Google gaat online programma’s verkopen

0
Google Apps Marketplace

Google Apps Marketplace (© ; licentie: )

Google start met de verkoop van applicaties van derde partijen via de Google Apps Marketplace. Het gaat om zogenaamde cloud-applicaties die niet lokaal, maar vanaf het internet draaien. Verkopers van software krijgen via Apps Marketplace toegang tot 25 miljoen Google Apps-gebruikers.

Cloud-software draait niet lokaal, maar op een internetserver. Misschien wel het bekendste voorbeeld van een cloud-applicatie of app is Google Docs, de eerder door ons geteste MS Office-concurrent die je alleen kunt gebruiken via een webbrowser. Google Docs is gratis, maar Google biedt ook allerlei betalende cloud-programma’s aan voor bedrijven, instellingen en scholen via de diensten Google Apps Premier, Standaard en Educatie. Nu opent het voor de goed 25 miljoen gebruikers van die diensten de Apps Marketplace. Via die online winkel kunnen andere bedrijven hun eigen cloud-apps verkopen aan Google Apps-klanten. De applicaties kunnen trouwens worden geïntegreerd met de andere Google Apps, want het is de bedoeling dat ze werken via dezelfde open standaarden die ook Google gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld over OpenID en OAuth, standaard manieren om gebruikers te beheren en toegangsrechten toe te kennen.

De Google Apps Marketplace bevat momenteel een brede waaier vooral zakelijke applicaties van meer dan vijftig bedrijven, waaronder Atlassian, NetSuite, Skytap en Zoho. Financieel beheer, klantenbeheer, projectbeheer, kwaliteitsbeheer… het komt allemaal aan bod. Het aanbod is wel erg gericht op de angelsaksische markt en daardoor voorlopig minder bruikbaar bij ons. Maar vermoedelijk zal daar snel verandering in komen nu iedereen gemakkelijk zijn eigen cloud-programma’s via Google’s online winkel kan gaan verkopen. Google behoudt twintig procent van de inkomsten. De overige tachtig procent zijn voor de bedrijven die apps aanbieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.