Draagbare scanner met wifi-verbinding en mobiele app

0
159
De ScanSnap iX100 van PFU, de scannerafdeling van Fujitsu, is een compacte documentscanner met ingebouwde wifi-verbinding en batterij. Je kunt er onderweg al dan niet draadloos documenten mee scannen vanaf pc’s, Macs, smartphones en tablets. Een test.

De Fujitsu PFU De SanSnap iX100 lijkt uiterlijk sterk op de S1100 die we enkele jaren geleden testten. De nieuwe draagbare scanner van PFU is even breed en maar enkele millimeters hoger en breder dan zijn oudere broer.

Functioneel lijken beide scanners ook sterk op elkaar, maar de nieuweling heeft als extra ingebouwde batterij en een wifi-verbinding. Deze kleine documentscanner is dus niet alleen mobiel, maar ook draadloos. Je er niet alleen onderweg documenten mee scannen vanaf pc of Mac, maar ook vanaf Android- en iOS-smartphones en -tablets.

PFU, een dochteronderneming van Fujitsu, is gespecialiseerd in imaging, scanning en documentbeheer. Het bedrijf bestaat al sinds 1960 en heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50% in de scannermarkt. Wereldwijd zijn er al meer dan drie miljoen scanners van de ScanSnap-serie verkocht.

 
In de verpakking

Behalve de scanner zelf vinden we in de verpakking een usb-kabel, meertalige beknopte documentatie (maar geen Nederlands) en een dvd met uitgebreide documentatie en software voor Windows en Mac. De scanner wordt geleverd met een licentiecode voor EverNote Premium, maar die werkt slechts drie maanden.

 
Hardware en type documenten

De pikzwarte ScanSnap iX100 weegt slechts 400 gram, 50 gram méér dan de batterijloze S1100. Zijn stroom betrekt deze miniscanner van een meegeleverde usb-kabel. Je kunt hem net zoals de S1100 via die kabel gebruiken. Maar je kunt er ook draadloos mee scannen, desgewenst volledig kabelloos dankzij de ingebouwde Lithium-ion batterij.

Fujitsu PFU iX100

Fujitsu PFU iX100 (© ; licentie: )

De 720 mAh Lithium-ion batterij is voldoende sterk om 260 A4 pagina’s in kleur te scannen aan 300 dpi.  De batterij verliest zijn lading zeer traag wanneer je de scanner niet gebruikt: we noteerden een verlies van nauwelijks drie procent op een maand tijd.

Je kunt de scanner snel verbinden met een wifi-netwerk thuis of op het bedrijf. Maar je kunt een computer of mobieltje ook rechtstreeks aan de wifi van de scanner koppelen (zogenaamde “ad-hoc” modus).

Deze kleine scanner scant een A4 kleurendocument aan 200 of 300 dpi in slechts 5,2 seconden (tegenover 7,5 seconden voor de oudere S1100). De maximale scanresolutie bedraagt overigens 1200 dpi. Scanneen in 400 en 600 dpi is eveneens mogelijk. Een document scannen aan 600 dpi duurt 20s per pagina. Scans kunnen zowel in kleur, grijswaarden als zwartwit gebeuren.

Je kunt ook kleine documenten zoals bonnetjes of visitekaartjes scannen. Daarvan kun je er dankzij de “dual scan” modus zelfs twee tegelijk scannen. De scanner herkent automatisch het papierformaat en de meegeleverde software maakt er aparte documenten van.

Bij zijn voorganger had je nog een documenthouder nodig om grote documenten tot A3-formaat te digitaliseren in twee stappen. De iX100 kan dit nu zonder documenthouder. Het volstaat om het document in tweeën te vouwen. De scanner voegt dit automatisch samen tot één groot document.

A3 document automatisch samenvoegen

A3 document automatisch samenvoegen (© ; licentie: )

De meegeleverde pc- en Mac-software bestaat uit ScanSnap Manager, ScanSnap Organizer, CardMinder en ABBYY FineReader for ScanSnap en Scan to Microsoft SharePoint (dit laatste alleen voor pc’s). Voor iOS en Android kun je gratis de ScanSnap Connect Application downloaden.

 
Installatie

Net zoals bij zijn voorganger de S1100 installeer je eerst de ScanSnap-software en sluit je pas daarna de scanner aan. Interessant is dat je ervoor kunt kiezen om de recentste softwareversie vanaf het internet te installeren. Wij kozen die optie en de installatie-wizard downloadde effectief recentere versies van de verschillende ScanSnap-onderdelen.

