Gratis of goedkoop kan toch goed zijn

0
58

geld aan uit? U zou productaankoop- en onderhoudscontracten kunnen heronderhandelen. Als het voor u slechter gaat, is dat vermoedelijk ook zo voor uw leveranciers. Er kan dus nieuwe ruimte voor onderhandeling vrijgekomen zijn. Of ga eens praten met een concurrent van uw normale leverancier. Wellicht wil die u een substantiële korting geven en een prijs die alle overgangsmaatregelen omvat. Dan kunt u daarmee weer terug naar uw normale leverancier als stevig onderhandelingsargument. Vraag een extra korting voor hogere volumes, of een extra jaar gratis onderhoud. In deze barre tijden zal een leverancier u als klant willen houden en dus bereid zijn verder te gaan in de onderhandelingen dan tot dusver. Tegenwoordig zijn er ook meer gehoste diensten beschikbaar. Overweeg dus bepaalde beveiligingsdiensten uit te besteden. Spam- en webfilters kunnen bijvoorbeeld vaak veel goedkoper uitbesteed worden dan als u ze zelf draait.

Besparen door onderhandelen

U zou productaankoop- en onderhoudscontracten kunnen heronderhandelen

Zelfondersteuning

Zelfondersteuning levert een andere belangrijke besparing op. Hebt u personeel met relevante technische kennis? Misschien zijn sommige onderhoudscontracten overbodig, omdat ze gesloten werden uit gemakzucht of in een tijd voordat u technisch bekwame medewerkers in huis had? Dan zou u dergelijke onderhoudscontracten nu gewoon niet kunnen hernieuwen. Het personeel met relevante kennis kan het onderhoud dan zelf uitvoeren.

Een ander punt van zelfondersteuning ligt in informatieverspreiding en leerprocessen. Zorg ervoor dat alle gebruikerscursussen aandacht besteden aan veiligheid. Waar kan het misgaan? Waar moet op gelet worden? Vaak zorgen gebruikers voor beveiligingszwakten door pure onwetendheid. Maak hen dus bewust van de risico’s. Geef nuttige tips. Do and don’t-lijstjes. Niet eenmalig, maar herhaaldelijk. Verspreid brochures, geef seminaries. Een gewaarschuwd mens is er twee waard, nietwaar?

Publieke broncode

Software met ‘open source’ of publieke broncode is meestal gratis, maar dat is niet altijd zo. De publieke broncode wil echter zeggen, dat u nooit vast komt te zitten. Ook als de oorspronkelijke ontwikkelaar

1
2
3
4
5
Vorig artikelGratis online muziek vinden
Volgend artikelGeïntegreerde beveiliging tegen ongekende snelheid