Zuiltje levert snelle mobiele internetverbinding

0
828

Huawei 4GRouter B618s-22d

€ 269,-
7.1

Diskidee Performance Rating

7.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.5/10

Pros

  • Good performance
  • User friendly

Cons

  • Slow usb
We testen de Huawei 4GRouter B618s-22d, een compact wifi-torentje dat overal een mobiele internetverbinding van maximaal 600 Mbit/s levert.

Huawei levert verschillende soorten mobiele wifi-routers. De hier geteste 4GRouter B618s-22d is een van de krachtigste, met ondersteuning voor 4G/LTE Advanced Cat. 12 ofwel een maximale mobiele uploadsnelheid van 600 Mbit/s en downloadsnelheid van 50 Mbit/s.

 
Kenmerken

Het ivoorwitte torentje meet 95 x 95 x 208 mm. De Wi-Fi- en LTE-antennes zijn onzichtbaar aan de binnenkant gemonteerd, maar achteraan heeft de B618 twee TS9-connectoren waarop je externe LTE-antennes kan aansluiten.

Deze mobiele router ondersteunt de volgende mobiele frequentiebanden:

LTE/4G band B1/3/7/8/20/38

DC-HSPA+/HSPA+/HSPA/UMTS (3G) band 1/8

EDGE/GPRS/GSM (2G) Quad Band 2/3/5/8

De benodigde micro-simkaart verdwijnt onderaan het apparaat in een sleuf die beschermd wordt met een draaibaar klepje.

Het wifi-gedeelte haalt maximale doorvoersnelheden van 433 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie, oftewel AC1300.

Achteraan zijn er twee gigabit ethernetpoorten, één met een lan-functie en de tweede die naar keuze voor lan- of wan (wide area network)-verbindingen gebruikt kan worden.

De Huawei BS618s heeft ook één usb 2.0-aansluiting waarop je naar keuze een usb-printer of een externe usb-schijf aansluit.

Verder vind je achteraan een stroomknop en een analoge telefoon-aansluiting (RJ11) waarvan de functie ons ontgaat.

Huawei B618 mobiele router

Huawei B618 mobiele router (© ; licentie: )

Op de voorkant geven acht status-leds allerlei informatie over de verbindingen en de werking van het apparaat. Midden tussen de led-rij is er een ronde wps-knop om snel wifi-verbindingen te leggen.

 
Ingebruikname

Installeer de micro-simkaart en zet de router aan. Verbind een pc met het draadloze signaal via de wps-knop of via de verstekwaarden die je aan de onderkant vindt. Surf naar http://192.168.1.1. Login met admin/admin.

Wijzig eventueel het SSID en wifi-wachtwoord en kies het firmware-updateschema (tussen 3 en 5 uur ’s ochtends) of schakel over op manuele updates. Verander ten slotte verplicht het admin-verstekwachtwoord in iets veiligers. Klik op Finish.

De router herkent automatisch de belangrijkste mobiele providers en configureert de mobiele verbinding dienovereenkomstig. Je kan ook manueel een mobiele-verbindingprofiel configureren.

 
Beheer

Het klassiek ogende, met menu en tabs werkende beheer is in verschillende talen beschikbaar, maar Nederlands is helaas niet van de partij.

Via het Settings-menu configureer je dingen zoals de wlan- en lan-instellingen, beveiliging, dhcp, vpn en verbindingsprofielen.

Huawei B618 mobiele router: dashboard

(© ; licentie: )

De Samba- en DLNA-servers zijn standaard uitgeschakeld. Koppel je een externe schijf of een usb-printer aan de usb-poort dan schakel je ze in via het More-menu.

 
Prestaties

We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de twee wifi-frequenties (2,4 en 5 GHz) en op een gigabit-ethernet LAN-poort. We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten).

Met behulp van de Android-tablet en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we een bereiktest uit in de 2,4 GHz-frequentie op in totaal zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden.

We testen de mobiele internetsnelheid met een Mobile Vikings-sim via het BASE-netwerk en met behulp van Telenet Speedtest.

We meten verder de usb-snelheid met behulp van Parkdale v2.97 op een ntfs-geformatteerde externe Seagate-schijf die aangesloten is op de snelste usb-poort van de geteste router.

Alle restresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, gewone netwerksnelheid, draadloos bereik en usb-snelheid. We rekenen dit allemaal om in één gewogen algemene prestatiescore op honderd punten.

De Huawei B618s-22d haalt een gemiddelde draadloze doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark van 397,25 Mbit/s in de 5 GHz- en 169,5 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentieband. De hoogst gemeten snelheid was 516,5 Mbit/s op een laptop met een Killer Wireless-n/a/ac 1535 Wireless Network Adapter.

De LTE-snelheid in onze testlocatie was 150,1 Mbit/s download en 44,3 Mbit/s upload.

Dat zijn goed prestaties, vergelijkbaar met die van de eerder geteste AVM FRITZ!Box 6890 LTE router. Die laatste presteert iets beter in de 5 GHz-frequentie, maar de Huawei is dan weer sneller in de 2,4 GHz-frequentie.

In de de wifi-bereiktest scoort de mobiele router van Huawei nog iets slechter dan de mobiele router van AVM, met een gemiddeld gemeten bereik van 57,2 -dBm. Hoe lager dit cijfer, hoe beter het bereik. Ter vergelijking: de AVM FRITZ!Box 7590, een “gewone” wifi-router, haalt in dezelfde test 52,8 -dBm getest als router en zelfs 48,8 -dBm getest in een mesh-configuratie (met de bèta-firmware).

 
Gemiddelde prijs

€ 304,-.

Conclusie
De Huawei 4GRouter B618s-22d is een goed presterende, compacte, eenvoudig te configureren en scherp geprijsde mobiele wifi-router.
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelInstapmodel Ultra HD blu-ray-speler
Volgend artikelBudgetsmartphone met groot scherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.