Na de software-installatie koppel je de scanner via usb aan de pc en klikt op “next”. Open beide klepjes zoals getoond door de software. Het blauwe led rond de “Scan/Stop”-knop licht op en de computer herkent nu als alles goed is de scanner.

iX100 software setup

iX100 software setup (© ; licentie: )

Vervolgens kun je desgewenst een draadloze connectie configureren. Dit mag je echter ook later doen. De scanner kan zowel een bestaand draadloos netwerk als een “ad hoc” of directe wifi-verbinding zonder access point of router gebruiken.

Wij kiezen voor een verbinding met onze router. Je moet dan de wifi-knop op de achterkant van de scanner inschakelen. Op de voorkant zal nu ook het wifi-ledje oranje oplichten. De software toont nu de beschikbare draadloze netwerken en voert de koppeling uit.

Je hoeft geen wachtwoord in te geven: de software neemt die over van de Windows-configuratie. Het wifi-ledje op de scanner brandt blauw om aan te geven dat er een succesvolle draadloze verbinding is. Je kunt de wifi-instellingen achteraf wijzigen wanneer je maar wil.

iX100: Wireless Setup

iX100: Wireless Setup (© ; licentie: )

Na dit alles wordt nog ScanSnap Online Update geïnstalleerd en uitgevoerd. Deze software controleert regelmatig op updates en we krijgen al direct vier updates voorgeschoteld. Waarom dit dan niet direct gebeurde tijdens de internetinstallatie die we eerder kozen, is een raadsel.

Uiteindelijk worden nu nog versie 6.3 van ScanSnap Manager, 5.2 van ScanSnap Organizer en CardMinder en 5.0 van ABBYY FineReader for ScanSnap geïnstalleerd en duurt de volledige software-installatie ruim een uur, wat toch wel erg lang is. Dit heeft ook te maken met de trage internetverbinding met de PFU-server waar de software-updates vandaan worden gehaald. Of die verbinding altijd zo traag is als tijdens onze test kunnen we je uiteraard niet vertellen.

 
Gebruik

De ScanSnap iX100 werkt op dezelfde manier als de oudere mobiele scanners van PFU, zoals de S1100 en de S1300i. Zodra je het voorste klepje opent, wordt het apparaat ingeschakeld. Het verschil is dat je de iX100 dankzij de ingebouwde wifi-chip en batterij met of zonder usb-kabel kunt gebruiken.

Met het ScanSnap Wireless Setup Tool verbind je een Mac- of Windows-computer overigens op eenvoudige wijze draadloos met deze mobiele scanner. Je kunt de draadloze en usb-verbindingen daarna gewoon door elkaar gebruiken. Als de kabel verbonden is, wordt tegelijk de ingebouwde batterij opgeladen.

Op een smartphone of tablet kies je de optie “verbinden met iX100”. Als het mobiele apparaat in hetzelfde wifi-netwerk zit als de scanner detecteert de app die normaal automatisch, maar je moet wel nog een viercijferige beveiligingscode invullen. Die code vind je op een etiket aan de onderkant van de scanner.

iX100: Verbinding met Android-smartphone via ScanSnap Connect app

iX100: Verbinding met Android-smartphone via ScanSnap Connect app (© ; licentie: )

De scanner kan maar met één apparaat tegelijk verbonden worden. Als je bijvoorbeeld met de mobiele app scant, moet je die eerst afsluiten voor je daarna draadloos met een geconnecteerde pc kunt scannen. Het omgekeerde geldt ook: je moet op de pc de verbinding met de scanner verbreken voor je met de app kunt scannen. Maar dit werkt allemaal naad- en probleemloos.

Wanneer de scanner verbonden is met pc of mobieltje, volstaat het om de scanner in te schakelen en een document in de lader te steken. Druk op de scanknop en het document wordt direct gescand. Onder Windows of Mac hoef je zelfs niet eerst de software op te starten, het geheugenresidente deel van ScanSnap Manager zal automatisch geactiveerd worden.

iX100: De scandialoog verschijnt automatisch

iX100: De scandialoog verschijnt automatisch (© ; licentie: )

Je kunt meerdere bladzijden in één keer scannen door ze één na één in de laadgleuf in te voeren. Je geeft softwarematig aan wanneer je klaar bent met scannen.

Op een mobiel apparaat kun je gescande documenten bewaren in pdf of jpeg. Op een computer zijn dit eveneens de standaard bestandsformaten voor respectievelijk documenten en illustraties.

iX100: Pdf-scan naar mobieltje

iX100: Pdf-scan naar mobieltje (© ; licentie: )

Daarnaast heb je nog andere keuzes: scannen naar de ScanSnap Organizer, een eenvoudig documentbeheersysteem; scannen naar CardMinder, een programma om visitekaartjes mee te beheren; scannen naar een folder, printer of e-mail; scannen naar een mobiel apparaat waarop je de ScanSnap Connect app voor iOS of Android geïnstalleerd hebt (een oudere methode om naar een mobieltje te scannen die ook werkt met de vorige generatie ScanSnap-scanners); scannen naar Dropbox, een cloud-opslagsysteem; scannen naar Google Docs; scannen naar Word, PowerPoint of Excel met tekstherkenning (ocr) door ABBYY; scannen naar Microsoft SharePoint als je deze optie geïnstalleerd hebt; en ten slotte een foto opslaan in een folder, indien je een foto hebt gescand.

