BlackBerry en de veiligheid van de staat

0
39

In al die gevallen zijn er vaak vertrouwelijke conversaties en uitwisseling van gegevens bij. Vertrouwelijk is waarvan je niet wil dat anderen dat nu of later kunnen vernemen. Dat kan zeer uiteenlopend zijn. De Staatsveiligheid bekommert zich om het binnenshuis houden van het werk van politici. En daar zijn redenen voor. Alle mailverkeer via de BlackBerry passeert bij de servers van maker en dienstverlener RIM in de VS of Engeland. En dus zijn er zwakke punten, net zoals bij alle internetproviders waarlangs wij al onze mails laten passeren. In sommige andere landen hebben de veiligheidsdiensten al maatregelen genomen, en is voor bepaalde uitwisselingen de smartphone verboden.

Moeten politici of zakenlui daarom stoppen met mailen via smartphones? Neen, natuurlijk niet. Ze moeten bewust zijn dat er gevaren kunnen loeren. In zijn eerste reactie leek Yves Leterme uit de lucht te vallen. Dat is erg, hij moet op de hoogte zijn. Vincent Van Quickenborne zei dat de Staatsveiligheid op die manier de ontwikkeling van ict tegenhoudt, wat natuurlijk niet zo is.

Er is niks fout aan goed te weten hoe beschermd conversaties zijn. Er bestaan, ook voor BlackBerry en andere gsm’s, scramblers en andere coderingssoftware die een extra laag bescherming toevoegen. Mij lijkt het logisch dat de toestellen van politici daarmee uitgerust worden, en dat een aantal zakenlui dat ook doet.

Absolute beveiliging bestaat niet. Tegen mensen zoals u en ik zijn die systemen al goed genoeg beveiligd. Tenzij u echt, voor wat voor hyperbelangrijke reden ook, het systeem per se wil kraken. En dan zal u altijd iemand en een middel vinden om dat te doen. Hopelijk kijkt de Staatsveiligheid dan vanuit zijn correcte democratisch besliste rol ook mee.

Toon Lowette is mede-oprichter van 6minutes. Hij is voormalig Knack-journalist en sinds 1982 actief in elektronisch uitgeven, eerst bij krantengroep De Standaard, daarna als onafhankelijk consultant. In 1999 lag hij mee aan de basis van de e-mailnieuwsbrievenuitgeverij 6minutes.

1
2
Vorig artikel3D Blu-ray-speler van Sony met SACD
Volgend artikelGoogle gaat online programma’s verkopen