Een netbook met streken

0
55

Software
Op zijn website en op de verpakking pakt Hercules nogal uit met de vele software die je gratis meegeleverd krijgt met de eCafé EC-1000W. Er is sprake van een “e-mail center”, een “connectie wizard”, een “webcam station” en een “compleet pakket kantoortoepassingen”. Dat klopt allemaal, maar in de praktijk betreft het software die je toch al gratis kunt downloaden (OpenOffice 3.11), of waar er voldoende gratis alternatieven voor zijn (e-mail client), of waar Windows 7 zelf ook zelf voldoende hulpmiddelen voor heeft (connectie-wizard). De software is mooi meegenomen, maar zeker geen reden om specifiek voor deze netbook te kiezen.

Prestaties
De Hercules eCafé EC-1000W presteert ongeveer op hetzelfde niveau als alle andere netbooks die we al hebben getest. Zo haalt hij een Windows Experience Index (WEI) score van 2: dat is dus instapniveau. In de PCMark 5 benchmark haalt deze netbook 1344 punten. Dat is iets minder dan bijvoorbeeld de eerder door DiskIdee geteste Asus Eee PC 1000H (1570 punten), Fujitsu M2010 (1584 punten) of de Toshiba Mini NB200 (1533 punten).
De Hercules verliest vooral punten in de grafische testen. Grafisch staat deze netbook iets zwakker dan de concurrentie. Maar het verschil is minimaal.
Voor wat de autonomie betreft doe de eCafé het redelijk goed, met een gemiddelde autonomie van 380 minuten als de schermverlichting op halve kracht staat of 320 minuten als ze op volle kracht staat. De eCafé is ook energiezuinig. Hij verbruikt in werking slechts tussen de 10 en de 20 Watt.
Als we al die waarden wegen en herberekenen dan levert dit een DiskIdee Prestatiescore op van 47/100. De drie eerder vermeldde netbooks haalden allemaal een DiskIdee Prestatiescore van 45/100. De iets hogere score van de Hercules is te danken aan zijn grotere autonomie en aan zijn lagere gewicht, criteria waar we ook rekening mee houden. Verwerken we ook zijn prijs in de score dan haalt hij een Prijsprestatiescore van 56/100. Dat is behoorlijk en beter dan de meeste andere netbooks die we al hebben getest.

Conclusie
De Hercules eCafé EC-1000W probeert iets extra’s toe te voegen aan het eerder saaie netbookverhaal: gratis opslagruimte, een uitgebreide softwarebundel, een ietwat flitsend design. Maar eigenlijk is dit gewoon een netbook met streken: niet slechter, maar ook niet beter dan de andere. Omwille van zijn democratische prijskaartje kunnen we hem toch aanraden als je op zoek bent naar een netbook.

(56/100)

Adviesprijs
€350
Foto van Hercules
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
1
2
3
4
Vorig artikelSoftwaresuite voor videocreatie en -beheer, schijven branden en back-up
Volgend artikelOnline samenwerken met SAP StreamWork
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.