iX100: Scanbestemmingen op pc of Mac

iX100: Scanbestemmingen op pc of Mac (© ; licentie: )

Gebruik je niet al deze opties dan kun er ook een aantal uit het ScanSnap Manager menu verwijderen, zodat het menu overzichtelijk blijft. Je kunt maximaal tien bestemmingen in het ScanSnap Manager menu plaatsen.

Welke optie je ook kiest, je kunt daarna nog de naam van het document wijzigen in iets anders dan de automatisch aangemaakte naam. Verder kun je de bestemming wijzigen, alsook de kwaliteit van het gescande document onderzoeken. Ook kun je een wachtwoord toevoegen.

Opties zoals scanresolutie, al dan niet in kleur scannen etc. wijzig je via het instellingenmenu van de app of via de “ScanSnap Manager Settings” op een pc of Mac. De meeste van deze opties staan standaard op “automatisch” ingesteld. Zo zal de scanner documenten proberen automatisch in de juiste leesrichting te scannen, al kun je dit na het scannen desgewenst nog manueel wijzigen. Lege pagina’s zullen standaard uit scans worden verwijderd.

 
Grotere documenten scannen

Grotere documenten tot A3 scan je door ze in tweeën te vouwen en op hun zijkant door de scanner te halen. De software zal er automatisch één document van maken indien de vouw door een tekst, diagram of tabel loopt.

De uitgebreide handleiding legt stap voor stap uit hoe je dit doet. Herkent de software niet automatisch dat je een groter-dan-A4-document probeert te scannen, dan kun je beide helften achteraf ook manueel samenvoegen met behulp van de ScanSnap Organizer “Merge Pages” functie.

iX100: ABBYY FineReader ocr instellingen

iX100: ABBYY FineReader ocr instellingen (© ; licentie: )

De oude methode met een “carrier sheet” (een optioneel verkrijgbaar plastic mapje waarop speciale markeringen staan die door de ScanSnap worden herkend) werkt ook nog steeds.

 
Prestaties

De ScanSnap iX100 scant nog iets sneller dan zijn voorgangers. De door de fabrikant opgegeven tijd van ongeveer 5,2 seconden per document van 200 of 300 dpi klopt volgens onze metingen.

De verwerking door de software zoals bijvoorbeeld ocr voegt daar natuurlijk ook nog enkele seconden aan toe, maar je kunt ondertussen gewoon verder scannen. Op die manier kun je zelfs een dik document bestaande uit losse vellen vrij vlot in computertekst omzetten of gewoon optisch archiveren.

iX100: Scannen naar DropBox, met document preview dialoog

iX100: Scannen naar DropBox, met document preview dialoog (© ; licentie: )

De meegeleverde ocr-software van ABBYY herkent ook het Nederlands en kan gescande documenten desgewenst met illustraties, logo’s, opmaak en alles naar bijvoorbeeld Microsoft Word sturen, waar je ze dan verder kunt bewerken.

Naamkaartjes worden standaard geopend in CardMinder, waar je de kans krijgt om de automatisch herkende gegevens aan te vullen en te verbeteren. Je kunt vanuit CardMinder ook gegevens exporteren naar csv, txty, vcf en xml en weer importeren in andere software.

Bij wijze van test scanden we 40 naamkaartjes, wat ongeveer vijf minuten in beslag nam. De meesten kaartjes werden min of meer correct in computergegevens omgezet. CardMinder heeft zelfs een optie om dubbelzijdige kaartjes te combineren tot één fiche. Als je vaak naamkaartjes krijgt, is deze scanoptie een grote time saver.

iX100: Zelfs donkere naamkaartjes met rare lettertypes worden goed herkend

iX100: Zelfs donkere naamkaartjes met rare lettertypes worden goed herkend (© ; licentie: )

Het apparaat en de bijbehorende software werken intuïtief en gebruiksvriendelijk en de vele uitvoeropties zijn heel handig.

Conclusie
De Fujitsu PFU ScanScnap iX100 is een erg handige en krachtige mobiele scanner. PFU heeft van een goed product een nog beter product gemaakt. De iX100 is wel iets duurder dan zijn soortgenoten zonder batterij en wifi, maar een adviesprijs van 229 euro blijft redelijk voor wat je krijgt, niet alleen qua hardware maar ook inzake uitstekende software.
Foto van Fujitsu
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelRonde thermostaat is verbonden met je mobieltje
Volgend artikelCompacte smartphone voor senioren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.