Alle audio en video gaat naar draadloos

0
20
DVI-I, VGA en HDMI video-aansluitingen

DVI-I, VGA en HDMI video-aansluitingen (© ; licentie: )

Volgens de achtste Trends in Retail-studie van consultingbedrijf Capgemini zal de consument in 2010 definitief de oude media inwisselen voor de nieuwe. Vijftig procent van de consumenten tot veertig jaar geeft nu al de voorkeur aan een online kanaal voor audio en video.

Op ruim een jaar tijd steeg de adoptie van online distributiekanalen met ruim vijftien procent. Dat is ook merkbaar in de fors dalende verkoopcijfers van bijvoorbeeld cd’s, dvd’s en Blu-ray schijfjes. Niet alleen het illegale kopiëren is daarvoor verantwoordelijk. Alternatieve distributiekanalen zoals digitale tv, digitale radio en allerlei internetsites zoals iTunes verdringen de fysieke dragers voor multimedia langzaam maar zeker van de markt.

Na zeven jaar is de snellere standaard voor draadloze netwerken IEEE 802.11n nu eindelijk goedgekeurd. Zijn doorvoersnelheid is vergelijkbaar met die van een bekabeld Fast Ethernet-netwerk. Dat is voldoende voor meerdere HD-video ‘streams’. Over twee jaar wil de IEEE de nog snellere 802.11ac standaard introduceren. Die biedt draadloze snelheden tot 1 Gbit/s in de 5 GHz band. Als dat net zo een lijdensweg wordt als 802.11n duurt het nog wel even voor we daar concrete toepassingen van zien.

Hoe het ook zij, video en audio zullen in toenemende mate online worden aangeboden en draadloos overal in huis te ontvangen zijn. Verschillende andere standaarden moeten dat gebruiksvriendelijker maken dan ooit. Zo is er DLNA (Digital Living Networking Alliance). Deze standaard vereenvoudigt het uitwisselen van multimediagegevens tussen verschillende apparaten.

1
2
Vorig artikelDigitale audio/videozender voor apparatuur zonder HDMI
Volgend artikelTwee betaalbare universele afstandsbedieningen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.