Wifi-router met vdsl 35b supervectoring

2
De Fritz!Box 7590 is het nieuwe topmodel van de Duitse fabrikant AVM. Deze wifi-router annex xdsl-modem ondersteunt de allernieuwste standaarden en is ook klaar voor mesh-networking. Wij hebben hem getest.

Het volledig van kunststof vervaardigde apparaat heeft een nieuw design en is nu overwegend ivoorwit, met een rood accentje aan de achterkant. Het rood-grijze design van de vorige generatie AVM-routers is dus niet meer van de partij.

 
Specificaties

De AVM Fritz!Box 7590 is een dual-band draadloze router met 4 x 4 : 4 multi-user mimo en bruto wifi-snelheden tot 1.733 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie en 800 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentie.

Daarnaast is het ook een xdsl-modem die de snelle vdsl-standaard supervectoring 35b ondersteunt. Die biedt vdsl2-‘downstream’-snelheden tot 300 Mbit/s over een gewone koperen telefoonlijn. Zowel KPN als Proximus zullen deze hogere vdsl-snelheid in de toekomst aanbieden.

Via de gigabit wan-poort kun je deze wifi-modemrouter ook verbinden met een aparte glasvezel- of kabelmodem. Het apparaat werkt dan zoals elke gewone router.

Deze modemrouter functioneert tegelijk als dect-basisstation en telefonieserver waarmee je analoge-, digitale- en internet-telefonie door elkaar kunt gebruiken met bestaande dect-telefoons en/of met de apart verkrijgbare dect-telefoons van AVM zelf. Een digitaal antwoordapparaat met voice-to-mail is ingebouwd; je kunt tot vijf aparte antwoordapparaten inrichten. Ook een fax-functie met e-mail forwarding is van de partij.

AVM FRITZ!Box 7590

AVM FRITZ!Box 7590 (© ; licentie: )

Het dect-basisstation kan verder de apart verkrijgbare dect-stekkers van AVM bedienen waarmee je allerlei functies in huis kunt automatiseren, zoals verlichting of verwarming.

De AVM Fritz!Box 7590 heeft acht antennes, maar daar zie je niets van aan de buitenkant. Op de zijkant is er een usb 3.0-poort, met een tweede exemplaar achteraan. Achteraan bevinden zich ook de vier gele gigabit-ethernetpoorten en enkele blauwe gigabit wan-poort. Verder zijn er twee analoge telefoonaansluitingen.

Opzij is er nog een isdn-s0 bus. Op de bovenkant bevinden zich vijf groene status-leds en drie drukknoppen, onder andere om het wifi-signaal uit te schakelen en om een wps-verbinding te initiëren.

 
Ingebruikname

De verbindings- en inloggegevens vind je aan de onderzijde van het apparaat. Of je koppelt de router initieel direct aan je pc of switch en surft naar http://fritz.box. Er is ook een “nood-ip” die altijd werkt, namelijk 169.254.1.1.

Allereerst dien je een taalkeuze te maken. Daarbij wordt nu eindelijk ook de Nederlandse taal ondersteund. Vervolgens typ je het beheerwachtwoord dat je aan de onderzijde vindt. Daarna kies je het land. Ten slotte moet je het type dsl kiezen zoals je medegedeeld door je provider.

Daarna herstart de router, een proces dat ongeveer twee minuten duurt. Pas daarna start de eigenlijke installatie-wizard die je aan de hand van enkele vragen helpt bij de inrichting. Je kunt ook de instellingen van een andere Fritz!Box of compatibel Speedport-apparaat waarvan een back-up is gemaakt overnemen.

Standaard hebben beide wifi-frequenties hetzelfde ssid; clients verbinden automatisch met het beste signaal. Deze router is ook klaar voor mesh-networking, maar om dat in te schakelen is een firmware-update nodig. De meeste repeaters van AVM, bijvoorbeeld de recent geteste AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E, werken daarna in combinatie met deze router als onderdeel van een zichzelf regelende wifi-mesh.

De benodigde firmware is in bèta beschikbaar voor de niet-Duitstalige versies en in definitieve versie voor de Duitstalige versies. Zodra de officiële mesh-firmware beschikbaar is, zullen we deze router en bijbehorende repeaters in een aparte review aan onze wifi-mesh-benchmark onderwerpen. In deze review hebben we hem nog als traditionele alleenstaande wifi-router getest, zoals het apparaat uiteraard ook steeds gebruikt kan worden.

