Slanke en lichte externe ssd-drive

Patriot PXD Portable SSD review

0
462

Patriot PXD Portable SSD 1 TB

€ 189,99
5.9

Diskidee Performance Rating

6.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.4/10

Pros

  • Small
  • Light
  • Fast

Cons

  • Short USB-cables
We testen de Patriot PXD Portable SSD, een externe schijf die niet veel groter is dan een usb-staafje maar tot 2 TB opslagcapaciteit biedt in combinatie met hoge doorvoersnelheden.

De Patriot PXD Portable SSD is iets, maar niet veel breder en langer dan een USB-stick. Dankzij een USB 3.2 Gen. 2 Type-C poort (10 Gbit/s) zijn hoge doorvoersnelheden haalbaar tot wel 1.000 MB/s.

Wij testten de 1 TB versie, die 189,99 euro kost. Deze externe SSD-drive bestaat ook met een capaciteit van 512 GB (€ 199,99) en 2 TB (€ 369,99).

 
Kenmerken

De blauwe aluminium behuizing is minder dan 1,8 cm dik. Aan een kant is er een USB-C aansluiting, met daarnaast een blauwe status-led. USB-C naar C en naar A kabels worden meegeleverd, maar zijn zeer kort (slechts 26 cm als je de USB-stekkers zelf meetelt).

De Patriot PXD Portable SSD weegt gelukkig bijna niks, namelijk 35 gram, en kan dus indien nodig veilig op het uiteinde van zijn kabel aan bijvoorbeeld een laptop of scherm met ingebouwde USB-hub hangen.

Deze externe SSD-schijf gebruikt een Phison E13T Series SSD-controller zonder DRAM-cache. Verder technische informatie over het merk 3D NAND-flashgeheugen vonden we niet.

De USB-naar-NVMe-controller is dezelfde als in de eerder geteste Samsung T7 Touch SSD, namelijk een ASM2362.

De Patriot-schijf wordt geleverd zonder handleiding en zonder software. Recht uit de fabriek is er effectief 953 GB vrije ruimte.

Officieel wordt alleen Windows 7 en hoger ondersteund, want af-fabriek is het schijfje geformatteerd in NTFS-formaat. Uiteraard werkt het na herformattering in de praktijk ook perfect samen met andere besturingssystemen zoals macOS of Android.

Patriot PXD Portable SSD 1TB

Alle informatie over de Patriot PXD Portable SSD vind je op de website van Patriot Memory.

 
Prestaties

De doorvoersnelheden liggen heel dicht bij de door Patriot opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

In onze benchmarks, die iets realistischer zijn, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 76 MB/s en 1017 MB/s en random bandbreedte tussen 4.504 en 9.781 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

Conclusie
De Patriot PXD Portable SSD is stevig gebouwd, zeer snel en compact genoeg om overal mee te nemen. In vergelijking met andere 10 Gbit/s externe SSD-drives is de vraagprijs ook meer dan redelijk.
Vorig artikelVolledige dag werken met zeer dunne laptop
Volgend artikelCompacte laptop met dubbel aanraakscherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.