Alle audio en video gaat naar draadloos

0
20

Dankzij DLNA is het bijvoorbeeld mogelijk om digitale videobestanden op een netwerkschijf of een computer eenvoudig naar een tv te ‘streamen’. Momenteel zijn er trouwens al bijna zesduizend apparaten die compatibel zijn met versie 1.5 van deze standaard. WirelessHD, Wireless HDMI en Wireless Gigabit Alliance zijn nieuwe, concurrerende standaarden voor het draadloos versturen van HD-video over korte afstanden.

De bedoeling is de HDMI-kabel, die vandaag wordt gebruikt om HD-video en -audio te transporteren, te vervangen door een gelijkwaardige draadloze oplossing. Van de kabelvariant van HDMI komt in 2010 een nieuwe 1.4 versie uit die geschikt is voor 3D-video en die ook toelaat om internetsignalen over een gewone HDMI-kabel te versturen. De eerste tv’s die compatibel zijn met HDMI 1.4 werden in januari voorgesteld op de CES beurs in Las Vegas. Panasonic en LG stelden op die beurs echter ook de eerste WirelessHD-tv’s voor, terwijl D-Link uitpakte met een WirlessHD mediaspeler. Philips op zijn beurt demonstreerde al vorig jaar op de IFA beurs in Berlijn ontvangers en zenders die voldoen aan de Wireless HDMI-standaard.

Dat HDMI op termijn vervangen zal worden door een draadloze variant staat vast, maar gezien de vele concurrerende voorstellen en de licentieverschillen inzake frequentiebanden in de V.S., Europa en Azië is dat misschien nog niet voor 2010. Of die nieuwe netwerkstandaarden op termijn ook de aloude Ethernet-kabel zullen vervangen blijft voorlopig koffiedik kijken.

1
2
Vorig artikelDigitale audio/videozender voor apparatuur zonder HDMI
Volgend artikelTwee betaalbare universele afstandsbedieningen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.