BlackBerry en de veiligheid van de staat

0
39

RIM BlackBerry Storm 9500

Het is de taak van de Staatsveiligheid om op onveiligheid te wijzen. De BlackBerry is de pineut. Niet helemaal terecht, en ook toch wel weer.

Alle ict-producten moet je gebruiken voor wat ze waard zijn. En het helpt om te weten wat ze waard zijn. In het geval van de waarschuwing van de Staatsveiligheid dat BlackBerry smartphones afluisterbaar zijn gaat het erover dat politici niet altijd beseffen wat hun communicatiemiddelen inzake veiligheid waard zijn.

Toen in de jaren tachtig de mobilofoon of autotelefoon in alle ministeriële limousines geïnstalleerd stond, had een kennis-journalist een zogenaamde scanner in huis, een ongeoorloofd toestel waarmee hij de golflengte van de mobilofoon kon afluisteren. Midden in Brussel gaf dat wel wat, er doken regelmatig ministers in zijn gehoorbereik op, en hij heeft menige conversatie over delicate dossiers, situaties of relaties kunnen meevolgen.

Wie weet hoe het moet, kan alle conversaties afluisteren, gsm, mail, mail op gsm, sms, noem maar op. Bij zakenlui en ook politici is de afgelopen jaren de smartphone BlackBerry zeer populair geworden, omdat er zowel mee gebeld als gemaild kan worden. Ideaal voor korte mailtjes, waar je ook bent. Ook ideaal om toegang te hebben tot de servers van je organisatie. De BlackBerry is wat dat betreft voorlopig nog superieur in smartphoneland, en merkwaardig genoeg: hij heeft betere beveiliging dan veel andere. Apple geeft niet om de zakelijke markt en laat de iPhone veel minder beveiligd op de markt los.

1
2
Vorig artikel3D Blu-ray-speler van Sony met SACD
Volgend artikelGoogle gaat online programma’s verkopen