Gratis of goedkoop kan toch goed zijn

0
58

gewonnen. Vervang zodra dat mogelijk is Internet Explorer door Firefox, Outlook Express door Thunderbird en Outlook door Evolution. Vervang Microsoft Office door OpenOffice.org. Dan hebben de overgrote meerderheid van de documentvirussen en heel wat parasieten (spyware, adware) geen infectiekans meer. Die malware steunt immers op het heilige trio (IE/Outlook/Office) van Microsoft.

OpenOffice.org

Met OpenOffice.org hebben de overgrote meerderheid van de documentvirussen en heel wat parasieten geen infectiekans mee

Zodra u software aan de gebruikerskant vervangt, zult u nieuwe opleidingen moeten voorzien. Wellicht waren nieuwe opleidingen sowieso gepland voor een toekomstige migratie naar Microsoft Office 2007 en/of Windows Vista. U zou kunnen overwegen die upgrades niet uit te voeren. Dat levert een besparing op korte termijn op. Een nadeel kan zijn, dat u dan het recht op een upgradeprijs verliest. Overweeg dan de overstap naar de genoemde gratis software. Die kost u niets. Desgewenst zijn onderhoudscontracten mogelijk, maar voor dergelijke desktopapplicaties raden we u zelfonderhoud aan.

Bij een overstap van Microsoft Office naar OpenOffice.org of StarOffice komen er nog wel wat extra problemen kijken. De interface lijkt meer op die van Office 2003, dus dat kan in vergelijking met Office 2007 al een voordeel zijn. Niettemin wijkt een en ander genoeg af van Office 2003 dat er toch een gebruikersopleiding gewenst zal zijn.

Het grootste probleem en tegelijk het grootste pluspunt is dat OpenOffice geen Microsoft macro’s ondersteunt. Daardoor werken macrovirussen niet, maar uw eigen macro’s ook niet. OpenOffice heeft een eigen macrotaal en die is goed gedocumenteerd, dus is conversie van Microsoft-macro’s naar OpenOffice-macro’s in principe mogelijk. Om dat in batch te doen voor grotere aantallen van macro’s voorziene documenten, zult u een ploeg programmeurs moeten inzetten. Overweeg voor dit werkje stagiairs aan te nemen van informaticaopleidingen. Moeilijk is het immers niet; arbeidsintensief des te meer.

Als het soort applicaties dat u op de gebruikersdesktops draait dat mogelijk maakt, zou u eventueel ook de migratie van de gebruikersdesktop van Windows naar Linux kunnen overwegen. Aan de serverkant is

1
2
3
4
5
Vorig artikelGratis online muziek vinden
Volgend artikelGeïntegreerde beveiliging tegen ongekende snelheid