Android tablets: Samsung versus Sony

3
96
Samsung en Sony pakken allebei uit met Apple iPad-lookalikes met Android 3 ‘Honeycomb’ als besturingssysteem. Wij vergeleken de Galaxy Tab 10.1 van Samsung met de Tablet S van Sony. Eerste vaststelling: een van beide fabrikanten heeft wel héél goed naar de iPad2 gekeken. Tweede vaststelling: de andere fabrikant koos voor een origineler ontwerp en levert daarmee de betere Android-tablet af. Derde vaststelling: een bétere Android-tablet is weliswaar nog altijd géén Apple iPad2…

Er is heel wat te doen over de grote gelijkenissen tussen de Apple iPad2 en de Samsung Galaxy tab 10.1. Een Duitse rechter vond de gelijkenissen groot genoeg om de Samsung tablet voorlopig te verbieden. Ook in Australië mag Samsung’s nieuwe Android-tablet niet op de markt worden gebracht tot een rechter zich heeft uitgesproken over de grote gelijkenissen met de iPad2. Als je beide in de handen hebt, kun je inderdaad niet naast de grote gelijkenissen de twee kijken.Samsung Galaxy Tab 10 naast Sony Tablet S Dat Apple met de iPad het enige mogelijke ontwerp van een tablet bedacht, houdt overigens geen steek. De Duitse rechter schreef in zijn voorlopige vonnis: ‘Het Hof is van oordeel dat Apple’s minimalistische ontwerp niet de enige technische oplossing is om een tablet te maken, andere ontwerpen zijn mogelijk.’ Dat wordt wat ons betreft bevestigd door Sony dat met zijn Tablet S een apparaat bedacht dat functioneel grotendeels hetzelfde is als de iPad2 en de Galaxy Tab 10.1, maar voorzien is van een redelijk uniek design.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelDocumentbeheersoftware PaperPort bewaart alles in de cloud
Volgend artikelDe veranderende inkomsten van 30 jaar muziekindustrie in 30 seconden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

 1. “Derde vaststelling: een bétere Android-tablet is weliswaar nog altijd géén Apple iPad2…”

  De zoveelste slagzin in een review, maar waar dat verschil dan juist moet liggen (en of het relevant is voor dagelijks gebruik) dat wordt nooit duidelijk.

  Het lijkt erop dat reviewers wat ‘spelen’ maar nooit er echt real life, productieve testen doen. Is de Ipad2 getest op de site redactie.be? Ik heb het niet gestest dus ik speculeer wat hier, maar aangezien de ipad geen flash ondersteunt is de keuze snel gemaakt.

  Review is beperkt tot wat geleuter over de interface. Momenteel heb ik Samsung 7″ die ook deze ‘hubs’ heeft. Wel als wat meer hadden getest dan kon je bv tot de vaststelling komen dat de toegang tot e-versies van tijdschriften en kranten voor de Belgische kranten en tijdschrijften geblokkeerd zijn (you are not allowed … from your location).

  Wat toestellen m.i. echt verschillend maken zijn
  – de performantie van de hardware die voor de interface functies zorgt: daarmee bedoel ik de gps, kompas, wifi, camera, display, batterij,…
  – de intelligentie die het OS op de interfaces plaatst (wifi, netwerk detectie, contact management)

  Als illustratie een Archos 5IT (nu oud maar toen goede kritieken) wel met deze gps kon je niet wandelen in een stad, terwijl de Samsung 7″ perfect werkt (in combinatie met OSM). Daarentegen kon de Archos (met android 1.6!) zonder probleem de samba-shares in mijn thuisnetwerk vinden, en van daaruit raw-foto’s displayen. Dat de interface minder ‘mooi’ is op dat moment totaal irrelevant. De Samsung is leesbaar in hel (buiten)licht, de Archos niet, enz…

  • Lees de review aub in zijn geheel. Het is natuurlijk gemakkelijk kritiek te hebben op een artikel dat je duidelijk niet helemaal hebt gelezen. Alle antwoorden staan erin. iPad / Samsung: “Als je beide in de handen hebt, kun je inderdaad niet naast de grote gelijkenissen de twee kijken.” iPad / Samsung / Sony: “Sony dat met zijn Tablet S een apparaat bedacht dat functioneel grotendeels hetzelfde is als de iPad2 en de Galaxy Tab 10.1, maar voorzien is van een redelijk uniek design.” – “Qua prestaties is er weinig verschil tussen de Android-tablets. De Galaxy Tab presteert wel veel sneller in de OpenGL-benchmark dan de meeste andere Android-collega’s, maar kan hier toch niet tippen aan de iPad2. De Samsung heeft verder het beste scherm van alle Android-tablets die we al hebben gezien. Maar ook voor dit testcriterium is de iPad2 de te kloppen tablet.” – “Apple iPad2: 601 à 613 gram; Samsung Galaxy Tab 10.1: 568 gram; Sony Tablet S: 592 gram” etc. etc. Wij hebben de drie tablets wel degelijk naast elkaar getest. En de iPad2 steekt gewoon beter in elkaar. Alledrie kosten identiek evenveel. Als je voor iPad kiest kom je wel in Apple’s gesloten ecosysteem terecht. Als je dat niet wil (zoals wij dat niet willen, we hebben zelf geen iPad), dan zijn zowel Samsung als Sony een goed alternatief, waarbij een lichte voorkeur hebben voor de Sony. Maar we vermoeden dat je beter nog wacht tot Android 4 uitkomt…

 2. Een zeer merkwaardig review is hier geplaatst. Gaat dit artikel over een vergelijk tussen de tablet van Sony & Samsung, of eigenlijk met de IPAD? In de eerste zin van de introductie wordt direct de IPAD erbij gehaald, …de laatste zin met een conclusie dat geen Android tablet het haalt bij een IPAD… Verder in het artikel zou het fair zijn geweest om de specificaties van de Android Tablets met de IPAD te vergelijken. Op die manier worden feiten vergeleken en geen meningen (b.v. vergelijk van resolutie). De conclusie mag zijn dat dit artikel zeker geen recht doet aan de titel en a.g.v de hiaten ook niet als geloofwaardig kan worden gezien. Jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.