 
Praktijk

AVM heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken.

Overigens past de klassiek ogende, want volledig menu- en tabgestuurde webinterface zich automatisch aan je browser aan en werkt het ook perfect op een mobiel. Standaard zijn niet alle opties zichtbaar. Het “Advanced View” met alle opties schakel je in via het driepuntjes-menu rechtsboven.

AVM Fritz!OS: eindelijk ook in het Nederlands

AVM Fritz!OS: eindelijk ook in het Nederlands (© ; licentie: )

Je kunt er rechtstreeks naar surfen of de MyFRITZ!app-gebruiken. Met behulp van de MyFRITZ!-clouddienst bereik je deze router en het achterliggende thuisnetwerk eenvoudig en veilig via het internet. Met FRITZ!App Fon verbind je smartphones via wifi met de FRITZ!Box en gebruik je ze als voip-telefoon.

 
Prestaties

We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de twee wifi-frequenties (2,4 en 5 GHz) en op een gigabit-ethernet LAN-poort. We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten).

Met behulp van de Android-tablet en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we een bereiktest uit in de 2,4 GHz-frequentie op in totaal zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden.

We meten verder de usb-snelheid met behulp van Parkdale v2.96 op een ntfs-geformatteerde externe Seagate-schijf die aangesloten is op de snelste usb-poort van de geteste router.

Alle restresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, gewone netwerksnelheid, draadloos bereik en usb-snelheid. We rekenen dit allemaal om in één gewogen algemene prestatiescore op honderd punten.

De AVM Fritz!Box 7590 is de snelste van de 48 recente wifi-routers die we tot op heden testten, net vóór de eerder geteste Synology RT1900ac wifi-router. Zijn gemiddelde draadloze doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark is 377,5 Mbit/s in de 5 GHz- en 107,5 Mbit/s in de 2,4 GHz-wifi-frequenties.

De Fritz!Box 7590 is sneller dan de RT1900ac in de 5 GHz-frequentie, maar trager in de 2,4 GHz-frequentie. De RT1900ac heeft een lichtjes beter bereik dan de Fritz!Box 7590, al is het verschil klein.

Rekenen we alle testresultaten om naar een gewogen prestatiescore dan haalt de AVM Fritz!Box 7590 89/100, tegenover 88/100 voor de Synology RT1900ac.

 
Prijs

€ 299,-

Conclusie
De AVM Fritz!Box 7590 presteert nipt het snelst van 48 recent geteste wifi-routers in onze benchmarks. Functioneel is het een erg uitgebreid apparaat, maar dat drijft de prijs ook op. De bijna even snelle Synology RT1900ac heeft geen ingebouwde modem of dect-server of telefoniefuncties, maar is logischerwijze minder duur.
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

 1. noemen jullie dat testen en een correcte conclusie? 😮

  “De AVM Fritz!Box 7590 presteert ‘nipt’ het snelst van 48 recent geteste wifi-routers in onze benchmarks.”

  “de datarate op 5GHz van een 4×4 platform meten met een 2×2 client” 😮

  Ik test 975 Mbps!!!! zonder enige manipulatie en 3 bakstenen muren ertussen.

  http://www.chip.de/test/AVM-FritzBox7590-WLAN-ac-Router-im-Test_117818392.html

  mijn realistische test:
  http://i68.tinypic.com/o605tw.jpg

  Als je ietwat geloofwaardig wilt overkomen, zou ik toch echte waardes doorgeven en met compatibel materiaal testen.

  • Wij testen in realistische omstandigheden, met echte datastromen, die betekenisvol zijn voor eindgebruikers met bestaande apparatuur. In een lab-opstelling haal je uiteraard hogere doorvoersnelheden, zoals ook de fabrikanten die adverteren. Maar er zijn nauwelijks clients die meer dan twee streams ondersteunen, tenzij je een speciale pci-kaart zoals die van asus gebruikt. Dus dat is voor de meesten onder ons theorie. In elk geval proficiat dat je met een 4×4 insteekkaart van 100 euro hogere snelheden haalt. Het zou er nog aan moeten mankeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.