Volledige dag werken met zeer dunne laptop

Acer Swift 5 SF514-54T-50WM laptop review

0

Acer Swift 5 SF514-54T-50WM

€ 999,-
7

Diskidee Performance Rating

6.2/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.8/10

Pros

  • Light
  • Thin
  • Affordable

Cons

  • No memory card reader
We testen de Acer Swift 5 SF514-54T, een lichte, platte Windows 10-laptop die minder dan een kilogram weegt. Volgens de fabrikant gaat de accu een volledige werkdag mee. Klopt dat ook?

De Swift 5 Windows-laptops van Acer hebben een 14-inch scherm in een bijna 13-inch laptopformaat met een verhouding tussen behuizing en beeldscherm van 86,4%.

Het chassis is gemaakt van een magnesium-aluminium/lithium-legering, verkrijgbaar in verschillende kleuren (wij testten de donkerblauwe variant). Die legering is erg licht, maar tegelijk sterk. De Acer Swift 5 weegt minder dan één kilogram en is anderhalve centimeter dun. Dit is met andere woorden een zeer draagbare 14-inch laptop, licht genoeg om met één hand vast te houden.

 
Kenmerken

De Swift 5 bestaat in verschillende varianten, verkocht via verschillende kanalen, zowel online als in de winkel.

Wij testten het type SF514-54T, dat minder dan 1.000 euro kost. Deze variant heeft een Intel Core i5-processor van de tiende generatie, 8 GB RAM en 1 TB Intel PCIe NVMe M.2 SSD met nog 908 GB vrije ruimte nadat Windows 10 de eerste keer is geconfigureerd.

Maar er zijn ook duurdere versies met Core i7-processoren, het maximum van 16 GB  RAM en een extra Nvidia GeForce MX350 GPU.

Details vind je op de website van Acer.

Op CPU/GPU, RAM en opslagruimte na zijn de verder uitrustingsdetails identiek tussen de verschillende varianten.

Acer Swift 5 SF514-54

Acer Swift 5 SF514-54 (© Acer; licentie: Acer)

Het 14-inch Full HD IPS-aanraakscherm heeft erg smalle randen aan drie zijden. Je kan het ontspiegelde, matte scherm niet helemaal platleggen of volledig openklappen, maar het is wel mogelijk om het tot 135 graden naar achteren te duwen. Het scherm is van goede kwaliteit, met mooie gestoken kleuren en zonder de geelzweem die we in het verleden wel eens opmerkten bij oudere versies van de Swift 5.

Alle poorten bevinden zich links en rechts in de platte behuizing. Het belangrijkste wat ontbreekt is een geheugenkaartlezer. Maar behalve drie USB-poorten, waarvan één type C, is er links ook een volwaardige HDMI-aansluiting.

Ethernet ontbreekt, maar dit valt op te lossen met behulp van een USB-C Ethernetadapter. Bovendien is de dual-band Intel wifi-chip compatibel met WiFi 6 (802.11ax). In combinatie met een GIG+-router zijn daarmee in de toekomst in theorie draadloze doorvoersnelheden tot 1,7 gigabit per seconde mogelijk.

De stroomknop bevindt zich rechts boven in het toetsenbord, veel handiger dan de plaatsing aan de zijkant die gebruikelijker is bij Windows-laptops. Het is de laatste knop in een lange rij functietoetsen die zaken zoals de audio, de vliegtuigstand of de achtergrondverlichting van het toetsenbord regelen. Met een Fn-combinatie gebruik je de gebruikelijke Windows F-toetsen.

Het toetsenbord is van goede kwaliteit, met voldoende grote letter- en cijfertoetsen, maar een eerder kleine enter-toets en onvermijdelijk sommige navigatietoetsen zoals Home en End die met een Fn-combinatie werken.

Naast het grote Synaptics multitouch-aanraakvlak is in de ruime polssteun een Windows Hello-compatibele vingerafdruksensor gemonteerd.

 
Software

Acer Care Center centraliseert hulpprogramma’s voor het updaten, optimaliseren en controleren van de laptop. Het bevat ook ondersteuningsinformatie. Gedeeltelijk wijzen de menu’s je gewoon door naar de in Windows 10 ingebouwde hulpmiddelen. Essentiële updates worden normaal automatisch toegepast, maar dit automatisme kan je uitschakelen.

Acer Swift 5 Care Center: optimalisatie-optie om grote bestanden op te ruimen

Acer Swift 5 Care Center: optimalisatie-optie om grote bestanden op te ruimen (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Veel overbodige software staat er niet op deze pc, maar Acer JumpStart toont wel af en toe pop-ups met ‘aanbiedingen’ van games en dergelijke. Ook die kan je desgewenst uitschakelen.

 
Prestaties

De 56 Wh Li-ion accu houdt het volgens Acer tot wel 12,5 uur uit tijdens het surfen op het internet. In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van bijna negen uur tijdens kantoorwerk, negen uur bij het bekijken van video’s en bijna 2,5 uur tijdens het spelen van games. Bij normaal gebruik mag je dus rekenen op ruim een werkdag batterijlevensduur.

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU en GPU. De SSD-prestaties zijn prima.

Acer Swift 5 SF514-54T-50WM (i5-1035G1, 8 GB, 1 TB)Acer Swift 3 SF314-57 (i5-1035G1, 8 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten)519505
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten)542550
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score40913158
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score16851729
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s273,69282,5
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12)64006557

 

Conclusie
De Acer Swift 5 SF514-54T is licht en compact en presteert redelijk goed, zeker in verhouding tot zijn prijskaartje.
Foto van Acer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.