft een handig design, is schokbestendig en werkt snel.
Foto van Transcend
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.